De Blauwe Reiger is een woonvoorziening in Bergen voor kinderen en jong volwassenen. Het gaat om kinderen en jong volwassenen met een beperking die – om welke reden dan ook – niet meer thuis kunnen wonen. In het gezin opgroeien is het ideaal, maar soms lukt dat niet langer en dan kan De Blauwe Reiger in beeld komen.
De keuze om een kind (gedeeltelijk) ergens anders te laten wonen is een moeilijke beslissing. Bij De Blauwe Reiger houdt de ouder dan ook de eindverantwoordelijkheid. In samenspraak wordt vorm gegeven aan de opvoeding en verzorging van het kind. Bij kinderen met een ondertoezichtstelling (OTS) wordt de eindverantwoordelijkheid gedeeld met een gezinsvoogd van de jeugdbescherming.
Bij De Blauwe Reiger hebben alle kinderen een eigen kamer. Zij kunnen 24 uur per dag terecht bij hun ondersteuners. Er zijn vier geschakelde woonhuizen met acht kinderen of jongeren per huis. Daarnaast is er een losstaand huis voor woontraining voordat de jong volwassenen naar een andere vorm van zelfstandig of begeleid wonen gaan. Naast eigen kamers beschikken de woningen ook over een gemeenschappelijke woonkamer en keuken. In elk huis werkt een team van vaste ondersteuners. Ieder kind heeft een persoonlijke begeleider.
Overdag hebben alle kinderen en jong volwassenen hun eigen vorm van dagbesteding. Zij gaan naar school, lopen stage, hebben werk of een werkervaringsplek.
Aanmelden
Als u uw kind wilt aanmelden om bij één van de locaties van De Blauwe Reiger te gaan wonen, dan kan dat bij het Cliëntbureau van Esdégé-Reigersdaal. U ontvangt dan een aanmeldformulier en informatie over de procedure.
U kunt natuurlijk altijd vooraf een afspraak maken met De Blauwe Reiger. U wordt dan rondgeleid om te kijken of De Blauwe Reiger bij uw kind past.
Wanneer er ruimte vrijkomt voor uw kind nemen de clustermanagers en de orthopedagoog contact met u op voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek voeren we met u, uw kind en eventueel belangrijke anderen zoals de voogd of een maatschappelijk werker.
Na het kennismakingsgesprek wordt er gekeken of de aanmelding kan worden doorgezet of dat er nog meer informatie nodig is. Wanneer de aanmelding wordt vervolgd, vindt er een gesprek plaats met de orthopedagoog en de toekomstige cliëntbegeleider van uw kind. Er wordt gekeken wat uw kind nodig heeft. Dit wordt beschreven in een voorlopig ondersteuningsplan. Ook worden er afspraken gemaakt over de verhuizing. De clustermanager bespreekt de dienstverleningsovereenkomst met u.