Kinderen met een beperking worden zo veel mogelijk thuis opgevoed, dat is de visie van Esdégé-Reigersdaal. Maar dat is niet altijd even makkelijk. Het opvoeden en verzorgen van een kind met een beperking is zeer intensief. Hierdoor kunnen gezinsleden overbelast raken. Het cluster Gezinsondersteuning ondersteunt hierbij door middel van thuisondersteuning, meeleefgezinnen, logeergezinnen en praktische pedagogische gezinsbegeleiding (ppg).
Soms heb je als ouder vragen over de opvoeding, het gedrag of de beperking van je kind. Denk aan vragen als:
- Mijn dochter wil niet eten, wat doe ik hieraan?
- Mijn zoon begrijpt de wereld om zich heen niet, hoe kan ik hem helpen?
- Als onze kinderen samen thuis zijn, is er altijd strijd.
- Ons gezin draait volledig om onze zoon, hoe kan ik dat veranderen?
- Hoe komen wij als ouders op één lijn in de opvoeding?
- Ik kan geen grenzen stellen in de opvoeding, hoe kan ik dit leren?
Veel ouders komen één van deze vragen wel eens tegen in de opvoeding. Meestal zijn het kleine problemen en verdwijnen ze na korte tijd. Maar als je kind een beperking heeft, kunnen deze kleine problemen wel eens veel groter worden en zijn ze niet van tijdelijke aard. Ze vragen om een gerichte aanpak, een aanpak die past bij het kind en aansluit bij de eigen manier van opvoeden van de ouders. De Praktische Pedagogische Gezinsbegeleider (PPG’er) ondersteunt daarbij.
- Kinderen met een verstandelijke beperking;
- Kinderen met autisme en aan autisme verwante beperkingen;
- Kinderen met een motorische beperking;
- Kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH);
- Ouders met een beperking die ondersteuning nodig hebben bij de opvoeding van hun kind met een beperking.
Aanvragen en kosten
Met een persoonsgebonden budget of Zorg in Natura (PGB of ZIN) kun je deze ondersteuning ‘inkopen’. Om gezinsbegeleiding te ontvangen, is een beschikking vanuit de gemeente of een indicatie nodig. Voor ondersteuning bij het aanvragen hiervan, kun je contact opnemen met MEE of met het wijkteam van de betreffende gemeente.
Meer informatie
Heb je een kind met een beperking en wil je meer informatie over de mogelijkheden van gezinsbegeleiding? We komen graag in contact (zie onderstaande contactgegevens)!