Waterkant-Oost is een van de twee woonlocaties van De Waterkant. Op Waterkant-Oost wonen acht cliënten. Aangrenzend aan De Waterkant bevindt zich activiteitencentrum Waterkant. Hier kunnen cliënten overdag terecht voor diverse activiteiten.
De cliënten hebben ieder een eigen appartement, met een berging met een wasmachine en droger, een ruime (bij enkele appartementen gedeelde) badkamer met toilet, een slaap-/woonkamer en een eigen tuin. De appartementen zijn ingericht naar smaak van de cliënt en beschikken allen over een plafondtillift die ook de badkamer kan bereiken. Naast het eigen appartement is er een gemeenschappelijke huiskamer, een patio, een terras bij het water en een wellness badkamer. In de wellness badkamer kunnen cliënten ontspannen door middel van muziek, geurende oliën, rustgevende, bewegende lampen en een aquarium.
Bij de inrichting van de gemeenschappelijke huiskamer is rekening gehouden met de verschillende behoeften van de individuele cliënten. Er wordt een beroep gedaan op de zintuigelijke waarneming en de huiskamer is ingericht met seizoen gerelateerde attributen. Ook de rest van het gebouw is warm en smaakvol ingericht.
De tuin en de binnenpatio zijn belevingsgericht opgezet. De binnenpatio is voorzien van verschillende potten met bloemen, bomen, een schommelbank, een tuinset en een waterornament. Daarnaast is er vanuit de tuin zicht op een fietspad aan de overzijde van water.
Op loopafstand van De Waterkant zijn verschillende voorzieningen zoals een supermarkt, kapper, tandarts, bakker, drogist, cafetaria, Intratuin, restaurant en het recreatiegebied Park van Luna.
Omgevingszorg Waterkant
Ondersteuning
Uitgaande van onze visie* is de ondersteuning van cliënten gericht op het bieden van de juiste bejegening op basis van sociaal-emotionele problematiek. Dit bestaat onder andere uit een intensieve lichamelijk en geestelijke ondersteuning van de ernstig verstandelijk beperkte en ouder wordende cliënten. Daarbij letten we vooral op de kleine signalen in de lichaamstaal van cliënten. Door op deze manier te communiceren sluiten we aan bij de belevingswereld van de cliënt. Vanuit die belevingswereld leggen we contact door bijvoorbeeld te snoezelen of liedjes te zingen. Daarnaast is de basiszorg een manier om contact met de cliënten te maken.
In onze ondersteuning zijn een individuele benadering, communicatie, voorspelbaarheid, nabijheid, veiligheid en vertrouwen belangrijk. Omgevingszorg* is binnen onze ondersteuning een belangrijke methodiek. Dit uit zich bijvoorbeeld in het stappenplan koffiedrinken*. Daarnaast zorgen we voor voldoende rust en activiteit in het dagprogramma van cliënten. Tegelijk proberen de leefwereld van de cliënten zo groot mogelijk te houden. We ondersteunen cliënten bij intensieve contacten in het netwerk zoals bijvoorbeeld met uitjes naar de kerk, tuincentra, kapper, lunchrooms en dergelijke. Daarnaast vinden er een aantal bijzondere momenten plaats op De Waterkant. Geregeld krijgen wij bezoek van masseuse Jenneke, “Clown” Jet en Antoon van de klankschalen. Ieder geeft de cliënt tijd en aandacht op zijn eigen manier.
Ook begeleiden wij cliënten in hun laatste levensfase. Een palliatieve zorgconsulent maakt daarom deel uit van ons team.
AC Waterkant
Het activiteitencentrum Waterkant grenst aan het wooncomplex. Het activiteitencentrum biedt van maandag t/m vrijdag dagactiviteiten voor cliënten van De Otter en Waterkant-Oost en -West. Ook worden er één-op-één activiteiten voor cliënten aangeboden op de woonlocatie.
Verwantenraad
De verwantenraad is er voor ouders, familieleden of wettelijk vertegenwoordigers van de cliënten die betrokken willen zijn en willen meedenken over de zorg voor cliënten. De verwantenraad van cluster Berg Top bestaat uit verwanten van de locaties Waterkant-Oost en -West, en Madelief-Noord en -Zuid.