Cluster Werkwaard

Werkwaard

Dagactiviteiten, werken voor volwassenen

Welkom bij Werkwaard, de inspirerende werkplaats waar talenten tot bloei komen! Als onderdeel van Esdégé-Reigersdaal bieden wij een warm welkom aan mensen vanaf 18 jaar met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB+) en/of niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en praktijkschool leerlingen. Onze laagdrempelige arbeidsmatige dagbesteding is een veilige haven waar je kunt groeien en waar je mag zijn wie je bent; je hoort erbij.

Samen bekijken we opnieuw wat je allemaal kunt bereiken. We geloven in de kracht van persoonlijke groei en zoeken naar balans, tussen wat je wilt en kunt. Hier draait alles om zelf ervaren, leren van fouten en samen stappen vooruit zetten. Onze professionele begeleiders staan naast je, om samen jouw ondersteuningsbehoefte te verkennen en doelen te stellen. En onthoud, als iets vandaag niet lukt, dan is er altijd morgen, een nieuwe kans om te proberen.

Bij Werkwaard bruist het van bedrijvigheid en ontmoet je gelijkgestemden. Hier leer je niet alleen te werken, maar ook om samen te werken.

Op deze pagina:
Werkwaard heeft vijf afdelingen, elk met een eigen thema:

Welkom bij de groenafdeling van Werkwaard! Onze vaste werkplek bevindt zich op het prachtige recreatiepark Geestmerambacht, waar we samenwerken aan het onderhoud van dit groene juweeltje. Hier, te midden van de natuur, vervullen we diverse taken die het park tot bloei brengen en houden. Of je nu graag bezig bent met het planten van nieuwe bomen en struiken, het snoeien en maaien van het groen, het onderhouden van paden en parkeerplaatsen, of het verwijderen van onkruid en het schoonhouden van het terrein, voor iedereen is er een passende taak.

In een kleine, hechte groep werken we samen, waarbij we veel tijd buiten doorbrengen en in beweging zijn. Naast ons werk op Geestmerambacht hebben we ook een prachtige moestuin in Sint Pancras. Hier brengen we twee dagen per week door, samen met begeleiders, waar we zorgen voor onderhoud, zaaien, opkweken en oogsten van heerlijke groenten en fruit. Maar ook werken we bij een molen of bij de museumboerderij.

Sommige van onze cliënten komen zelfstandig naar ons toe, op de fiets of met de brommer, om hun bijdrage te leveren aan het parkonderhoud op Geestmerambacht. Anderen maken gebruik van onze vervoersdiensten en komen naar onze Werkwaard-locatie in Heerhugowaard, vanwaar we gezamenlijk met ons eigen busje naar het recreatiepark vertrekken. Bij Werkwaard draait alles om samenwerking, groei en het koesteren van de natuur om ons heen. Kom en ontdek de schoonheid van het groen met ons!

   

Dagbesteding in de houtafdeling biedt een wereld van mogelijkheden. Van het slopen van pallethout tot het creëren of opknappen van diverse meubelstukken. Hier draait alles om diversiteit en creativiteit. Het maakt niet uit of het gaat om het vervaardigen van insectenhotels of het maken van prachtige houten accessoires, de opties zijn eindeloos. We verkopen creaties maar maken ook opdrachten voor derden.

Bij onze dagbesteding staat de cliënt centraal. Samen met hen zoeken we naar werkzaamheden die aansluiten bij hun wensen en mogelijkheden. Of iemand nu graag met handgereedschappen werkt of de voorkeur geeft aan het gebruik van machines, er is voor ieder wat wils. Onze werkplaats is uitgerust met een breed scala aan gereedschappen en machines, waardoor er volop ruimte is voor ontdekking en groei.

Belangrijk is dat de cliënt zich goed voelt tijdens de activiteiten. Daarom organiseren we de klussen zo dat de cliënt succes ervaart en met een goed gevoel de dag kan afsluiten. Er is geen druk om binnen een bepaalde tijd iets af te krijgen; als het nodig is, kan een klus blijven liggen tot het juiste moment daar is. Het draait om het plezier van het maken en het proces van ontdekken en leren.

De houtafdeling biedt niet alleen de mogelijkheid om met materiaal te werken, maar ook om vaardigheden te ontwikkelen en perspectief te vinden. Of het nu gaat om het leren van nieuwe technieken, het ontdekken van verborgen talenten, of het opdoen van zelfvertrouwen, onze dagbesteding staat garant voor groei en ontwikkeling. En bovenal staat plezier altijd voorop. Want wanneer iemand met een glimlach naar huis gaat na een dag vol creativiteit en voldoening, is dat het grootste succes van allemaal.

Welkom bij de fietsenafdeling van Werkwaard! Fietsen, fietsen en nog eens fietsen! Hier krijgen we elke dag weer nieuwe tweewielers binnen die wachten op een nieuw leven. En daar zorgen wij voor! We zijn als het ware de dokters van de fietsenwereld, want wij repareren en verkopen ze met liefde.

Bij ons gaat geen fiets verloren. We zijn ware experts in het uit elkaar halen van fietsen en het verkopen van de onderdelen. Of, als een fiets echt aan zijn eind is gekomen, recyclen we elk onderdeel zorgvuldig. We halen echt álles uit elkaar, tot de laatste moer en bout. Het is een beetje als een puzzel, maar dan eentje waarbij je niet alleen de stukjes sorteert, maar ook leert werken met gereedschap en machines.

Dus, ben je een beetje handig en wil je alles leren over fietsen? Dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kom langs en ontdek de wereld van de fietsenafdeling bij Werkwaard. Hier draait alles om actie, avontuur en een flinke dosis technisch vernuft!

Welkom bij de productieafdeling van Werkwaard! Hier is geen dag hetzelfde, want wij zijn dé plek waar verschillende opdrachten van diverse leveranciers samenkomen. Van zeepdoosjes vouwen en vullen tot het assembleren van kerstpakketten. Van het nieuw leven inblazen van computerkabels en toetsenborden tot het recyclen van cd’s en dvd’s. En dat is nog maar het begin!

Op onze afdeling is het een komen en gaan van opdrachten. Zo sorteren we doppen voor het goede doel, wegen en vullen we doosjes met kruiden, en zorgen we ervoor dat klanten thuis hun eigen brood kunnen maken door meel en broodpakketten samen te stellen. Elke klus is een nieuwe uitdaging en biedt volop mogelijkheden om te leren en te groeien. We werken niet onder tijdsdruk maar leren wel dat een opdracht soms aan tijd gebonden is.

Of je nu van precisiewerk houdt, graag met je handen bezig bent, of juist meer interesse hebt in het creatieve aspect van productie, er is voor iedereen wat wils op onze afdeling. Dus, als je op zoek bent naar afwisseling, teamwork en een flinke dosis voldoening, dan ben je bij ons aan het juiste adres! Kom langs en ontdek de wereld van de productieafdeling bij Werkwaard. Hier draait alles om veelzijdigheid, uitdagingen en samen successen vieren!

Welkom bij de metaalafdeling van Werkwaard! Bij ons staat één ding vast: geen tijdsdruk! Wij zijn dé plek waar we met zorg en aandacht aan verschillende opdrachten werken die te maken hebben met metaal. Of het nu gaat om het repareren van bootjes, het maken van diverse metalen objecten of het uitvoeren van specifieke metaalbewerkingen, wij zijn er klaar voor!

Op onze afdeling draait het om kwaliteit, niet om snelheid. We leren onze cliënten lassen, slijpen, frezen, zagen, schuren en verven, allemaal met de grootste zorg en precisie. Het werk kan grof zijn, maar we streven altijd naar perfectie.

Of je nu houdt van grof werk, graag met metaal bezig bent of juist meer interesse hebt in het verfijnde aspect van metaalbewerking, er is voor iedereen wat te doen op onze afdeling. Dus, als je op zoek bent naar een omgeving waarin je je talenten kunt ontwikkelen zonder de druk van de klok, dan ben je bij ons aan het juiste adres. Kom langs en ontdek de wereld van de metaalafdeling bij Werkwaard, waar we geloven in kwaliteit boven kwantiteit en waar elk project met zorg en aandacht wordt uitgevoerd.

Foto's Werkwaard

Alles over vacatures, stages en vrijwilligerswerk bij Esdégé-Reigersdaal vind je op:

Contact
Adres:Maxwellstraat 2
1704 SG  Heerhugowaard
Telefoon:06 - 20 22 96 85 (Houtwerkplaats 1)
06 - 52 52 10 30 (Houtwerkplaats 2)
06 - 13 61 00 23 (Metaalwerkplaats)
06 - 25 48 44 90 (Groen afdeling)
06 - 29 92 99 10 (Productie afdeling en keuken)
Routebeschrijving:Route naar Werkwaard
Clustermanager:
Vrijwilligerscoördinator
Stagecoördinator
Marjolein Soonius
06 - 53 44 69 24
marjolein.soonius@esdege-reigersdaal.nl
Dagbesteding:Werkwaard biedt dagbesteding met profielen: creatief, buiten, diensten, groen, koken, werken en werkplaats.
Andere locaties cluster
Werkwaard

Verhalen van Esdégé-Reigersdaal

[ster_locatie_stage_opleidingen]
Stappenplan koffiedrinken

Bij mensen met een beschadigd brein, bijvoorbeeld bij dementie, kunnen onnodige prikkels en onrust leiden tot een gebrek aan concentratie of beangstigende situaties. De begeleiding van cliënten met een beschadigd brein is er dan ook vaak op gericht om afleidende en storende prikkels te vermijden. Het herkenbaar maken van activiteiten speelt daarbij een rol. Hieronder een stappenplan voor koffiedrinken. Door consequent het plan te volgen wordt de activiteit ‘koffie drinken’ herkenbaar en voorspelbaar. 

Stappenplan koffiedrinken

1. Koffie/thee kar klaarzetten met alles erop, dit voorkomt veel heen en weer geloop van de begeleider. Heen en weer lopen geeft onnodige prikkels en onrust bij de cliënt.

2. Deuren sluiten en een “Niet storen” bordje op de deur hangen, dit voorkomt dat mensen in en uitlopen.

3. Alles van de kar op tafel zetten, als dan de cliënten aan tafel komen staat alles al klaar. Dus minder prikkels. Begeleiders kunnen zich totaal richten op de cliënt en op het koffie drinken.

4. Cliënten naar vaste plaats aan de tafel begeleiden (eerst afstemmen, contact maken en dan verleiden!), kijk eerst in de ogen van de cliënt : ziet hij/zij je en waar kijkt hij/zij naar en hoe staan de ogen. Maak contact dmv toelachen, aanraken en vervolgens verleiden.

5. Muziek uitzetten (als cliënten niets zeggen, dan zachte muziek), pas uitzetten als iedereen aan tafel zit, omdat de hersenen dan wel bezig gehouden worden met het geluid (geen prikkel leidt tot angst en onrust).

6. Begeleiders gaan aan tafel zitten en blijven zitten. Ze drinken zelf mee (maar houden geen pauze!!). Begeleiders zijn gericht op de cliënten, ze praten niet teveel met elkaar, door zelf mee te drinken stimuleert dat cliënten om zelf ook mee te drinken.

7. Er is een duidelijk begin en duidelijk eind.

8. Na afloop ruimt 1 begeleider de tafel af (eventueel met hulp van een cliënt), een ander begeleidt cliënten naar een andere plaats in de ruimte. Zo worden cliënten geholpen om zich in te stellen op een nieuwe activiteit/nieuwe plaats in de ruimte.

Browsericoon Esédége-Reigersdaal

Browser niet geschikt

De Internet Explorer browser is sterk verouderd en niet in staat om moderne websites als deze correct weer te geven.

   Sommige onderdelen van deze website zullen in Internet Explorer daarom niet goed functioneren.

Voor de beste ervaring gebruik een moderne browser zoals Google Chrome.

Omgevingszorg

Een omgeving, die goed is afgestemd op mensen bij wie sprake is van dementie of een hersenbeschadiging heeft een positief effect op het dagelijks functioneren van die mensen. Aandacht voor die omgeving noemen we omgevingszorg.

Omgevingszorg beschouwd de invloed van de omgeving op mensen met een beschadigd brein, waaronder dementie. Mensen met dementie worden in toenemende mate afhankelijk van prikkels uit de omgeving. De prikkelverwerking in het brein is verstoord. Hierdoor iemand met dementie zijn/haar gedrag niet meer uit zichzelf sturen. Gedrag wordt meer en meer bepaald door de omgeving.

Een ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van onbegrepen (probleem)gedrag. Mensen met een beschadigd brein reageren vaak impulsief, reflexmatig en intuïtief op omgevingsprikkels. Bij omgeving kan worden gedacht aan: de fysieke omgeving, werk- en leefprocessen (waaronder de bejegening) en de dag- en tijdsbesteding.

Een omgeving, die is vormgegeven vanuit de ideeën van omgevingszorg, is een omgeving, die

 1. Overzichtelijk, duidelijk en herkenbaar is;
 2. Daardoor begrepen wordt;
 3. Doelgericht gedrag uitlokt;
 4. Zorgt voor de juiste prikkel op het juiste moment;

Door de omgeving en het gedrag methodisch te observeren ontstaat inzicht in ontregelende situaties en storende prikkelbronnen. Dit geeft praktische handvatten voor optimale omgevingszorg: het toepassen van verbeteringen in de leefomgeving van mensen met een beschadigd brein. Het resultaat is een zichtbaar positieve uitwerking op het gevoel van welbevinden en veiligheid. De stress vermindert en niet begrepen (probleem) gedrag neemt af.

Meer info:
breincollectief.nl

Financieringsmogelijkheden

De jobcoaches hebben ruime kennis op het gebied van wet- en regelgeving en de financiering van trajecten. Zij kunnen je alles vertellen of je in aanmerking komt voor ondersteuning van een jobcoach.

Wet Langdurige Zorg (WLZ), aanvraag bij CIZ
De Wet Langdurige Zorg is er voor mensen die intensieve begeleiding en nabijheid nodig hebben. Een indicatie voor dagbesteding wordt afgegeven door het Centrum indicatie Zorg (CIZ).

Sociaal Activering traject, aanvraag UWV
Sociale activering is bedoeld als een voorbereidingsperiode op een betaalde baan met behoud van uitkering. De duur van het traject is maximaal 1 jaar. Dit traject wordt onder andere ingezet om te participeren in de maatschappij, zelfvertrouwen op te bouwen en werkervaring op te doen. Tevens wordt er aandacht besteed aan sollicitatievaardigheden en kan onderzocht worden welke beroepen passend zijn.

Individueel Re-integratie traject (IRO), aanvraag UWV
Het doel van het IRO traject is het verkrijgen van een passende betaalde baan. De jobcoach zal jou begeleiden en ondersteunen bij het vinden en behouden van een geschikte baan.

Persoonlijke Ondersteuning (PO), aanvraag UWV
Indien je een betaalde baan hebt en je hebt hierbij extra ondersteuning nodig dan kun je aanspraak maken op een traject Persoonlijke Ondersteuning/ Jobcoaching. Denk hierbij aan onder andere het trainen van werknemersvaardigheden. Voor meer informatie over dit traject en de eventuele aanvraag kan je terecht bij een jobcoach.

WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), aanvraag gemeente
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO. Deze wet omvat activiteiten die het je mogelijk maken om mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van de gemeente.

Eigen bijdrage
Gemeenten mogen voor de ondersteuning die zij bieden een eigen bijdrage vragen.
Op de website van het CAK kunt u een indicatie krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage.

Beleven in muziek (BIM)

BiM, Beleven in Muziek, stimuleert het ervaren van het lichaam door de muziek te laten voelen. Doelgericht in te zetten voor o.a. contact, communicatie, alertheid, ontspanning, plezier. BiM draagt ook bij aan de muzikale ontwikkeling.

Op speciaal ontwikkelde muziek wordt de deelnemer door de BiM gever aangeraakt met speciale objecten zoals ballen, zacht handschoenen of veren. Ieder muziekstuk heeft zijn eigen bewegingen en objecten. Ook wordt soms gewerkt met etherische oliën.

Methode Heijkoop

De methode Heijkoop helpt een cliënt beter te begrijpen waardoor er passende ondersteuning geboden kan worden. Middels vijf verschillende instrumenten wordt onderzocht hoe een cliënt functioneert. In dit onderzoek zijn verwanten en teamleden intensief betrokken. Op basis van observaties en analyse wordt gezocht naar andere mogelijkheden om met een cliënt om te gaan.

De methode maakt gebruik van vijf instrumenten:
1. Ontdekkend kijken
2. Functioneringsprofiel
3. Constructieve hantering probleemgedrag
4. Relatiedynamiek
5. Videotraining

Ontdekkend kijken
Ontdekkend kijken is een vorm van videoanalyse. Het is het basisinstrument van de Methode Heijkoop. Het instrument helpt begeleiders betekenisvol en onbevooroordeeld naar de cliënt te kijken en maakt hen bewust van de unieke lichaamstaal van de cliënt. Er ontstaat inzicht in de persoonlijke beleving en emoties, de manier van oriënteren, contact maken, communiceren, initiatieven nemen en de manier waarop de client oplossingen bedenkt.

Constructieve hantering probleemgedrag
Dit instrument helpt de begeleider om op moeilijke momenten, al dan niet met probleemgedrag, actief samen te werken met de cliënt. Het helpt de begeleider onderscheid te maken tussen de betekenis van het probleemgedrag voor de cliënt en de emotionele reacties van de begeleider op het probleemgedrag. Als de begeleider inziet wat het probleemgedrag betekent voor de cliënt, kan hij hem/haar helpen daar een andere oplossing voor te vinden.

Functioneringsprofiel
Dankzij het functioneringsprofiel wordt de begeleider zich bewust van de verwachtingen die de cliënt onbewust bij hem oproept. Het geeft de begeleider inzicht op grond waarvan hij de cliënt over- of onderschat. Doordat hij meer inzicht krijgt, kan hij zijn reacties beter afstemmen op wat de cliënt op een bepaald moment aankan. Daarmee voorkomt de begeleider veel stress bij de cliënt en zichzelf.

Relatiedynamiek
Het instrument relatiedynamiek brengt de dynamiek terug in een vastgelopen relatie tussen begeleider en cliënt. Het maakt de begeleider bewust van hoe hij zich opstelt ten opzichte van de cliënt, en van het beroep dat hij daarmee doet op de cliënt. Het omgekeerde geldt ook: hij krijgt meer oog voor het beroep dat de cliënt op hém doet.

Videotraining
Het instrument videotraining helpt de begeleider bij het ontwikkelen en zich eigen maken van relationele kwaliteiten. De begeleider leert zichzelf feedback geven op de relationele kwaliteit die hij zelf heeft uitgekozen. Die gaat hij/zij oefenen in de praktijk, mèt de cliënt. Van die begeleidingssituatie worden video-opnames gemaakt, die na afloop besproken worden.

Bron: Heijkoop-academy

Van de boer

Wij boeren op een ouderwetse, kleinschalige manier op het voormalig eiland Wieringen. De boerderij ligt aan de rand van een vogelgebied en staat op een erf van ongeveer 40 are. De boerderij ligt 200 meter van de weg af en de dichtstbijzijnde buur woont 500 meter verderop.

​Een groot deel van het land ligt direct bij de boerderij. De rest ligt verdeeld in 7 kleine stukjes over het mooie Wieringen. Deze stukken worden voornamelijk gebruikt voor hooi. Het hooi (gedroogd gras) maaien we in het voorjaar en de zomer en daarna staan onze schapen en jongvee op deze landjes. We gaan hier dan iedere dag heen om te kijken of het met het vee goed gaat en om water te brengen.

De nadruk van het bedrijf ligt op de fok van koeien. We hebben ieder jaar ongeveer 35 koeien, volwassen en jongvee. Onze koeien zijn Lakenvelders. De Lakenvelder is een zeldzaam, ouderwets vleesras. In heel Nederland lopen ongeveer nog 2000 van deze koeien. We zijn lid van het stamboek en we doen mee aan het fokprogramma. We houden onze koeien op een natuurlijke manier, de koeien worden zomers door de stier gedekt. De kalfjes worden meestal in het weiland geboren. Ze blijven bij de moeder totdat het weer slechter wordt en ze op stal gaan. Dan pas worden de kalfjes bij de moeders weggehaald. Overtallige dieren, meestal stierkalveren, brengen we op een natuurlijke manier groot. Deze dieren gaan naar een ambachtelijke slager in een dorp verderop.

Het vlees dat wij leveren wordt ‘vlees met een goed verhaal’ genoemd. Dit is eigenlijk een win-win situatie; de mensen kunnen genieten van het mooie landschap met de koeien en kalveren en ze kunnen een lekker stukje van datzelfde vlees halen bij de slager in de buurt. Ze weten dan dat het goed en verantwoord is gegroeid en behandeld.
Wij zijn dan ook nauw betrokken bij de natuur. We hebben veel land met een uitgestelde maaidatum waar de vogels rustig kunnen broeden. De boer is zelf ook vrijwilliger om dit allemaal in kaart te brengen en de vogels in de gaten te houden.

We zijn sinds kort ook bezig om met varkens te gaan fokken. Ook dit is een apart ras, het Pietrain varken. Het Pietrain varken is een goed varken om kleinschalig te houden en zo op een natuurlijke manier een goed stukje vlees te produceren.

Vanaf 2016 hebben een mooie grote groentetuin en in de zomer van 2017 hebben we zelf een kippenhok gebouwd waar nu 40 kippen (voornamelijk Leghorn) in rondscharrelen.

Active Support

Active Support is een ondersteuningsmethodiek speciaal ontwikkeld om cliënten actief te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken zodat ze meer regie over hun leven krijgen. De methode gaat uit van een aantal algemene principes die van belang zijn voor een zo gewoon mogelijk leven:

 • deelnemen aan de samenleving
 • een netwerk van relaties hebben, waaronder familie en vrienden
 • deze relaties moeten van langere door zijn (continuïteit)
 • de kans krijgen om ervaringen op te doen en te leren
 • keuzemogelijkheden hebben en controle over het eigen bestaan
 • een zekere status krijgen en gerespecteerd worden
 • behandeld worden als een individu
Werken met een vertrouwensrelatie

Een cliënt heeft vertrouwen in jou nodig voordat hij een band met je aangaat. Pas als er een wederzijdse band is, kun je hem of haar stimuleren zich open te stellen om op onderzoek uit te gaan, nieuwe ervaringen op te doen, relaties aan te gaan en zich op alle gebieden te ontwikkelen: lichamelijk, cognitief en sociaal-affectief. Een vertrouwensband is dus een belangrijk aspect van de relatie.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Er wordt binnen Esdégé-Reigersdaal gewerkt met ondersteuningsplannen. In overleg met de cliënt en zijn/haar vertegenwoordiger wordt in het ondersteuningsplan een beeld van de cliënt geschetst en van wat hij/zij nodig heeft om prettig te kunnen functioneren. Jaarlijks wordt er geëvalueerd en waar nodig wordt het plan bijgesteld.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Bij haptonomisch verplaatsen staat zelfredzaamheid altijd centraal. Vooral omdat het meer respectvol is voor de cliënt en de zorgverlener. Want te veel doen voor een cliënt in de zorg ontneemt hem zijn mogelijkheden en zijn eigenwaarde. Te veel doen voor cliënten is daarbij onnodig zwaar voor de begeleiders en plaatst hen in een rol waarin geen samenwerking kan ontstaan met de cliënt. Met haptonomisch verplaatsen is de zelfredzaamheid voelbaar, zichtbaar en overdraagbaar. Het biedt praktische vaardigheden om te leren hoe de zelfredzaamheid van de cliënt zo veel mogelijk behouden kan blijven.

Video-interactie training

Door middel van korte video-opnames waarbij de interactie tussen cliënt en (cliënt) begeleider centraal staat proberen we te leren van de situatie, het eigen gedrag en gedrag van cliënt beter te begrijpen om vervolgens de volgende keer daar weer beter mee om te gaan. De video-interactie training richt zich op ‘klein kijken’, waarbij signalen van de cliënt nauwkeurig kunnen worden geobserveerd en geïnterpreteerd. De video-interactie training is gebaseerd op de methode van Heijkoop.

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.

Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving


Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info:

Ga naar de inhoud