Kunst10daagse bij de Blauwe Reiger

Stralende kinderogen bij de Kunst10daagse

Tekst: Steven van der Burg – Fotografie: Eric Minten / Steven van der Burg

02-02-2019

Ja, ik wil 4x per jaar het
digitale magazine ontvangen

Meld je aan door hieronder jouw e-mailadres op te geven. Dit adres wordt door ons alleen gebruikt om je ons digitale magazine te sturen. Lees hier ons privacybeleid.

Veel plezier met ons magazine

Alleen al het enthousiasme van de vijftienjarige Celeste Moetwil (foto) is tijdens de Bergense Kunst10daagse een bezoek aan de Blauwe Reiger waard. Onze woonvoorziening voor kinderen en jongeren met een beperking doet dan dienst als expositieruimte. De kinderen leiden je graag rond. Celestes ogen stralen bij het vooruitzicht: “Ja! Ik heb er heel veel zin in.” Ze weet ook hoe ze het wil aanpakken: “Ik begin de rondleiding helemaal achteraan, dan weet ik wat ik gehad heb.”

De Kunst10daagse is tijdens de herfstvakantie, dus de kinderen zijn ‘op het honk’ aan het Molenweidtje 6 in Bergen. Nou ja, Celeste is het eerste weekend uit logeren bij opa en oma, maar de rest van de week zit ze voor je klaar.

Celeste Moetwil

Verbindend

Celeste en andere kinderen leiden je langs de kunstwerken die in de gangen en op de patio’s worden geëxposeerd. In hun tuinhuis verkopen ze zelf vervaardigde kunst. Al met al biedt de Blauwe Reiger zo een unieke kunstbeleving, met een mix van volwassen kunstenaarschap, jeugdige creativiteit en kinderlijk enthousiasme.

Activiteitenbegeleidster Klarina Wiggers nam vier jaar geleden het initiatief om mee te doen met de Kunst10daagse. “Het biedt de kinderen een leuke activiteit in hun herfstvakantie,” zo licht ze toe. “Maar bovendien is het een manier om contact te leggen met de samenleving. Kunst is zo een prachtige verbindende factor.”

Pittoresk

Een traditioneel hoogtepunt voor de Blauwe Reiger is de eerste zaterdag van de Kunst10daagse. Op zaterdag 20 oktober is in het pittoreske tuinhuis een markt, waar de jongeren zelfgemaakte producten en schilderijen te koop aanbieden. Dit kan variëren van een kopje koffie met iets lekkers tot originele cadeauartikelen.

De kunstenaars die in de Blauwe Reiger exposeren zijn Corrie Feijen, Helga Lammertsma, Jacqueline Kooij en Marjan van der Bel (keramieken beelden), Marijke Takken (olieverf schilderijen) Karin van Eijk (olieverf schilderijen), Judith Jonker (bronzen beelden en schilderijen). Klarina Wiggers licht toe: “We zoeken elk jaar naar kunstenaars die een geschikte match vormen met onze locatie. Ze hoeven niet elke dag zelf aanwezig te zijn, maar ze moeten het wel leuk vinden om hier te exposeren.”

Dit mag gehoord worden

We brengen nieuws om de wereld te laten zien wat we doen. Korte berichtjes over wat ons bezighoudt en waar we trots op zijn.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees ook deze verhalen...