Op deze pagina vind je veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op.
Apps
Welke apps zijn leuk voor vermaak?
We hebben een lijst gemaakt met apps die leuk zijn om in te zetten voor vermaak. Deze lijst is op dit moment voornamelijk gericht op kind, jeugd en mensen met een (ernstig) verstandelijke beperking.
Daarnaast bevat het e-book van Koninklijke Visio ook goede tips voor leuke en handige apps.
Zijn er apps waarmee je emoties kunt tracken?
Ja die zijn er, bijvoorbeeld de gevoelsthermometer, Daymate, Mijn Eigen Plan of G-moji. Daarnaast is er ook de HUME, zie voor meer informatie deze pagina.
Ik wil zorgen dat er minder filmpjes zichtbaar worden op YouTube, is dit mogelijk?
Ja, met YouTube Kids kun je ervoor zorgen dat de cliënt alleen toegang heeft tot filmpjes op YouTube die geschikt zijn voor een bepaalde leeftijdscategorie tussen 0 en 18 jaar. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om de content die wordt aangeboden te beheren en alleen toegang te geven tot content die jij voor de cliënt hebt uitgekozen. Zie voor meer informatie over het instellen hiervan dit stappenplan.
Beweging & leefstijl
Welke hulpmiddelen zijn er om een cliënt te stimuleren om te bewegen?
Er zijn allerlei hulpmiddelen die je kunt inzetten om cliënten te stimuleren om meer te bewegen. Je kunt denken aan stappentellers of activiteitentrackers. Maar ook aan hulpmiddelen die het leuk maken om te bewegen zoals Soundmoovz, Lummic, Pillo, de Blazepod, Qwiek-up de Cosmo of Omivista. Er zijn ook Fiets-hulpmiddelen, zoals SmartBike, het Fietslabyrinth of de Limeg. Je zou ook een middel kunnen inzetten die reminders stuurt om te bewegen. Je kan hierbij denken aan de Tessa, de BBrain, de wonderfoon of Anne4Care.
Zijn er leuke apps die kunnen helpen bij een gezonde leefstijl?
Er zijn apps en hulpmiddelen die kunnen helpen bij een gezonde leefstijl. Hier vind je een overzicht.
Communicatie
Welke apps zijn geschikt om te gebruiken voor communicatie?
Er zijn allerlei apps, hulpmiddelen en software te gebruiken ter ondersteuning van de communicatie of als communicatiemiddel. Je kunt bijvoorbeeld denken aan apps al Widgit Go, Eline Spreekt, The Grid, Prologuo2go, maar ook aan software zoals TD Talk, Grid3, Tobii Communicator 5 of KMD create. Daarnaast zijn er allerlei ondersteunende communicatie hulpmiddelen zoals de app Pictello of een app met ondersteunende gebaren. Wil je hier meer over weten of ben je op zoek naar een geschikt hulpmiddel? Neem contact met ons op, dan denken we samen met logopedie, graag met je mee.
Is whatsapp geschikt om mee te communiceren?
Nee, Whatsapp is niet veilig. Daarom raden wij af om Whatsapp te gebruiken. Een alternatief voor Whatsapp is Signal, Siilo of KPN Zorgmessenger.
Welke mogelijkheden zijn veilig om met elkaar te videobellen?
Om veilig met elkaar te videobellen kan je het beste gebruik maken van Microsoft Teams. Ook CBoards en Zorgmessenger voldoen aan de eisen die de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) stelt.
Het algemene beleid is dat er – ter bescherming van de privacy van cliënten en medewerkers – alleen gebruik gemaakt mag worden van veilige programma’s. Echter, niet alle cliënten kunnen vanwege hun device of beperking gebruik maken van de als veilig beoordeelde programma’s. Als het noodzakelijk is een cliënt op afstand te ondersteunen én het niet mogelijk is voor een cliënt om gebruik te maken van een veilig communicatieprogramma, dan kan het noodzakelijk zijn om gebruik te maken van een niet of minder veilig communicatieprogramma. Als deze situatie zich voordoet, probeer dan het benoemen van privacygevoelige gegevens te vermijden.
Voor de communicatie tussen medewerkers is het gebruik van niet of minder veilige communicatieprogramma’s alleen toegestaan als er geen privacygevoelige informatie wordt uitgewisseld.
Aandachtspunten
- Zorg dat je zo min mogelijk privacygevoelige gegevens bespreekt. Noem bijvoorbeeld geen namen van cliënten of medewerkers, maar gebruik cliënt- of personeelsnummer.
- Wis na elk gesprek de chathistorie.
- Welk programma je ook gebruikt, video bellen kan alleen buiten de Citrix. Dit maakt de beeld en geluidskwaliteit vele malen beter.
- Gebruik je op een web-applicatie om te videobellen? Programma’s die je gebruikt in je browser (zoals MDO beeldbellen) werken het beste in Google Chrome. Download deze browser buiten de Citrix omgeving.
Voor meer informatie, neem contact met ons op.
Contact & Netwerk
Welke hulpmiddelen zijn ondersteunend voor mensen met een ernstige verstandelijke/meervoudige beperking om contact te zoeken?
Contact zoeken met iemand met ernstig verstandelijke of meervoudige beperking kan lastig zijn. Soms kan technologie hierbij helpen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de Cradle (CRDL), tovertafel, belevenistafel of een Robot kat. Ben je benieuwd hoe technologie hierbij kan helpen? Neem contact met ons op.
Wat kan ik gebruiken om een digitaal verhaal of levensboek te maken?
Er zijn verschillende apps om een digitaal verhaal of levensboek te maken en bekijken/beluisteren. Bijvoorbeeld Pictello of Story Creator. Deze hulpmiddelen zijn ook geschikt voor mensen die niet kunnen lezen. Wil je meer informatie of ondersteuning bij het inzetten van de app? Neem contact op, dan kijken we wat we voor je kunnen betekenen.
Hoe kan cliënt, familie en begeleider informatie met elkaar uitwisselen?
Belangrijke, privacygevoelige informatie kan je als medewerker van Esdégé-Reigersdaal mailen in een beveiligde Zivver mail. Daarnaast kunnen cliënten of ouders/vertegenwoordigers een aanvraag doen bij de cliëntbegeleider om mee te kunnen lezen in het dossier (ECD). Sommige locaties gebruiken ook Familienet om onderling contact te leggen. Vraag na bij jouw cluster wat bij jullie gebruikt wordt.
Hoe weet ik of een digitaal hulpmiddel veilig is?
De veiligheid van een digitaal hulpmiddel is afhankelijk van allerlei verschillende factoren. Wordt er informatie opgeslagen? Waar wordt deze informatie opgeslagen? Voldoet het hulpmiddel aan de Nederlandse wetgeving? Wordt het hulpmiddel aangeboden op de zorgmarkt of consumentenmarkt? Heb je twijfels over de veiligheid van een digitaal hulpmiddel? Neem contact op met ons dan kunnen wij aangeven of wij al bekend zijn met dit hulpmiddel en de veiligheid ervan of dat wij dit uit moeten zoeken.
Dagstructuur
Welke hulpmiddelen zijn er voor meer dagstructuur?
Er zijn allerlei hulpmiddelen die kunnen helpen bij meer dagstructuur. Bijvoorbeeld: Daymate, BBrain, Tessa robot, Wonderfoon, MijnEigenPlan, MemoPlanner, Time Timer app, etc. Elk hulpmiddel heeft voor en nadelen. Ben je benieuwd naar de verschillende hulpmiddelen, zie dit overzicht. Wil je onderzoeken welk hulpmiddel het meest geschikt is voor jou situatie? Neem contact met ons op.
Welke hulpmiddelen voor dagstructuur zijn geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking?
De app Daymate is geschikt voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Het is een app die je helpt bij de planning en uitvoering van dagelijks terugkerende activiteiten.
Daarnaast is de app RoutineFactory hier ook geschikt voor. Deze app heeft een stuk meer mogelijkheden dan Daymate. Laat je niet afschrikken door de voorbeelden met picto’s en afbeeldingen, deze hoef je niet te gebruiken. Zonder deze picto’s is de app erg neutraal en geschikt voor mensen die geen behoefte hebben aan picto’s of afbeeldingen.
Kan de begeleider meekijken in het hulpmiddel voor dagstructuur?
In alle hierboven genoemde apps of hulpmiddelen is dit mogelijk (maar het hoeft niet altijd perse). Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden.
Welke hulpmiddelen helpen je herinneren aan activiteiten of taken?
Alle van de hierboven genoemde hulpmiddelen hebben de mogelijkheid om je te helpen herinneren aan activiteiten. Maar het ene hulpmiddel is hier geschikter voor dan het andere hulpmiddel. Ben je benieuwd welk hulpmiddel het meest geschikt is? Neem dan contact met ons op.
Emoties
Zijn er hulpmiddelen die helpen bij het tracken van emoties?
Er zijn verschillende hulpmiddelen en apps om emoties te tracken. Bijvoorbeeld de Felix Happybot, de G-moji app of de gevoelsthermometer app. MijnEigenPlan of RoutineFactory biedt ook de mogelijkheid om emoties te reguleren. Ook de Daymate app biedt de mogelijkheid om per activiteit aan te geven hoe je je voelde. De HUME is een emotie herkenningsplatform die op basis van van hartslag, huidgeleiding en activiteit, spanning meet via een sok en borstband met sensoren.
Eten & Drinken
Welke hulpmiddelen ondersteunen bij het eten?
Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij eten. Bijvoorbeeld de Gyenno lepel/vork of een eetrobot. Daarnaast zijn er ook allerlei ergotherapeutische en logopedische hulpmiddelen die kunnen helpen bij het eten en drinken. Heb je vragen over dit onderwerp? Neem contact op en dan kunnen we samen onderzoeken wie deze vraag het beste kan beantwoorden.
Localisatie
Welke hulpmiddelen bestaan er voor het terugvinden van spullen?
Als je regelmatig iets kwijt raakt kan een tag een geschikt hulpmiddel zijn om aan je spullen te bevestigen. Hiermee kun je later op je telefoon zien waar de spullen zich ongeveer bevinden. Er zijn tags voor Android en iOS, afhankelijk wat voor telefoon je gebruikt. Tags hebben vele voordelen maar ook een aantal beperkingen. Zie voor meer informatie deze pagina.
Slaap en rust
Is er zorgtechnologie die helpen bij overprikkeling?
Voor mensen die moeite hebben met het verwerken van prikkels kan een drukvest een veilig en geborgen gevoel geven, waardoor ze rustiger worden of zich beter kunnen concentreren. Er zijn verschillende soorten drukvesten: drukvesten die druk geven doordat je ze opblaast of drukvesten die druk geven doordat zij van zwaar materiaal gemaakt zijn. Zie voor meer informatie onze pagina’s over drukvesten. Daarnaast kun je ook denken aan verzwaringsdekens en noise cancelling headphones. Ben je benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.
Is er zorgtechnologie die een goede nachtrust helpt bevorderen?
Er zijn verschillende zorgtechnologieën die kunnen ondersteunen in een goede nachtrust. Eén daarvan is de Somnox-slaaprobot. De Somnox is een kussen met daarin technologie die adembewegingen simuleert. Als je de slaaprobot tegen je aanhoudt, ga je onbewust rustiger mee ademen en val je makkelijker in slaap. Daarnaast kun je ontspannende geluiden aanzetten, zoals regenval of rustige muziek. De Somnox is geschikt voor mensen die moeite hebben met inslapen en beter kunnen ontspannen door rustige muziek en/of ademhalingsbewegingen. Ben je benieuwd naar de Somnox of andere zorgtechnologie voor een goede nachtrust? Neem dan contact met ons op.
Wat voor zorgtechnologie is er voor de bevordering van het dag-nacht ritme?
Voor een goed dag-nacht ritme zijn een goede structuur van de dag en verdeling van de activiteiten gedurende de dag belangrijk. Daarnaast spelen er allerlei andere factoren een rol. Een hulpmiddel dat kan helpen bij een goed dag-nacht ritme is de AYOlite lichttherapiebril.
Het licht van de AYOlite komt de ogen binnen. Hier stimuleert het cellen in de hersenen die signalen uitzenden om de aanmaak van slaaphormoon te onderdrukken. Dit helpt jouw biologische klok om zich aan te passen aan de door jou gewenste levensstijl en slaappatroon. Na het gebruik van de AYOlite lichttherapiebril alert en opgewekt door de onderdrukking van melatonine. Voor je gaat slapen stijgt het melatonine-niveau juist sterk, waardoor je klaar bent voor een nacht goede slaap. Je gebruikt de AYOlite dus om goed wakker te worden zodat je ’s avonds makkelijker in slaap valt.
Slim incontinentiemateriaal
Wat kan slim incontinentiemateriaal?
Slim incontinentiemateriaal is incontinentiemateriaal waar een sensor aan verbonden is die meet hoe verzadigd het incontinentiemateriaal is. Deze sensor zendt een signaal naar de begeleiding zodat cliënten tijdig worden verschoond. TIZ doet onderzoek naar slim incontinentiemateriaal (Smart Diaper). Voor meer informatie hierover, zie de pagina Slim incontinentiemateriaal.
Wat is het verschil tussen een smart diaper en de tena Identifi?
De Smart Diaper is incontinentiemateriaal met een sensor die meet hoe verzadigd het incontinentiemateriaal is en een signaal geeft aan de begeleider als de cliënt verschoond moet worden. De Tena Identifi is incontinentiemateriaal met sensoren om het mictiepatroon van de cliënt in 72 uur vast te stellen. Zodat daarna het eigen incontinentiemateriaal weer kan worden gebruikt maar er rekening kan worden gehouden met het vastgestelde mictiepatroon van de cliënt. Voor meer informatie over de Smart Diaper zie deze pagina.
Kan ik de slimme inco voor mijn cliënt gaan gebruiken?
TIZ doet mee aan onderzoek over slim incontinentiemateriaal. Op dit moment kun je de slimme inco nog niet bestellen en gaan gebruiken. Wellicht is dit in de toekomst wel mogelijk, maar dit gaat altijd in overleg met de clustermanager omdat hiervoor een aantal dingen georganiseerd moeten worden.
Smart home (domotica)
Aan wat voor smart home toepassingen kan je denken?
Smart home oplossingen worden ook wel domotica genoemd. Er zijn allerlei soorten smart home oplossingen te vinden. Je kunt denken aan slimme verlichting, gordijnen, google home/alexa, slimme sloten, deurbellen, speakers, verwarming, stofzuigers, etc. Ben je benieuwd wat er mogelijk is? Neem contact op.
Zijn smart home toepassingen toe te voegen aan de huidige omgevingsbediening van de cliënt?
Soms zijn smart home toepassingen toe te voegen aan de huidige omgevingsbediening van de cliënt. Dit hangt er vanaf wat voor systeem de cliënt gebruikt en op wat voor manier de domotica verbinding maakt met de omgevingsbediening. De leverancier van de omgevingsbediening weet hier vaak meer vanaf, je kunt dit het beste bij hen navragen.
Tijd
Welke hulpmiddelen zijn er voor iemand die geen klok kan kijken of de tijd vergeet?
De Time Timer app kan heel handig zijn voor iemand die geen klok kan kijken, weinig/geen besef van tijd heeft of de tijd snel vergeet. Daarnaast kan ook een Memo Timer erg handig zijn voor iemand die geen klok kan kijken/besef heeft van hoe lang een bepaalde tijd duurt. BBrain kan ook helpen bij inzicht in de tijd. Er zijn ook hulpmiddelen die helpen bij tijdsbesef en meer dagstructuur, zie de vragen bij dagstructuur.
Veiligheid
Wat is het verschil tussen valdetectie en aanvalsdetectie?
Valdetectie signaleert dat een persoon valt, bijvoorbeeld door een onverwachte snelle beweging. Valdetectie zit meestal aan een persoonsalarm gekoppeld. Aanvalsdetectie detecteert aanvallen op basis van beweging, maar meestal ook op basis van hartslag. Aanvalsdetectie is er in verschillende vormen, bijvoorbeeld als mat voor in bed of als band voor om je arm.
Wat kan ik inzetten als een cliënt regelmatig wegloopt of de weg kwijt raakt?
Je kunt gebruik maken van GPS trackers om te achterhalen waar iemand is als hij/zij wegloopt en/of verdwaalt. Het is belangrijk om te weten dat GPS trackers niet 100% nauwkeurig zijn. Zie voor meer informatie onze pagina over GPS trackers
Hoe nauwkeurig is een GPS tracker?
De locatie van de GPS tracker heeft een onnauwkeurigheid van tussen de 1 en 50 meter. Dit heeft te maken met de stand van de satellieten. Zie voor meer informatie onze pagina over GPS trackers.
Werkt een GPS tracker ook binnen?
GPS trackers werken over het algemeen niet goed binnenshuis, maar dus ook niet als iemand in een winkelcentrum of buurthuis is. Zij kunnen wel detecteren als iemand een zone rondom een locatie verlaat, maar hiervan krijg je meestal pas na 10-20 minuten een melding. Zie voor meer informatie onze pagina over GPS trackers.
Vermaak
Wat kun je doen om het gebruik van de iPad te vergemakkelijken?
Om het gebruik van de iPad te vergemakkelijken kun een aantal dingen doen. De helderheid verhogen, het automatische slot uitzetten, de tekstgrootte aanpassen of de tekst dikgedrukt maken, app symbolen vergroten of het dock aanpassen.
Je kunt ongebruikte apps weghalen van het beginscherm, apps die niet worden gebruikt verwijderen en/of standaard apps die je niet gebruikt verbergen.
Ook kun je mogelijkheden beperken door het scherm van de iPad vast te zetten of bepaalde gebieden op het scherm te blokkeren, zodat de gebruiker niet meer op bepaalde delen (bijv. advertenties) kan klikken.
Daarnaast kun je app limieten instellen en bepaalde websites blokkeren.
Hoe kun je een iPad bedienen?
Je kunt de iPad, naast het reguliere gebruik, op allerlei manieren bedienen. Bijvoorbeeld met behulp van een stylus, externe knop (preditorian applicator), een externe muis of toetsenbord of met je stem. Er zijn hierin allerlei mogelijkheden. Voor meer informatie, neem contact op met TIZ.
Wat kun je doen om het gebruik van het tablet (android) te vergemakkelijken?
Op een android tablet kun je ook het scherm vastzetten in een app of in een bepaald deel van de app. In het onderstaande stappenplan wordt uitgelegd hoe je dit doet.
Wat kan ik doen om een cliënt met een ernstig meervoudige beperking of ernstig verstandelijke beperking deel te laten nemen aan een activiteit?
Er zijn verschillende manieren om iemand met minder mogelijkheden deel te laten nemen aan een activiteiten. Je kunt hiervoor altijd contact met ons zoeken zodat we met je kunnen meedenken over hoe zorgtechnologie hierin kan helpen.
Een schakelkastje is een hulpmiddel dat je hiervoor kunt inzetten. Je gebruikt het om elektrische apparaten te kunnen bedienen. Met een drukknop kun je de stroomtoevoer naar een huishoudelijk apparaat bedienen. Het werkt als volgt: je stopt het stekkerblok in het stopcontact en doet de stekker van bijv. de stofzuiger erin. Je zet de stofzuiger aan. Vervolgens kan de cliënt de stofzuiger aan en uit zetten door op de knop te drukken en daarmee de stroomtoevoer naar de stofzuiger te verbreken of verbinden. Het schakelkastje is te gebruiken met alle elektrische apparatuur die je aan kan laten staan, waarbij als je de stekker uit het stopcontact trekt en je deze er daarna weer in stopt het apparaat direct weer aan gaat. Het werkt bijvoorbeeld niet bij een blender die alleen een pulse stand heeft. Zie voor meer informatie de pagina schakelkast.
Ideeën voor toepassing bij activiteit:
- Fruithap maken: blender bedienen.
- Schoonmaken: afstoffen met föhn, stofzuiger bedienen.
- Appeltaart bakken: elektrische appelschiller bedienen
- Koken: aardappels schillen
- Lamp of discolamp bedienen
- Elektrische bellenblaasmachine bedienen
- Elektrisch voeten(bubbel)badje bedienen
Wat zijn leuke apps/websites voor digitale dagbesteding/vermaak voor mensen met een verstandelijke beperking?
- Theater aan huis met de PretApp (iOS of Android). Geniet met deze toegankelijke applicatie van theater op de Ipad of tablet.
- Wat hoor je? Op deze website maak je spelenderwijs kennis met geluiden, woorden en zinnen uit het dagelijks leven. Speel het spel, luister en raad welke geluiden bij elkaar passen. Daag jezelf uit in verschillende ronden en ontdek de wondere wereld van geluid.
- Robins Wereld: een online educatieve game voor kinderen met een matige tot ernstige verstandelijke beperking. De game stimuleert kinderen om te leren leren en maakt leren leuk (gedeeltelijk gratis).
- Spelletjes Plein: Speel educatieve spelletjes in alle vormen en maten!
- De Academie van Zelfstandigheid heeft een gratis 8-wekelijks Ontwikkelingsgericht Dagbestedingsprogramma ontworpen. Een programma dat je online samen kunt doen. Leuk en leerzaam!
- Op Digidagbesteding kun je je aanmelden voor allerlei online activiteiten.
Diensten TIZ
Hoe vraag ik een inspiratiebox aan?
Onderaan onder het kopje inspiratieboxen op deze pagina zie je een aantal boxen staan met meer informatie over de boxen en het formulier dat je kunt invullen om een inspiratiebox aan te vragen.
Hoe lang leen je een inspiratiebox?
Een inspiratiebox leen je voor een periode van 6 weken.
Wat zit er in een inspiratiebox?
Klik hier of ga in het menu naar ‘uitleen’ en kijk onder het kopje ‘inspiratiebox’ om te zien welke boxen er zijn en wat erin zit.
Wat is er te leen bij TIZ?
In het menu via de knop uitleen vind je alle items die te leen zijn bij TIZ.
Hoe kan je technologie lenen uit de uitleen van TIZ?
De technologie in de uitleen zijn alleen te leen voor mensen die ondersteuning krijgen bij Esdégé-Reigersdaal. Ga in het menu op deze website naar de knop uitleen en vul het formulier in via de link bovenaan de uitleen pagina. Geef in het formulier kort aan om welk product het gaat en waarom je het middel wilt uitproberen.
Hoelang kan ik een product uit de uitleen van TIZ lenen?
In het menu op deze website onder de knop uitleen kun je alle producten van de uitleen vinden. Onder ieder product staat vermeld hoe lang je deze kunt lenen
Ik wil deelnemen aan een van de projecten van TIZ, hoe kan ik laten weten dat ik geïnteresseerd ben?
Neem contact op met TIZ via deze link.