Annechien kijkt naar een babytje in de box van het kinderdagverblijf

AC de Draai - Moderne dagbesteding als onderdeel van de wijk

“Mijn droom is uitgekomen: ik werk met kinderen”

Tekst: Manon Bruyns – Fotografie: Eric Minten

13-08-2019
Ja, ik wil 3x per jaar het
digitale magazine ontvangen

Meld je aan door hieronder jouw e-mailadres op te geven. Dit adres wordt door ons alleen gebruikt om je ons digitale magazine te sturen. Lees hier ons privacybeleid.

Lees je Bladeren liever op papier? Dat kan ook! Je kunt ‘m gratis afhalen op verschillende locaties of je kunt een abonnement nemen zodat de volgende vier nummers vanzelf naar je worden opgestuurd.

Veel plezier met ons magazine

Met een glimlach van oor tot oor zit een oudere dame in een rolstoel te werken aan een felgekleurd handwerk. Annegien Duytshoff vertelt over het werk dat ze sinds enkele jaren doet. "Het is zo'n verbetering met vroeger! Mijn droom is uitgekomen, ik werk met kinderen. Ik ben de juf in de rolstoel."

Annegien heeft dagbesteding op AC de Draai in Heerhugowaard. Ze is een van de mensen die is meeverhuisd van het oude Reigersdaalterrein naar de nieuwbouw in wijkcentrum de Draai. Haar dagelijkse bezigheden zijn sindsdien enorm veranderd. Van handwerken op het oude dagactiviteitencentrum, werkt ze nu een aantal ochtenden op een school en een kinderopvang, of is ze postbezorger.

"In het verleden hadden activiteitencentra nogal eens de naam fröbelclubs te zijn. Veel handwerken, knutselen, puzzelen en zo. Maar dat is echt niet meer zo." Clustermanager Imma Houtenbos: "Iedereen moet actief kunnen meedoen in de maatschappij. We zoeken naar werk bij organisaties in de buurt en maken onszelf nuttig. We hebben contact gezocht met de school en kinderopvang naast ons en ook buurthuis de Ezel had nog wel een klus voor ons. We zijn iedere dag wel ergens in de wijk te vinden. Dat ouderwetse handwerkje is nu de verbinding met de wijk om ons heen."

Ooievaars spotten

Handwerken doen ze nog steeds regelmatig op de Draai. Maar in een nieuw jasje. "We zitten in een nieuwbouwwijk met heel veel jonge gezinnen", vertelt begeleidster Ineke Schrikkema. "Iedere twee weken fietst een van onze cliënten door de wijk op zoek naar roze en blauwe ooievaars. Ze noteert het adres en dan maken we een kraamcadeautje voor de nieuwe wijkbewoner. Zelfgemaakte slabbetjes en slofjes in roze of blauw. Die gaan we dan met een groepje bezorgen aan de deur."

Bol gekleurde wol en een schaar. Annegien borduurt in de achtergrond
Borduren voor de pasgeboren bewoners van de wijk

Jolanda: "Dat is Timbra, die laat ik uit met een mevrouw in de buurt"

Jolanda Poland kan niet wachten tot ze weer met de naaimachine gaan werken. Ze vindt het mooi om te zien. Ineke maakt op een handnaaimachine een klein dekentje dat voor de baby van de dokter is. Natuurlijk wordt het dekentje mooi ingepakt. Ondertussen laat Jolanda trots een foto zien waar ze op staat met een grote hond. "Dat is Timbra, die laat ik uit met een mevrouw in de buurt."

De mensen van de Draai doen nog veel meer voor de wijk. Ze doen de was voor de kinderopvang, brengen koffie en thee rond op de school, ze bezorgen het wijkkrantje en ze maken in de zomervakantie speelgoed van de school schoon.

Jolanda speelt met Timbra

Ineke: "Puzzelen 2.0. Onze cliënten houden heel erg van spelletjes doen en puzzelen. We maken in de vakantietijd alles schoon en controleren of het nog compleet is. Iedereen is blij." Het is de kunst van de begeleiders om die verbinding te zoeken met de wijk. Om ouderwetse handwerkjes om te denken naar diensten voor de wijk of producten die mensen leuk vinden. De begeleiders hebben er inmiddels oog voor om werk te vinden waarin iedereen een rol heeft. "De één kan goed borduren, de ander heeft een rolstoel waarmee we spullen kunnen bezorgen in de wijk," vertelt Ineke.

De wijk naar binnen halen

Het is ook fijn dat de wijk bij het AC naar binnen komt. Er is een boekenruilkast en een klein verkoophoekje. Voor de allerkleinste buurtgenootjes is er 'muziek op schoot' op de eerste woensdag van de maand. Dan wordt er muziek gemaakt in de Draai. Er zijn kleedjes om op te liggen en buurtbewoners zijn welkom om met hun kinderen te komen meeluisteren. Het contact met de school gaat ook twee kanten op. De mensen van de Draai doen klussen op school en kinderen komen voorlezen aan de cliënten van de Draai. Op Sint-Maarten komen de kinderen zingen en ook met Palmpasen komen ze langs. Annegien vertelt trots over haar kleine vriendje op de kinderopvang. Een peuter die graag met haar speelt, al was het even zoeken naar wat ze samen kunnen doen. "Hij is gek op mijn grijpstok. Dan gooit hij zijn blokken op de grond en kan ik ze weer oprapen met de stok. Dat is ons spelletje."

Met delen vergroot je kansen

In dit verhaal leerde je iemand met een beperking kennen of iemand die ondersteunt. Delen neemt onbekendheid weg en vergroot kansen op contact en samen optrekken. Doe je mee?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: