Werken in het Geestmerambacht met Cluster Fetura

Cluster Fetura actief in het Geestmerambacht

Petra Moritz: "Ik heb respect voor wat ze hebben meegemaakt"

Tekst: Nelly Wuis – Fotografie: Eric Minten

08-10-2019

Clustermanager Petra Moritz vertelt gedreven over wat haar zo boeit aan de jongeren waarvoor ze cluster Fetura startte. "Deze jongeren zijn vaak afgewezen, zien geen mogelijkheden meer en toch breken ze niet echt. Ze hebben veel meer veerkracht dan ze zelf denken. Er blijft altijd een waakvlammetje van hun spirit in leven. Dat vlammetje proberen aan te wakkeren, dat vind ik nou mooi."

Bankhangers?

"De meesten hebben al heel wat in hun rugzak. Thuis, op school of in de jeugdzorg verdween hun ervaring van gezien worden: wie ben je, wat kun je en daar dan op gewaardeerd worden. Op een gegeven moment worden ze wél weer gezien, maar dan vooral als lastpak, bankhanger of halve crimineel. Dan verdwijnt de persoon die daaronder zit.
Het gaat om jongeren die een licht verstandelijke beperking hebben of moeilijk lerend zijn. Als ze bij Fetura komen, is er inmiddels al meer aan de hand. Dan is er bijvoorbeeld ook sprake van psychische problemen, verslaving of ervaring met justitie.

Gebrek aan menselijke maat

Het zorgsysteem waar ze mee te maken kregen, is eigenlijk niet flexibel genoeg voor deze specifieke groep jongeren. Vaak heerst daar, noodgedwongen, een beheerscultuur waar eisen worden gesteld die zijn gericht op in het systeem passen. Je moet nogal wat kunnen om in zo'n systeem te passen. Deze jongeren zijn verbaal vaak heel vaardig. Daardoor worden ze snel overschat en worden ze aangesproken op vaardigheden die ze nog niet hebben. Uiteindelijk voldoen ze dan niet aan de norm. Ze krijgen veel verwijten over onwil en ongeïnteresseerd zijn. Vroeg of laat vallen ze dan uit of worden afgeschreven. Terwijl ze absoluut kwaliteiten hebben, maar niet voldoende om het zelfstandig te redden en dat frustreert."

Misschien is het hier wel oké

"Bij Fetura werken we anders. Wij werken vanuit contact maken, aansluiten, samen doen en waardering geven. Wij beginnen juist helemaal niet met eisen stellen, zoals om 09.00 uur aanwezig zijn, pet af en aankijken. Wij willen hen eerst laten voelen: misschien is het hier wel oké. Later, op basis van de ontstane relatie, kun je wat vragen of aanreiken. Vanuit de relatie die ontstaat, blijkt meer ontwikkeling mogelijk dan vanuit een beheersmatig regime. Dat is zo'n verademing voor de jongeren dat ze ook weer andere kanten van zichzelf durven te laten zien. Ze bloeien op als ze merken dat ze ook dingen goed doen. Gaat iets niet goed dan oordelen we niet, maar stellen vragen. Dat werkt beter. Bijvoorbeeld: 'Waarom werkt dit niet voor jou?' Onze benadering biedt hen meer en steeds nieuwe kansen. Dat wil niet zeggen dat alles met iedereen alleen maar goed gaat. Daarvoor zijn de problemen te complex. Maar: successen, hoe klein ook, worden samen gevierd."

Fetura: dagbesteding en wonen

"Fetura is een cluster voor dagbesteding en wonen. Voor wonen, in het algemeen, is een lange wachtlijst. Wij vinden dat je deze jongeren niet moet laten 'zwemmen' totdat er woonruimte beschikbaar is. Begin met dagbesteding. Dat kunnen we sneller realiseren en biedt alvast wat perspectief. Iets om je bed voor uit te komen, een dag-nacht ritme, positieve waardering. Het gevoel nuttig te zijn. We zijn gestart met een project in recreatiegebied Geestmerambacht in Langedijk. Stoere buitenactiviteiten. Aanvullend op het reguliere parkonderhoud. In september starten we aan de Jan Glijnisweg in Heerhugowaard met horeca-activiteiten, grafische activiteiten en inpakwerk. Vanaf januari hebben we in Obdam, aan de Reigerlaan, de beschikking over acht plekken voor woontraining en twee logeer/crisisplekken. Voor wonen en dagbesteding zijn bij Fetura nog plaatsen beschikbaar."

Cliëntbegeleider Bart Sandkuijl geniet bij Fetura:
"Ik ben 's avonds moe én voldaan"

"Kijk dan, wat een prachtige werkplek." Het is een tropische dag en cliëntbegeleider Bart Sandkuijl van cluster Fetura zit aan een picknicktafel onder een boom aan het meer. "Ik kan hier helemaal mijn ei kwijt. Ik ben graag in de buitenlucht en kan het goed vinden met deze jongeren. Het gaat om jongeren met weinig vertrouwen. Het lukt ze allemaal nét niet. Ze hebben veel op hun tenen moeten lopen en hebben faalervaringen. Daarom moet het allemaal zo laagdrempelig mogelijk en halen we ze ook 's morgens op. Niet meteen de verantwoordelijkheid aanspreken om zelf te komen. Op die manier hoeven ze minder te knokken om overeind te blijven. Ook hoeven ze hier minder te knokken tegen een regime. Dan houd je energie over voor

Werken met een bosmaaier in het Geestmerambacht Cluster Fetura
Werken met een bosmaaier in het Geestmerambacht.

positieve dingen en ontstaat er ook ruimte om uit je verzet en afweer te stappen. In eerdere situaties was geen ruimte voor hun eigenheid. Hier wel. Het gaat hier om wie jij bent, wat jij nodig hebt. Wij vinden niet veel dingen raar. Het mag ook wel eens niet goed gaan. Je mag elke keer weer opnieuw beginnen.

Zonder ondersteuning lukt het hen niet in het arbeidsproces. Hier leer je wat werken inhoudt, wat arbeidsvaardigheden zijn. Wat erg wordt gewaardeerd door de deelnemers is dat wij geen leiding geven vanaf de zijkant. We werken altijd mee. En: de relatie is sturend, niet de hiërarchie. Vanuit die relatie kunnen we motiveren en veel waardering geven, daar draait het om. Kijken hoever je met elkaar kunt komen. 's Avonds staat de stappenteller vaak op 10 kilometer. Dan ben je echt moe, maar ook voldaan. Het is prachtig om te zien hoe die gasten hebben genoten van een dag samen werken."

Geestmerambacht denkt mee

"De beheerder van het Geestmerambacht denkt heel erg mee. Er is een keet neergezet om op te starten, koffie te drinken en te schuilen bij slecht weer. Hij zorgt voor materialen en samen zorgen we voor cursussen om daarmee om te leren gaan. Werken met apparaten is lekker stoer, maar moet ook veilig zijn. Voor de gebruikers en de gasten van het terrein. Het mes snijdt aan twee kanten. Bij het Geestemerambacht worden nu klussen gedaan waar hun eigen onderhoudsdienst niet aan toe komt en wij hebben hier een geweldige werkplek met elkaar. Het werk is ingericht als echt werk. Het is nuttig. We hebben een dienstverlenende rol naar de gasten. Die waarderen dat en geven vaak complimenten."

Patrick van de Neut zorgt voor de natuur van recreatiegebied Geestmerambacht en maakt bezoekers blij.

"Kijk mij nou werken met die apparaten, gaaf toch?"

“Ik vind het hier geweldig. Ik heb het heel erg naar mijn zin. Ik ben graag buiten. Het is een rustige omgeving. Ik ben hier lekker aan het werk. Dan luister ik naar de natuur of mijn oortjes. Ik had al oog voor de natuur, maar nu doe ik er ook iets voor. Ik leer hier ook veel. Ik zie hier bomen die ik niet kende. Ik heb ook al veel dieren gezien: een koekoek, specht, kraai, raven, vleermuizen, kikkertjes, padden. Mijn energie is hier ook veranderd. Ik loop nu wel 10 kilometer per dag. Weet je, denken is niet echt mijn ding. Ik ben meer van het doen. Dat kan hier en de bezoekers zijn blij met ons. Dat zeggen ze vaak."

Werken met een grasmaaier in het Geestmerambacht Cluster Fetura
Partick aan het werk in het Geestmerambacht.

"Ik ben niet van het type zoek-het-maar-uit-punt-nl. Ik wil graag iets nuttigs doen. Hier kan ik schoffelen, harken, gras maaien, we doen eigenlijk parkonderhoud. We krijgen straks een cursus voor het werken met de bosmaaier, elektrische heggenschaar en bladblazer. Daar kijk ik echt naar uit. Dan kan ik straks zeggen: 'Kijk mij nou werken met die apparaten', gaaf toch? Het is hier niet alleen werken, we doen ook leuke dingen met elkaar. Zoals ‘s middags zwemmen, tijdens de hittegolf. Je kunt hier ook vissen. Hebben we ook een keer gedaan. Toen ving ik een joekel van een snoek."

"Het wordt hier gewoon steeds meer mijn plek. Ik zie wat er gebeuren moet in het park. Het is nog net geen thuisgevoel, maar het scheelt niet veel. Het enige nadeel hier: het werk wordt niet betaald en mijn rekeningen komen wel. Maar dat geeft niet, dat komt vanzelf nog wel als ik het hier goed doe. Ik kan hier ervaring opdoen. Later wil ik hovenier worden en werken in andermans tuinen."

Delen? Graag!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook deze verhalen...

Bladeren per fiets richting Noordkop

De verspreiding van Bladeren naar de bijna veertig afhaalpunten binnen onze organisatie gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor hebben we een aantal fantastische koeriers bereid gevonden. Een van die koeriers is
Lees meer...
Vrouw knuffelt met hond

Documentaire LOEK Hoorn

Ruim vier jaar hebben we er aan gewerkt. Maar dan heb je ook wat zoals ze dan zeggen. ‘We’ zijn Edwin Dekker, ondersteuner bij LOEK en ik, Manon Bruijns, filmer
Lees meer...
Bianca en Ramon

Verder leven met NAH

TROTS? Maak daar maar ape#TROTS van. De tranen komen direct op bij de vraag waar Bianca Schippers zo #TROTS op is: “Zowel op mijn echtgenoot Ramon als op mezelf eigenlijk.
Lees meer...
Locatie foto van Het Erf

Locatie Het Erf

“We zijn verhuisd en gestart, maar we willen nog honderdduizend dingen doen voor het écht af is.” Aan het woord is Rona Snoek, clustermanager van Groen & Doen. Ze heeft
Lees meer...

Bladeren per fiets richting Noordkop

De verspreiding van Bladeren naar de bijna veertig afhaalpunten binnen onze organisatie gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor hebben we een aantal fantastische koeriers bereid gevonden. Een van die koeriers is
lees meer...
Vrouw knuffelt met hond

Documentaire LOEK Hoorn

Ruim vier jaar hebben we er aan gewerkt. Maar dan heb je ook wat zoals ze dan zeggen. ‘We’ zijn Edwin Dekker, ondersteuner bij LOEK en ik, Manon Bruijns, filmer
lees meer...
Bianca en Ramon

Verder leven met NAH

TROTS? Maak daar maar ape#TROTS van. De tranen komen direct op bij de vraag waar Bianca Schippers zo #TROTS op is: “Zowel op mijn echtgenoot Ramon als op mezelf eigenlijk.
lees meer...
Locatie foto van Het Erf

Locatie Het Erf

“We zijn verhuisd en gestart, maar we willen nog honderdduizend dingen doen voor het écht af is.” Aan het woord is Rona Snoek, clustermanager van Groen & Doen. Ze heeft
lees meer...

Privacyverklaringen

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: