Onregelmatige werktijden, allemaal verschillende mensen en er lekker op los bakken: Hedey Thielman zou het heerlijk vinden. De horeca roept. Die wensen kunnen ze bij het Inloopcafé van Centrum 31 in Heerhugowaard niet allemaal in één keer vervullen. Maar luisteren naar Hedey en samen kijken hoe ze stukje bij beetje dichterbij kunnen komen kan natuurlijk wel. En zo kwam het ook dat ze aan de slag gingen met de cursus Sociale Hygiëne.
“Eigenlijk moesten de cliëntbegeleiders die cursus doen”, vertelt Hedey met een vlotte babbel. “En wij dan?, vroeg ik me af.” “En terecht”, vult cliëntbegeleider Wendy Fijnheer aan. “Ik was er even stil van en dat ben ik niet zo snel, maar ik ben er direct mee aan de slag gegaan. Alleen hoe doe je dat voor een groep met totaal uiteenlopende mogelijkheden? We vonden het bij SHO (Stichting Horeca Onderwijs, red). Daar gaven ze aan dat ze veel ervaring hebben, bijvoorbeeld in het praktijkonderwijs. Toch vond ik het spannend. Want we hebben het hier wel over een andere doelgroep en de prijs loog er niet om. Maar we zetten door en het was het dubbel en dwars waard. Het was zo mooi om te zien hoe iedereen er mee omging!”
Ik wist alles al
Hedey: “Ik neem dit soort dingen heel serieus en ik had het cursusboek dus al helemaal doorgenomen. Ook had ik er een verslag van gemaakt. Er zaten ook linkjes bij van filmpjes en toen we de cursusdag hadden, wist ik dus bijna alles al. Toch was die dag ook leuk. We deden rollenspellen waarbij iemand deed of hij dronken was en agressief werd. Wij moesten dan zeggen wat je met zo iemand moet doen. En we leerden dat je altijd aardig moet blijven voor klanten. Ook al zijn zij dat niet altijd. Nu kan ik zelf ook alcohol inschenken voor mensen. En die man zag dat ik goed geleerd had. Dat vond ik fijn. ’s Middags in het
Inloopcafé hebben we het ook nog gehad over schoonmaken.”
"Het was geweldig hoe iedereen op zijn eigen manier meedeed die dag"
Alles kleeft
Ook Fernando Perez deed mee aan de cursus: “Ik ben vooral een barman. Dat vind ik leuk. De dag was wel lang. Van 9:00 tot 15:00 uur. De helft was voor mij wel genoeg geweest. Ik vind hygiëne heel belangrijk. We mogen hier kiezen: handen wassen of handschoenen. Ik heb altijd handschoenen aan. Met het apparaat maak ik koffie, thee en cappuccino.” Fernando begint te lachen en vervolgt: “Die moet ook schoongemaakt worden. Wat een gedoe. Alles moet eraf. Maar ja, als je niet schoonmaakt dan loopt ie vast en gaat alles kleven.”
We zijn aan het kijken of wij de horeca kunnen doen rondom de films. Dan heeft Hedey haar onregelmatige werktijden en kan Fernando achter de bar staan.”
Taaie stof
“Het was geweldig hoe iedereen op zijn eigen manier meedeed die dag. De een wist van de hoed en de rand, de ander beleefde heerlijk mee”, gaat Wendy enthousiast verder. “Voor sommigen was het ook best spannend. ‘Wat gaan we dan eigenlijk doen?’ En ik voelde zelf ook wel een beetje druk, want ik vond het best taaie stof in het boek. Maar de trainer kon goed inspelen op de vragen en ging voorbij aan een onderwerp of benaderde het anders als hij merkte dat het niet aankwam. Zelf zou ik dat niet kunnen. Het is toch fijn er iemand te hebben staan die alle kennis in huis heeft en goed kan inspelen op alle vragen. Daarnaast is het officieel. Dat heeft ook zijn waarde. Alle deelnemers hebben nu een bewijs van deelname op zak met een mooi certificaat.”