Ruim vier jaar hebben we er aan gewerkt. Maar dan heb je ook wat zoals ze dan zeggen. ‘We’ zijn Edwin Dekker, ondersteuner bij LOEK en ik, Manon Bruijns, filmer van Communicatie. ‘We’ zijn ook Rik Singer, Anouschka Zieleman en Wesley Stoop en Daniëlle Harms met hun dochtertje Leila. Zij openden hun deuren voor mijn filmcamera. Het resultaat is de minidocumentaire ‘Huisje, boompje, steuntje’ over hun levens en de ondersteuning die zij daarbij krijgen.
In de film maken we kennis met Anouschka, Wesley en Daniëlle en met Rik. Zij krijgen ondersteuning van LOEK op een manier die bij hen past. In de film zien we hoe Anouschka en haar vriend steeds weer worstelen met hun financiën. Ze moeten keuzes maken bij de bewindvoerder en dat is niet altijd makkelijk. Rik vertelt dat hij lange tijd alleen woonde en dat er niemand was die hem in de gaten hield. Hij vereenzaamde, werd ziek en hij vervuilde. Zijn administratie werd een onoverzichtelijke berg. Met de ondersteuning kan hij zijn leven beter ordenen. Belangrijke afspraken met dokters of instanties doet hij samen met zijn begeleider.
Wesley en Daniëlle staan op het punt van bevallen aan het begin van de film. Er komt veel op hen af. Hoe zorg je voor een baby? Wat kost het allemaal? Bij wie kun je terecht voor hulp? Samen met hun ondersteuners groeien ze in hun rol als ouders. Net als Edwin: “Ik ben zelf net vader geworden en ik snap nu hun gevoel en hun vragen beter. Ik ben denk ik nog empathischer geworden.”
Wmo en het tempo van de maatschappij
De cliënten van LOEK hebben heel diverse ondersteuningsvragen. Vragen die niet altijd makkelijk zijn uit te leggen. Heb je een lichamelijke beperking, je kunt bijvoorbeeld niet lopen, dan is het duidelijk dat je een rolstoel nodig hebt. Maar wat als je moeilijk leert of autisme hebt…
Ondersteuner Edwin: “We werken heel prettig samen met gemeentes in het kader van de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.). Maar soms hebben Wmo-consulenten een heel ander beeld van de doelgroep waar wij mee werken."
"Een eis uit de Wmo is bijvoorbeeld dat mensen met doelen gaan werken. Dat is voor deze groep te veel gevraagd. Maar dat heeft wel consequenties voor het geld dat mensen krijgen voor hulp. Deze groep kan het tempo van de maatschappij niet aan. Zij vallen zonder hulp vaak weer terug in hun oude patroon.”
In de film zie je waar Wesley en Daniëlle, Rik en Anouschka zoal tegenaan lopen in het dagelijks leven. Ze vertellen over hun dromen en wensen. Die dromen blijken niet altijd even realistisch. “Als ondersteuner bij LOEK heb je de taak om samen met de cliënt de mogelijkheden te onderzoeken. Dan maken mensen zelf hun keuze”, vertelt Edwin. “Ik laat mensen de consequenties zien van hun eigen handelen. Als je te veel geld uitgeeft en je de huur niet kunt betalen dan kun je uit huis worden gezet. Ik bied dan aan om er samen naar te kijken. Maar we hebben het ook over dingen zoals hoe belangrijk het is om als ouders op één lijn te zitten of onderzoeken we wat beter werkt: ieder uur een schoon jurkje omdat er een vlek in zit óf iets meer rust voor jezelf en je dochter.”
Dichte deuren
Het werk is nooit saai vindt Edwin. In de afgelopen tien jaar heeft hij zo ontzettend veel verschillende mensen ontmoet. Soms kom je als begeleider in situaties en ga je te snel of wil je te veel. Je neemt altijd je eigen normen en waarden mee en het is niet altijd makkelijk deze los te laten. “Dan knalt er wel eens een deur dicht in je gezicht. Eigen schuld denk ik dan. Wat kan ik de volgende keer anders doen?” Zijn geheim? “Humor en relativeringsvermogen. Je komt in absurde situaties terecht. Als je overal serieus op in gaat, maak je het voor jezelf heel zwaar.”
Film kijken?
De afgelopen vier jaar hebben we regelmatig gefilmd bij de hoofdrolspelers. Je kijkt mee op momenten dat mensen kwetsbaar zijn en hun vragen stellen aan ondersteuners over hoe ze dingen aan kunnen pakken. Dat leverde vele uren filmmateriaal op. ‘Huisje, boompje, steuntje’ is een selectie van hoogte- en dieptepunten die we de afgelopen jaren met elkaar meemaakten.
Edwin: “Je ziet in de film de spanning tussen dingen willen en keuzes moeten maken. Je ziet af en toe de onzekerheid van mensen, maar ook hun kracht. Dat vind ik mooi.”