Hersenletsel is niet zwart-wit

Hersenletsel is niet zwart-wit

Tekst: Roos Slot – Fotografie: Dewi Koomen

12-09-2022

Opeens staat je leven op z’n kop. Door een ongeluk, een val of hersenbloeding beland je in het ziekenhuis. Je hersenen zijn beschadigd, je moet veel opnieuw leren. Niet alles is meer mogelijk. Waar haal je de kracht vandaan om te revalideren? Hoe ga je om met je toekomstbeeld? En wat is de impact van alle onzichtbare gevolgen? Ada, Lara, Erik, Fleur en Marieke laten zien dat iedereen zijn eigen pad bewandelt. Een persoonlijke zoektocht naar hernieuwd perspectief.

Ada Gallis (68)
“Vroeger sportte ik veel. Dat is misschien wel mijn redding geweest. Dat ik er zo goed uit ben gekomen. Het gebeurde ’s nachts, vijf jaar geleden. Een herseninfarct. Een halve dag later werd ik gevonden door de buurman. Na een week in het ziekenhuis ging ik naar Heliomare. Daar moesten ze mij veel leren. Ik wist niet meer in welke volgorde ik mijn kleren aan moest trekken of hoe ik een ei moest bakken. Na drie maanden intern en nog zes maanden poliklinisch, was het klaar. Dat was een hele overgang, weer alleen thuis. 

Via een begeleider van Heliomare kwam ik bij AC de Zilvermeeuw terecht. Een warm bad. Iedereen is daar gelijkwaardig. Ik kom er drie keer in de week, om te fitnessen en voor de afasie contactgroep. Tijdens de eerste lockdown was de Zilvermeeuw dicht. Ik raakte steeds meer woorden kwijt. Ik moet dus actief blijven oefenen. Daarom puzzel ik veel. Ik ben gek op filippines. Ik luister ook veel naar de radio en ik zing in een koor. Als ik zing, heb ik geen last van afasie. Zo heerlijk. 

Mijn rechterbeen en -arm willen nog niet echt meewerken. Daarom loop ik met een stok. Die wil ik eigenlijk kwijt maar dat is nog een lange weg. Ik had eerst een vierpoot dus het gaat al beter. Mijn dochter is vorig jaar getrouwd. Ik wilde haar die dag weggeven. Haar vader (mijn man) leeft niet meer. Dat doel heb ik behaald. Iedereen was tot tranen toe geroerd. Ook heb ik gespeecht. Echt een overwinning. Mensen zien dat ik moeilijk loop, maar niet wat er allemaal in mijn brein gebeurt. Dat ik afasie heb. Dat is wel eens lastig maar ik deal ermee. Ik heb nog steeds contact met een groep mensen die tegelijkertijd in Heliomare zaten. Ik zeg wel eens, als ik geen herseninfarct had gehad, had ik nu niet zo’n rijke vriendengroep.”

Lara: "Wat je nu hebt, kan morgen zomaar over zijn”

Lara Wijnker (27)
“10 juni 2012. Ik viel van de trap en klapte met mijn hoofd op een betonnen vloer: hersenbloeding en -kneuzingen. Na zeven weken ziekenhuis kwam ik in Heliomare. Ik moest alles opnieuw leren. Daar kwam het besef: hoe ernstig ik eraan toe was en wat een wonder dat ik nog leefde. Na zeven maanden kon ik weer bij m’n ouders wonen. Nog drie jaar bleef ik in behandeling bij Heliomare. De focus lag eerst op mijn lichamelijke revalidatie. Door dagelijks te wandelen werd ik steeds sterker. Toen weer een klap: loslaten hoe mijn leven ooit was. Een periode van diepe dalen. Depressie en suïcidale gedachten. Gelukkig ging dat voorbij. 

In 2015 was ik toe aan een vervolgstap. Zo kwam ik terecht bij PNH (Perspectief Na Hersenletsel). Ik verhuisde naar een eigen appartement met een steunpunt op dezelfde verdieping. Samen met de begeleiders maakte ik plannen voor de toekomst. Ik wilde mijn zelfstandigheid terug maar kon natuurlijk nog niet alles. Dat was wel even wennen. Nu woon ik alweer twee jaar in een sociale huurwoning. In hetzelfde gebouw, dat vind ik fijn. Mocht er toch iets misgaan, dan zit PNH om de hoek. 

Na tien jaar kan ik zeggen dat mijn leven op orde is. Ik help als vrijwilliger in de bakkerij van molen De Gouden Engel in Koedijk en ik rijd paard. Ook hoop ik als ervaringsdeskundige anderen te kunnen ondersteunen in de toekomst. Nu is voor mij de tijd om te gaan ontdekken. Meiden van mijn leeftijd deden dit jaren terug al, ik ga deze zomer naar mijn eerste festival. Wordt het te druk, dan zonder ik mij gewoon af. Toch ga ik de prikkels niet uit de weg. Ik geniet van de vrijheid die ik nu heb. De tijd inhalen kan niet, maar dat is niet erg. Ik ben nu een stuk wijzer dan toen ik 17 was. Ik probeer sowieso in het moment te leven. Wat je nu hebt, kan morgen zomaar over zijn.”

Erik: "Ik zie het leven na mijn hersenbloeding als ‘a new lease on life’. Een nieuw hoofdstuk"

Erik Froon (56)
“Ik was net ontslagen en raakte in een depressie. Het UWV stuurde een psycholoog op me af. Toen ik weer klaar was om de arbeidsmarkt op te gaan, kreeg ik een hersenbloeding. Op 53-jarige leeftijd. In totaal lag ik negen dagen in het ziekenhuis. Daarna naar Heliomare. De rechterzijde van mijn lichaam was verlamd en ik kon alleen onverstaanbaar mompelen. Tijdens het revalideren kon ik al snel uit de rolstoel komen en kwam mijn spraak weer terug. Na vier maanden mocht ik naar huis. Daar zag ik tegenop want ik woon alleen. Ik moest nieuwe invulling geven aan mijn leven.

Via een begeleider van Heliomare kwam ik bij AC de Zilvermeeuw terecht. Eerst dacht ik, wat moet ik hier. Gelukkig ging de begeleider mee, anders was ik de drempel niet overgestapt. Nu ben ik meerdere dagen in de week bij de Zilvermeeuw te vinden. Onder andere voor de afasie contactgroep. Een fijne groep mensen die elkaar steunt en tips geeft. Ook ben ik ervaringsdeskundige in opleiding en heb ik onlangs voor het eerst mijn verhaal verteld bij een EHBO-vereniging. Daarnaast heb ik nieuwe hobby’s gevonden zoals 3D-printen en koffiebranden. Altijd verse koffie bij de hand. 

Het meeste last heb ik van mijn afasie. Gelukkig gaat het praten wel steeds beter. Tijdens de logopedie konden ze mijn status niet noteren, zo snel ging ik vooruit. Dat gaf wel vertrouwen dat het nog beter kon. Sowieso probeer ik altijd mijn grenzen te verleggen. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik weer kon lopen. Eerst met een stok maar al snel liet ik die in de hoek van de kamer staan. Daar staat ie nog steeds. Ik heb een goed leven gehad voor mijn hersenbloeding. Veel verre reizen gemaakt. Ik zou nog graag naar Afrika gaan maar dat is financieel gezien niet mogelijk. Ik zie het leven na mijn hersenbloeding als ‘a new lease on life’. Een nieuw hoofdstuk. Heel positief.”

Fleur: "De eerste vijf maanden na het ongeluk ben ik helemaal kwijt"

Fleur van Schaik (21)
“Ik zat in 5 havo, werkte in een restaurant, was een fanatieke basketbalster en ging elk weekend uit met vriendinnen. Stilzitten daar houd ik nog steeds niet van. Als ik niks te doen heb, ga ik fitnessen. Of ik ga rondjes lopen in huis en liedjes zingen. Goed voor m’n benen én m’n spraak. Dat is het voordeel van hersenletsel; er is altijd wat te trainen en dus altijd wat te doen! 

In februari 2019 ben ik aangereden door een auto toen ik op de scooter zat. Zonder helm was ik er niet meer geweest. Na zes weken in het ziekenhuis ben ik 18 maanden in behandeling geweest bij het revalidatiecentrum. De eerste vijf maanden na het ongeluk ben ik helemaal kwijt. Mijn oma heeft een dagboek bijgehouden dus gelukkig kan ik alles teruglezen. Na het revalidatiecentrum ging ik bij mijn vader wonen. Maar als meid van 21 wil je een keer op jezelf. Toen kwam PNH (Perspectief Na Hersenletsel) op ons pad. Ik woon hier nu acht maanden. In het begin hielpen ze me nog met douchen en koken maar dat kan ik nu zelf. Ik vind het soms lastig dat ik alleen woon, maar de begeleiders zijn altijd dichtbij en in voor een praatje. 

De handbike geeft me veel vrijheid. Ik ga ermee naar de sportschool, boodschappen doen en rijd er ook mee naar De Rijp. Daar wonen mijn ouders, familie en vrienden. Mijn doel is om binnen 12 maanden zonder stok te lopen in huis. Daarom ga ik vaak naar de sportschool en de fysio. Ik weet niet wat mijn perspectief is maar ik zal blijven proberen om verder te komen. Ik ben altijd al positief geweest. Hoe stom iets ook is, ik haal er iets leuks uit. Af en toe kijk ik filmpjes van een paar jaar geleden. Dan zie ik waar ik vandaan ben gekomen, dat dat gewoon vreselijk goed is. Gelukkig ben ik mijn humor niet verloren. Een leven zonder humor, daar is niks aan.”

Marieke: "Zoals ik er nu bij zit, dat had niemand verwacht. Toch vind ik het lastig om mezelf te accepteren"

Marieke Nieboer (48)
“Pasen 2016. Tijdens het ramen lappen kreeg ik opeens ontzettende hoofdpijn. Ik bleek een hersenbloeding te hebben vanwege een geknapt aneurysma. Ik werd met spoed geopereerd. In eerste instantie kwam ik er goed vanaf. Maar na vier dagen ging het toch mis; mijn hersenen kregen te weinig zuurstof. Ik was opgegeven. Een kasplantje. Na vier weken in het ziekenhuis zocht mijn familie een revalidatiecentrum maar niemand wilde mij hebben. Ik was te slecht. Dus werd ik overgeplaatst naar zorgcentrum Westerhout. Zat ik daar tussen de bejaarden. En maar een half uur per dag fysio. Daarom deed mijn vader iedere ochtend anderhalf uur oefeningen met mij. 

Na een half jaar in Westerhout werd ik vier weken opgenomen bij revalidatiecentrum Reade, om mijn ouders handvatten te geven voor mijn ondersteuning. Daarna ging ik naar huis. Mijn ouders en zus trokken bij mij in om mij 24 uur per dag te verzorgen. Ze bleven passende ondersteuning zoeken. Zo kwamen we bij AC de Zilvermeeuw en het Afasiecentrum terecht. Tijdens mijn eerste SMTA-bijeenkomst (Speech-Music Therapy for Aphasia) was het alsof er een luikje openging. Opeens kon ik weer praten! Toen wilde Heliomare mij eindelijk opnemen, na drie keer te zijn afgewezen. Daar ging het snel. Na zes weken mocht ik al naar huis. Ik kon weer zelfstandig wonen! 

Mijn familie is medisch onderlegd en heeft voor mij gevochten om de juiste ondersteuning te krijgen. Daar heb ik echt mazzel mee gehad. Vroeger werkte ik 40 a 50 uur per week en ging ik ieder weekend op stap. Lawaai en drukte daar kan ik niet meer tegen. Ik doe nu andere dingen. Fietsen, wandelen, honden uitlaten voor vriendinnen of een terrasje pakken. Zoals ik er nu bij zit, dat had niemand verwacht. Toch vind ik het lastig om mezelf te accepteren, met mijn beperkingen. M’n spraak vind ik het ergste. Maar ik heb geen schaamte voor mijn afasie.”

Delen? Graag!

Lees ook deze verhalen...

Groeten uit...

“Ja, ja, ja”, antwoordt Peter Datema (68) als ik vraag hoe hij erop kwam om Bladeren te benaderen. Peter krijgt ondersteuning vanuit De Zeemeeuw in Den Helder. Hij hield afasie
Lees meer...

Gastdocent Jan Bart

Zijn twinkelende ogen verraden het antwoord op de vraag wat hij van het gastdocentschap vindt. “Ik word er hartstikke blij van!”, aldus Jan Bart. Een aantal keer per jaar staat
Lees meer...

De bananenbus rijdt weer

Peter Harpenau (66) is chauffeur voor de clusters Dac6, De Reiger en Helios. Peter: “Ooit, alweer zes jaar geleden, zong ik het bananenlied voor ze in de bus, zo van:
Lees meer...

De taarten van de Rode Luifel

Handen gewassen, schorten voor en de haren voorzien van een netje: de bakkers van de Rode Luifel zijn klaar vooreen nieuwe dag in de bakkerij. Vandaag op het programma: appeltaarten
Lees meer...

Groeten uit...

“Ja, ja, ja”, antwoordt Peter Datema (68) als ik vraag hoe hij erop kwam om Bladeren te benaderen. Peter krijgt ondersteuning vanuit De Zeemeeuw in Den Helder. Hij hield afasie
lees meer...

Gastdocent Jan Bart

Zijn twinkelende ogen verraden het antwoord op de vraag wat hij van het gastdocentschap vindt. “Ik word er hartstikke blij van!”, aldus Jan Bart. Een aantal keer per jaar staat
lees meer...

De bananenbus rijdt weer

Peter Harpenau (66) is chauffeur voor de clusters Dac6, De Reiger en Helios. Peter: “Ooit, alweer zes jaar geleden, zong ik het bananenlied voor ze in de bus, zo van:
lees meer...

De taarten van de Rode Luifel

Handen gewassen, schorten voor en de haren voorzien van een netje: de bakkers van de Rode Luifel zijn klaar vooreen nieuwe dag in de bakkerij. Vandaag op het programma: appeltaarten
lees meer...
Stappenplan koffiedrinken

Bij mensen met een beschadigd brein, bijvoorbeeld bij dementie, kunnen onnodige prikkels en onrust leiden tot een gebrek aan concentratie of beangstigende situaties. De begeleiding van cliënten met een beschadigd brein is er dan ook vaak op gericht om afleidende en storende prikkels te vermijden. Het herkenbaar maken van activiteiten speelt daarbij een rol. Hieronder een stappenplan voor koffiedrinken. Door consequent het plan te volgen wordt de activiteit ‘koffie drinken’ herkenbaar en voorspelbaar. 

Stappenplan koffiedrinken

1. Koffie/thee kar klaarzetten met alles erop, dit voorkomt veel heen en weer geloop van de begeleider. Heen en weer lopen geeft onnodige prikkels en onrust bij de cliënt.

2. Deuren sluiten en een “Niet storen” bordje op de deur hangen, dit voorkomt dat mensen in en uitlopen.

3. Alles van de kar op tafel zetten, als dan de cliënten aan tafel komen staat alles al klaar. Dus minder prikkels. Begeleiders kunnen zich totaal richten op de cliënt en op het koffie drinken.

4. Cliënten naar vaste plaats aan de tafel begeleiden (eerst afstemmen, contact maken en dan verleiden!), kijk eerst in de ogen van de cliënt : ziet hij/zij je en waar kijkt hij/zij naar en hoe staan de ogen. Maak contact dmv toelachen, aanraken en vervolgens verleiden.

5. Muziek uitzetten (als cliënten niets zeggen, dan zachte muziek), pas uitzetten als iedereen aan tafel zit, omdat de hersenen dan wel bezig gehouden worden met het geluid (geen prikkel leidt tot angst en onrust).

6. Begeleiders gaan aan tafel zitten en blijven zitten. Ze drinken zelf mee (maar houden geen pauze!!). Begeleiders zijn gericht op de cliënten, ze praten niet teveel met elkaar, door zelf mee te drinken stimuleert dat cliënten om zelf ook mee te drinken.

7. Er is een duidelijk begin en duidelijk eind.

8. Na afloop ruimt 1 begeleider de tafel af (eventueel met hulp van een cliënt), een ander begeleidt cliënten naar een andere plaats in de ruimte. Zo worden cliënten geholpen om zich in te stellen op een nieuwe activiteit/nieuwe plaats in de ruimte.

Browsericoon Esédége-Reigersdaal

Browser niet geschikt

De Internet Explorer browser is sterk verouderd en niet in staat om moderne websites als deze correct weer te geven.

   Sommige onderdelen van deze website zullen in Internet Explorer daarom niet goed functioneren.

Voor de beste ervaring gebruik een moderne browser zoals Google Chrome.

Omgevingszorg

Een omgeving, die goed is afgestemd op mensen bij wie sprake is van dementie of een hersenbeschadiging heeft een positief effect op het dagelijks functioneren van die mensen. Aandacht voor die omgeving noemen we omgevingszorg.

Omgevingszorg beschouwd de invloed van de omgeving op mensen met een beschadigd brein, waaronder dementie. Mensen met dementie worden in toenemende mate afhankelijk van prikkels uit de omgeving. De prikkelverwerking in het brein is verstoord. Hierdoor iemand met dementie zijn/haar gedrag niet meer uit zichzelf sturen. Gedrag wordt meer en meer bepaald door de omgeving.

Een ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van onbegrepen (probleem)gedrag. Mensen met een beschadigd brein reageren vaak impulsief, reflexmatig en intuïtief op omgevingsprikkels. Bij omgeving kan worden gedacht aan: de fysieke omgeving, werk- en leefprocessen (waaronder de bejegening) en de dag- en tijdsbesteding.

Een omgeving, die is vormgegeven vanuit de ideeën van omgevingszorg, is een omgeving, die

 1. Overzichtelijk, duidelijk en herkenbaar is;
 2. Daardoor begrepen wordt;
 3. Doelgericht gedrag uitlokt;
 4. Zorgt voor de juiste prikkel op het juiste moment;

Door de omgeving en het gedrag methodisch te observeren ontstaat inzicht in ontregelende situaties en storende prikkelbronnen. Dit geeft praktische handvatten voor optimale omgevingszorg: het toepassen van verbeteringen in de leefomgeving van mensen met een beschadigd brein. Het resultaat is een zichtbaar positieve uitwerking op het gevoel van welbevinden en veiligheid. De stress vermindert en niet begrepen (probleem) gedrag neemt af.

Meer info:
breincollectief.nl

Financieringsmogelijkheden

De jobcoaches hebben ruime kennis op het gebied van wet- en regelgeving en de financiering van trajecten. Zij kunnen je alles vertellen of je in aanmerking komt voor ondersteuning van een jobcoach.

Wet Langdurige Zorg (WLZ), aanvraag bij CIZ
De Wet Langdurige Zorg is er voor mensen die intensieve begeleiding en nabijheid nodig hebben. Een indicatie voor dagbesteding wordt afgegeven door het Centrum indicatie Zorg (CIZ).

Sociaal Activering traject, aanvraag UWV
Sociale activering is bedoeld als een voorbereidingsperiode op een betaalde baan met behoud van uitkering. De duur van het traject is maximaal 1 jaar. Dit traject wordt onder andere ingezet om te participeren in de maatschappij, zelfvertrouwen op te bouwen en werkervaring op te doen. Tevens wordt er aandacht besteed aan sollicitatievaardigheden en kan onderzocht worden welke beroepen passend zijn.

Individueel Re-integratie traject (IRO), aanvraag UWV
Het doel van het IRO traject is het verkrijgen van een passende betaalde baan. De jobcoach zal jou begeleiden en ondersteunen bij het vinden en behouden van een geschikte baan.

Persoonlijke Ondersteuning (PO), aanvraag UWV
Indien je een betaalde baan hebt en je hebt hierbij extra ondersteuning nodig dan kun je aanspraak maken op een traject Persoonlijke Ondersteuning/ Jobcoaching. Denk hierbij aan onder andere het trainen van werknemersvaardigheden. Voor meer informatie over dit traject en de eventuele aanvraag kan je terecht bij een jobcoach.

WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), aanvraag gemeente
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO. Deze wet omvat activiteiten die het je mogelijk maken om mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van de gemeente.

Eigen bijdrage
Gemeenten mogen voor de ondersteuning die zij bieden een eigen bijdrage vragen.
Op de website van het CAK kunt u een indicatie krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage.

Beleven in muziek (BIM)

BiM, Beleven in Muziek, stimuleert het ervaren van het lichaam door de muziek te laten voelen. Doelgericht in te zetten voor o.a. contact, communicatie, alertheid, ontspanning, plezier. BiM draagt ook bij aan de muzikale ontwikkeling.

Op speciaal ontwikkelde muziek wordt de deelnemer door de BiM gever aangeraakt met speciale objecten zoals ballen, zacht handschoenen of veren. Ieder muziekstuk heeft zijn eigen bewegingen en objecten. Ook wordt soms gewerkt met etherische oliën.

Methode Heijkoop

De methode Heijkoop helpt een cliënt beter te begrijpen waardoor er passende ondersteuning geboden kan worden. Middels vijf verschillende instrumenten wordt onderzocht hoe een cliënt functioneert. In dit onderzoek zijn verwanten en teamleden intensief betrokken. Op basis van observaties en analyse wordt gezocht naar andere mogelijkheden om met een cliënt om te gaan.

De methode maakt gebruik van vijf instrumenten:
1. Ontdekkend kijken
2. Functioneringsprofiel
3. Constructieve hantering probleemgedrag
4. Relatiedynamiek
5. Videotraining

Ontdekkend kijken
Ontdekkend kijken is een vorm van videoanalyse. Het is het basisinstrument van de Methode Heijkoop. Het instrument helpt begeleiders betekenisvol en onbevooroordeeld naar de cliënt te kijken en maakt hen bewust van de unieke lichaamstaal van de cliënt. Er ontstaat inzicht in de persoonlijke beleving en emoties, de manier van oriënteren, contact maken, communiceren, initiatieven nemen en de manier waarop de client oplossingen bedenkt.

Constructieve hantering probleemgedrag
Dit instrument helpt de begeleider om op moeilijke momenten, al dan niet met probleemgedrag, actief samen te werken met de cliënt. Het helpt de begeleider onderscheid te maken tussen de betekenis van het probleemgedrag voor de cliënt en de emotionele reacties van de begeleider op het probleemgedrag. Als de begeleider inziet wat het probleemgedrag betekent voor de cliënt, kan hij hem/haar helpen daar een andere oplossing voor te vinden.

Functioneringsprofiel
Dankzij het functioneringsprofiel wordt de begeleider zich bewust van de verwachtingen die de cliënt onbewust bij hem oproept. Het geeft de begeleider inzicht op grond waarvan hij de cliënt over- of onderschat. Doordat hij meer inzicht krijgt, kan hij zijn reacties beter afstemmen op wat de cliënt op een bepaald moment aankan. Daarmee voorkomt de begeleider veel stress bij de cliënt en zichzelf.

Relatiedynamiek
Het instrument relatiedynamiek brengt de dynamiek terug in een vastgelopen relatie tussen begeleider en cliënt. Het maakt de begeleider bewust van hoe hij zich opstelt ten opzichte van de cliënt, en van het beroep dat hij daarmee doet op de cliënt. Het omgekeerde geldt ook: hij krijgt meer oog voor het beroep dat de cliënt op hém doet.

Videotraining
Het instrument videotraining helpt de begeleider bij het ontwikkelen en zich eigen maken van relationele kwaliteiten. De begeleider leert zichzelf feedback geven op de relationele kwaliteit die hij zelf heeft uitgekozen. Die gaat hij/zij oefenen in de praktijk, mèt de cliënt. Van die begeleidingssituatie worden video-opnames gemaakt, die na afloop besproken worden.

Bron: Heijkoop-academy

Van de boer

Wij boeren op een ouderwetse, kleinschalige manier op het voormalig eiland Wieringen. De boerderij ligt aan de rand van een vogelgebied en staat op een erf van ongeveer 40 are. De boerderij ligt 200 meter van de weg af en de dichtstbijzijnde buur woont 500 meter verderop.

​Een groot deel van het land ligt direct bij de boerderij. De rest ligt verdeeld in 7 kleine stukjes over het mooie Wieringen. Deze stukken worden voornamelijk gebruikt voor hooi. Het hooi (gedroogd gras) maaien we in het voorjaar en de zomer en daarna staan onze schapen en jongvee op deze landjes. We gaan hier dan iedere dag heen om te kijken of het met het vee goed gaat en om water te brengen.

De nadruk van het bedrijf ligt op de fok van koeien. We hebben ieder jaar ongeveer 35 koeien, volwassen en jongvee. Onze koeien zijn Lakenvelders. De Lakenvelder is een zeldzaam, ouderwets vleesras. In heel Nederland lopen ongeveer nog 2000 van deze koeien. We zijn lid van het stamboek en we doen mee aan het fokprogramma. We houden onze koeien op een natuurlijke manier, de koeien worden zomers door de stier gedekt. De kalfjes worden meestal in het weiland geboren. Ze blijven bij de moeder totdat het weer slechter wordt en ze op stal gaan. Dan pas worden de kalfjes bij de moeders weggehaald. Overtallige dieren, meestal stierkalveren, brengen we op een natuurlijke manier groot. Deze dieren gaan naar een ambachtelijke slager in een dorp verderop.

Het vlees dat wij leveren wordt ‘vlees met een goed verhaal’ genoemd. Dit is eigenlijk een win-win situatie; de mensen kunnen genieten van het mooie landschap met de koeien en kalveren en ze kunnen een lekker stukje van datzelfde vlees halen bij de slager in de buurt. Ze weten dan dat het goed en verantwoord is gegroeid en behandeld.
Wij zijn dan ook nauw betrokken bij de natuur. We hebben veel land met een uitgestelde maaidatum waar de vogels rustig kunnen broeden. De boer is zelf ook vrijwilliger om dit allemaal in kaart te brengen en de vogels in de gaten te houden.

We zijn sinds kort ook bezig om met varkens te gaan fokken. Ook dit is een apart ras, het Pietrain varken. Het Pietrain varken is een goed varken om kleinschalig te houden en zo op een natuurlijke manier een goed stukje vlees te produceren.

Vanaf 2016 hebben een mooie grote groentetuin en in de zomer van 2017 hebben we zelf een kippenhok gebouwd waar nu 40 kippen (voornamelijk Leghorn) in rondscharrelen.

Active Support

Active Support is een ondersteuningsmethodiek speciaal ontwikkeld om cliënten actief te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken zodat ze meer regie over hun leven krijgen. De methode gaat uit van een aantal algemene principes die van belang zijn voor een zo gewoon mogelijk leven:

 • deelnemen aan de samenleving
 • een netwerk van relaties hebben, waaronder familie en vrienden
 • deze relaties moeten van langere door zijn (continuïteit)
 • de kans krijgen om ervaringen op te doen en te leren
 • keuzemogelijkheden hebben en controle over het eigen bestaan
 • een zekere status krijgen en gerespecteerd worden
 • behandeld worden als een individu
Werken met een vertrouwensrelatie

Een cliënt heeft vertrouwen in jou nodig voordat hij een band met je aangaat. Pas als er een wederzijdse band is, kun je hem of haar stimuleren zich open te stellen om op onderzoek uit te gaan, nieuwe ervaringen op te doen, relaties aan te gaan en zich op alle gebieden te ontwikkelen: lichamelijk, cognitief en sociaal-affectief. Een vertrouwensband is dus een belangrijk aspect van de relatie.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Er wordt binnen Esdégé-Reigersdaal gewerkt met ondersteuningsplannen. In overleg met de cliënt en zijn/haar vertegenwoordiger wordt in het ondersteuningsplan een beeld van de cliënt geschetst en van wat hij/zij nodig heeft om prettig te kunnen functioneren. Jaarlijks wordt er geëvalueerd en waar nodig wordt het plan bijgesteld.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Bij haptonomisch verplaatsen staat zelfredzaamheid altijd centraal. Vooral omdat het meer respectvol is voor de cliënt en de zorgverlener. Want te veel doen voor een cliënt in de zorg ontneemt hem zijn mogelijkheden en zijn eigenwaarde. Te veel doen voor cliënten is daarbij onnodig zwaar voor de begeleiders en plaatst hen in een rol waarin geen samenwerking kan ontstaan met de cliënt. Met haptonomisch verplaatsen is de zelfredzaamheid voelbaar, zichtbaar en overdraagbaar. Het biedt praktische vaardigheden om te leren hoe de zelfredzaamheid van de cliënt zo veel mogelijk behouden kan blijven.

Video-interactie training

Door middel van korte video-opnames waarbij de interactie tussen cliënt en (cliënt) begeleider centraal staat proberen we te leren van de situatie, het eigen gedrag en gedrag van cliënt beter te begrijpen om vervolgens de volgende keer daar weer beter mee om te gaan. De video-interactie training richt zich op ‘klein kijken’, waarbij signalen van de cliënt nauwkeurig kunnen worden geobserveerd en geïnterpreteerd. De video-interactie training is gebaseerd op de methode van Heijkoop.

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.

Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving


Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info:

Ga naar de inhoud