De geur van vers gesneden brood lokt je vanaf de weg naar binnen. Even terug naar grootmoeders tijd. “Welkom!”, klinkt een vrolijke Brenda, cliëntbegeleider van Het Boetje in Spierdijk. Aan haar zijde staan Amber en Alex. Met hen werken in totaal nog vijftien cliënten mee in de winkel. “Maar wij noemen ze medewerkers, geen cliënten.”
De winkel heet Het Broodboetje. Je kunt het eigenlijk een beetje zien als een buurtsupertje”, gaat Brenda enthousiast verder. “Er zijn namelijk geen andere winkels meer in Spierdijk. Het assortiment bestaat uit veel lokale producten zoals zuivel van zorgboerderij Dijkgatshoeve, delicatessen uit Hoogwoud, West-Friese koffie en oud-Hollandse snoepjes. En natuurlijk brood, koeken en taart die geleverd worden door een bakker uit de buurt. Elf kratten vandaag, bijna alles is alweer op. En het is zelfs een rustige dag!” Zelf maken de medewerkers mooie producten, veelal van brocante materialen, en toveren die om in een leuk geschenk met een nostalgisch tintje. En alsof het nog niet genoeg is: buiten is een terras waar je heerlijk ‘een bakkie met een stuk teert’ kunt nemen, West-Fries voor een kopje koffie met een stuk taart. Zelfs voor een high tea wordt de hand niet omgedraaid.
Ware liefde
Alex komt intussen even bij in de ruimte achter de winkel die Het Scharrelboetje wordt genoemd. Een plek met een huiskamergevoel waar de producten uit de winkel gemaakt worden en waar de medewerkers even kunnen ontspannen. Hij drinkt een theetje en kleurt even in zijn kleurboek nadat hij ijverig de glazen vitrines heeft gepoetst. Alex leest voor wat er op het theelabeltje staat: “Waar heb je je ware liefde leren kennen? Hier!” Op de vraag ‘Weet ze het zelf ook al?’, volgt een lachende “Nee!”
Amber kwam als stagiaire binnen. Ze is nu klaar met school en wilde erg graag blijven. “We zijn zo blij met haar”, vertelt Brenda trots. Ze helpt graag de klanten in de winkel, pakt cadeautjes mooi in en vindt het leuk om klanten op het terras te bedienen.”
"Dan merk je toch echt dat we onderdeel van het dorp zijn geworden en dat voelt zo speciaal"
—
Alweer een jaar
Ruim een jaar geleden opende Het Broodboetje zijn deuren. Niet de meest gemakkelijke tijd om te starten. Brenda: “We wilden het liefst iedereen laten komen kijken, maar dat kon toen niet. De deur staat nu gelukkig weer wagenwijd open. Het afgelopen jaar zijn we ondanks de maatregelen echt omarmd door de dorpsgenoten en mensen uit de regio. Een van onze medewerkers brak zijn been en kreeg zelfs kaartjes van klanten. Dan merk je toch echt dat we onderdeel van het dorp zijn geworden en dat voelt zo speciaal. We hebben enorm hard gewerkt en merken nu dat we eindelijk in rustiger vaarwater komen. Met name de kerstperiode hebben we echt geknald. We maakten namelijk kerstpakketten die erg in trek bleken. Dat was wel een hoogtepunt en dus hebben we die actie dit jaar herhaald.”
Altijd wel plannen
Onlangs is de keuken verbouwd. Daar keken we erg naar uit. We bakken in de winkel namelijk ook gevulde koeken en snacks als saucijzenbroodjes en tosti’s af. Om de voorbereidende werkzaamheden hiervoor juist uit te kunnen voeren, heb je wel een goede keuken nodig. Ook hebben we aandacht gegeven aan de week tegen de eenzaamheid en hebben we ouderen uit de buurt uitgenodigd om bij ons op de koffie te komen. Zo houden we altijd wel plannen, het werk is hier nooit klaar. Ik hoop dat we gewoon lekker kunnen draaien zo en volop blijven genieten. Dan is het helemaal goed.”