Innovatieve hulpmiddelen

Zelfstandig de omgeving bedienen

Tekst: Peter Muller – Fotografie: Rob van Amerongen

10-08-2023

De technologische ontwikkelingen in de zorg gaan snel. Wendy Langedijk, medewerker van het team innovatieve zorgtechnologie vertelt erover. “Ook omgevingsbediening blijft zich ontwikkelen. Deze systemen zorgen voor meer zelfstandigheid en onafhankelijkheid voor mensen met een beperking, zonder storende kabels en vaste aansluitingen.
Vaak is niet bekend wat er allemaal kan. En voorheen hoorde je zorgmedewerkers nog zeggen dat ze met mensen willen werken, niet met computers. Gelukkig wordt technologie steeds meer gezien als hulpmiddel tijdens de zorg in plaats van een vervanging van mensen.”

Inzetten van techniek begon ooit eenvoudig met uitluistersystemen en het op afstand openen van deuren. Omgevingsbediening wordt nu steeds vaker toegepast. Wendy: “Het geeft mensen een goed gevoel als ze steeds meer zelfredzaam worden. Daarbij is het belangrijk dat goed gekeken wordt naar wat iemand kan en wil. We zien steeds meer doorontwikkelingen, bijvoorbeeld bij afstandsbedieningen. Voorheen had ieder apparaat zijn eigen bediening, dat kan steeds meer gebundeld worden via een smartphone, tablet of een hub. Ook het bedieningsgemak en de snelheid zal zich steeds verder ontwikkelen. Doordat mogelijkheden steeds zichtbaarder en makkelijker te vinden zijn, gaan mensen ook zelf meer nadenken over technologische hulpmiddelen. Voor sommige dingen is er nu nog geen oplossing, maar wie weet wat er in de toekomst nog komt? Wat gaat bijvoorbeeld artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) betekenen voor de omgevingsbediening?”

Steeds meer toepassingen
“Bij nieuwbouw kijken we al tijdens de bouw, ruim voordat de bewoners komen, welke hulpmiddelen er nodig en mogelijk zijn om zelfredzaam te zijn. Dat was een paar jaar geleden nog heel lastig. Toen waren veel vragen nog uniek. Als er wifi nodig was of een boxje aan het plafond, dan was dat een uitdaging. Nu wordt dat steeds makkelijker. De toepassing van omgevingsbediening wordt in andere huishoudens ook steeds gebruikelijker. Bediening van gordijnen, slimme verlichting of een slimme thermostaat is tegenwoordig bij een woonwinkel of doe-het-zelfwinkel te verkrijgen. Nu is de uitdaging nog hoe je het allemaal koppelt, zodat je het makkelijk vanaf één apparaat bedient. Kun je misschien zelfs patronen ontwikkelen die aansluiten bij het leefritme? Om 17.00 uur gaat de verwarming aan, gaat het licht aan en om 17.30 uur verwarmt de oven alvast voor. Ook wij zijn benieuwd wat er allemaal nog gaat komen.”

Risico’s en kosten
Helaas kleven er aan al die mooie techniek ook risico’s. Wendy: “We moeten wel aandacht hebben voor de privacy en veiligheid. Waar worden gegevens opgeslagen? Wat zijn de risico’s als technologie op afstand kan worden bediend? Waar kun je terecht als de techniek hapert? Ook is de technologie nog best wel prijzig. Financiering is vaak complex omdat iedereen anders verzekerd is, in een andere gemeente woont, of het via het WLZ-budget kan of via de WMO moet. Het ministerie van VWS probeert het gebruik van technologie in de zorg te stimuleren. Er zijn dan ook wel subsidies en stimuleringsregelingen, die niet altijd makkelijk zijn om in te zetten. We zien helaas dus dat mensen nu vaak hulpmiddelen zelf moeten betalen. De prijs kan dan een belemmering zijn.”

Gebruikers van omgevingstechnologie 
Een rondje langs verschillende gebruikers van omgevingstechnologie, allemaal rolstoelgebonden, levert veel inzicht op in de mogelijkheden en verschillen. Zo opent Ted de voordeur vanaf zijn iPad, heeft Jacob Floris een losse afstandsbediening gecombineerd met een kastje aan de muur, waar hij kan zien wie er voor de deur staat. Igor heeft een knop waarmee hij een schermpje kan bedienen dat aan zijn rolstoel is bevestigd en René bedient de afstandsbediening van de deuren via zijn smartphone.

Jacob Floris 
Jacob Floris (47) woont al vanaf zijn negentiende zelfstandig en sinds 2004 in Schagen in een eigen appartement. Vanaf het begin zitten er al automatische deuren in, net als in de woning waar hij toen vandaan kwam. Hij heeft wel zijn best moeten doen om een kastje aan de muur te krijgen met een knop en een scherm, zodat hij kan vragen en zien wie er voor de deur beneden staat. Jacob Floris: “Standaard zat daar in het appartement een systeem met een telefoonhoorn, maar die kan ik met mijn handen helemaal niet vastpakken. Op televisie zag ik in series dat er van die kastjes bestonden. Die wilde ik ook. Uiteindelijk heeft de woningbouwvereniging dat geïnstalleerd.” Jacob Floris gebruikt een tablet en sinds kort heeft hij ook een Google Home, een cadeau van zijn zus. Via een speaker kan hij opdrachten geven en luisteren. Hij legt uit: “Ik probeer dingen uit. Zo luister ik naar de radio, het weerbericht, maak ik een boodschappenlijstje en Google houdt mijn agenda bij. Als ik er dan om vraag ratelt ze alle afspraken van de dag er ineens uit.” Jacob Floris lacht: “Soms met extra tips, bijvoorbeeld dat ik mijn tanden moet poetsen als ik een afspraak bij de tandarts heb. Er kan nog veel meer met die Google Home, zoals verlichting erop aansluiten. Maar dat zijn wel kostbare zaken. Ik wil eerst een slimme thermostaat aanschaffen, zodat ik dat ook zelf kan doen. Bellen doe ik handsfree, via de vaste telefoon. Mijn mobiele nummer geef ik weinig af, want het duurt erg lang voordat ik die kan opnemen. Whatsappen gaat wel heel goed. Ik zou ook nog wel een koelkast willen die uitschuifbaar is, zodat ik wat makkelijker zelf dingen kan pakken. Maar een geschikt exemplaar heb ik nog niet gevonden.”

Op de foto: tweede van links 

Ted 
Ook Ted (22), zelfstandig wonend bij de Kolblei in Avenhorn, maakt voor zijn omgevingsbediening gebruik van een tablet. Samen met zijn ouders heeft hij uitgezocht wat hij allemaal kan gebruiken. Hij is vooral blij met zijn gordijnen die automatisch sluiten met een programma op zijn iPad en smartphone. In het systeem staan instellingen voor de ochtend, middag, avond, maar ook voor tijdens het ‘douchen’. De gordijnen gaan dan steeds automatisch in de juiste stand. Pascal, Teds vader, vertelt: “Er zijn speciale automatische gordijnen voor mensen met een beperking, maar wij hebben gekozen voor een systeem van Luxaflex, dat was uiteindelijk goedkoper en bood meer mogelijkheden. Ted kan via zijn iPad ook zelf het licht aan- en uitdoen. Ook hebben wij ingesteld dat als er een koffiemoment aankomt, de lichten rood kleuren. Dan wordt hij niet zo verrast.” In de ochtend wordt hij rustig wakker. Ted lacht: “Dat heb ik niet eens meer door. Het licht gaat langzaam aan, het gordijn zakt een stukje, dan word ik wakker. En als de begeleiding dan aanbelt doe ik zelf open via mijn iPad.” Pascal: “Hij kan via een camera zien wie er voor de deur staat, maar dat vindt hij nog weleens te lang duren.” Ted: “Ja, dan doe ik gewoon alvast open, ik weet toch dat het de begeleiding is.” Ted toont nog trots zijn gecombineerde automatische bidet en toilet, beschikt over een intelligente wasmachine, droger en magnetron. Allemaal handige apparatuur waarmee hij behoorlijk zelfstandig kan leven. Pascal: “Een televisiebeugel die je goed op afstand kunt bedienen, dat zouden we nog wel handig vinden. Maar die is er nog niet, nu moet de begeleiding de tv nog voor hem van de wand voor zijn bed plaatsen en weer terugdoen. En een slimme thermostaat die Ted op afstand kan bedienen. Maar het is vooral belangrijk dat het zaken zijn waar Ted echt iets aan heeft en die hij wil gebruiken.”

Op de foto: uiterst rechts 

Igor 
Een paar deuren verder op de Kolblei woont Igor (44) al sinds 2000. Igor heeft onder het doorzichtige blad van zijn rolstoel een soort tablet met pictogrammen. Daar kan hij van alles mee besturen. Igor: “Ik kan er zelf mee bellen, de tv en radio mee aanzetten, een ventilator mee aanzetten, de begeleiding oproepen en de deuren openen.” Op het blad zit een grote rode knop waarmee Igor de tablet bedient. Er gaat dan in het scherm een cursortje lopen over de pictogrammen. Door nog eens op de knop te drukken stopt de cursor op een pictogram. Zo zet hij zaken aan of uit. Dit systeem heeft Igor nu vijf jaar, daarvoor had hij een systeem met cijfers, dat moest hij met zijn hoofd besturen. Zijn hoofd beweegt soms onrustig, door spasmes, waardoor het sturen te moeilijk ging. Igor: “Met mijn hand besturen gaat nu goed. Maar er hoeft niet meer bij, dan wordt het teveel.” Met het systeem zouden bijvoorbeeld ook de gordijnen open en dicht kunnen, maar het aansturen kost veel energie, het is heel vermoeiend. Nu de belangrijkste zaken er in zitten, vindt hij het voorlopig goed. Hij zou niet meer zonder willen. Zelfstandig drinken via een beker met een slangetje gaat goed, eten is nog moeilijk. “Ik zou graag iets vinden waarmee ik zelfstandig kan eten, maar dat is nog niet gelukt. Mijn armen zijn daar te onrustig voor.”

Op de foto: tweede van rechts

René
René (35) woont sinds 2009 bij Belvedere in Heerhugowaard en zit al vanaf zijn zevende in een rolstoel als gevolg van Duchenne. Via een slang, gekoppeld aan een beademingsapparaat, wordt zijn zuurstof geregeld. Hij toont zijn robotarm die voor op de rolstoel gemonteerd zit, naast een speciaal gemonteerd scherm en een joystick. “Ik bedien hiermee allerlei systemen en leef zo zelfstandig mogelijk”, vertelt hij. “Met de robotarm kan ik eten, drinken, de liftknop indrukken, op mijn hoofd krabben en allerlei spullen pakken. Het werkt heel goed én, belangrijk om te vertellen, deze arm wordt tegenwoordig vergoed in de basisverzekering. Naast de robotarm heb ik op het blad van mijn rolstoel nog een handenwarmer zitten, die bedien ik ook met mijn joystick.” René laat zien hoe hij met die joystick ook handig de muis op zijn smartphone bedient. “Ik gebruik gewoon een hulpmenu dat op de telefoon zit. Ook de chromecast voor de televisie bedien ik hiermee.” René bezoekt jaarlijks de supportbeurs in Utrecht, daar zijn de nieuwste ontwikkelingen te zien. “Soms nodig ik een adviseur thuis uit. Ik ben nu bezig met de bediening van mijn bed. Ik heb een op maat gemaakte afstandsbediening, maar ik krijg straks een ‘robotvinger’. De afstandsbediening zit dan in een houder, die vinger komt op het kastje, die drukt de knoppen dan in en die vinger bedien ik met een knop in mijn hand.” René moet er om lachen. “Ik heb ook dat ringsysteem, dan kan ik zien wie er voor mijn deur staat. Dat voelt toch wel veilig, zeker als er in de avond iemand aanbelt. Het gaat niet zo snel, dat is wel een nadeel.” Naast al deze omgevingshulpmiddelen staan er ook allerlei medische hulpmiddelen rondom zijn bed. Teveel om op te noemen. En de gordijnen bedienen? “Daar bel ik de begeleiding voor, dat vind ik fijner. Dat combineer ik dan met een andere vraag, wat drinken inschenken of zo.”

Op de foto: uiterst links

Delen? Graag!

Lees ook deze verhalen...

Over leven met Parkinson

Een neurologische aandoening kan ook hersenletsel veroorzaken. Dat overkwam Remco (57). In 2018 kreeg hij de diagnose Parkinson. Sindsdien is zijn leven drastisch veranderd. Remco vertelt wat de impact is
Lees meer...

Het hart van De Hoeksteen

Na het luiden van de bel keert de rust weer terug in de gangen van basisschool De Hoeksteen in Enkhuizen. De geluiden van de schuifelende voeten en vrolijke stemmen maken
Lees meer...

Schaken met Jelle

In het appartementencomplex waar ik nog niet erg lang woonde, hing op het mededelingenbord een kaartje van onze overburen”, schrijft Jelle van den Braak naar de redactie van Bladeren. “De
Lees meer...

De Klompenhoeve gaat dóórrrrr

De brandresten zijn inmiddels allemaal weg en de laatste geitenkazen gaan momenteel over de toonbank. 2023 was een heftig jaar, maar tijdens mijn bezoek gaat het vooral over wat komen
Lees meer...

Over leven met Parkinson

Een neurologische aandoening kan ook hersenletsel veroorzaken. Dat overkwam Remco (57). In 2018 kreeg hij de diagnose Parkinson. Sindsdien is zijn leven drastisch veranderd. Remco vertelt wat de impact is
lees meer...

Het hart van De Hoeksteen

Na het luiden van de bel keert de rust weer terug in de gangen van basisschool De Hoeksteen in Enkhuizen. De geluiden van de schuifelende voeten en vrolijke stemmen maken
lees meer...

Schaken met Jelle

In het appartementencomplex waar ik nog niet erg lang woonde, hing op het mededelingenbord een kaartje van onze overburen”, schrijft Jelle van den Braak naar de redactie van Bladeren. “De
lees meer...

De Klompenhoeve gaat dóórrrrr

De brandresten zijn inmiddels allemaal weg en de laatste geitenkazen gaan momenteel over de toonbank. 2023 was een heftig jaar, maar tijdens mijn bezoek gaat het vooral over wat komen
lees meer...
Stappenplan koffiedrinken

Bij mensen met een beschadigd brein, bijvoorbeeld bij dementie, kunnen onnodige prikkels en onrust leiden tot een gebrek aan concentratie of beangstigende situaties. De begeleiding van cliënten met een beschadigd brein is er dan ook vaak op gericht om afleidende en storende prikkels te vermijden. Het herkenbaar maken van activiteiten speelt daarbij een rol. Hieronder een stappenplan voor koffiedrinken. Door consequent het plan te volgen wordt de activiteit ‘koffie drinken’ herkenbaar en voorspelbaar. 

Stappenplan koffiedrinken

1. Koffie/thee kar klaarzetten met alles erop, dit voorkomt veel heen en weer geloop van de begeleider. Heen en weer lopen geeft onnodige prikkels en onrust bij de cliënt.

2. Deuren sluiten en een “Niet storen” bordje op de deur hangen, dit voorkomt dat mensen in en uitlopen.

3. Alles van de kar op tafel zetten, als dan de cliënten aan tafel komen staat alles al klaar. Dus minder prikkels. Begeleiders kunnen zich totaal richten op de cliënt en op het koffie drinken.

4. Cliënten naar vaste plaats aan de tafel begeleiden (eerst afstemmen, contact maken en dan verleiden!), kijk eerst in de ogen van de cliënt : ziet hij/zij je en waar kijkt hij/zij naar en hoe staan de ogen. Maak contact dmv toelachen, aanraken en vervolgens verleiden.

5. Muziek uitzetten (als cliënten niets zeggen, dan zachte muziek), pas uitzetten als iedereen aan tafel zit, omdat de hersenen dan wel bezig gehouden worden met het geluid (geen prikkel leidt tot angst en onrust).

6. Begeleiders gaan aan tafel zitten en blijven zitten. Ze drinken zelf mee (maar houden geen pauze!!). Begeleiders zijn gericht op de cliënten, ze praten niet teveel met elkaar, door zelf mee te drinken stimuleert dat cliënten om zelf ook mee te drinken.

7. Er is een duidelijk begin en duidelijk eind.

8. Na afloop ruimt 1 begeleider de tafel af (eventueel met hulp van een cliënt), een ander begeleidt cliënten naar een andere plaats in de ruimte. Zo worden cliënten geholpen om zich in te stellen op een nieuwe activiteit/nieuwe plaats in de ruimte.

Browsericoon Esédége-Reigersdaal

Browser niet geschikt

De Internet Explorer browser is sterk verouderd en niet in staat om moderne websites als deze correct weer te geven.

   Sommige onderdelen van deze website zullen in Internet Explorer daarom niet goed functioneren.

Voor de beste ervaring gebruik een moderne browser zoals Google Chrome.

Omgevingszorg

Een omgeving, die goed is afgestemd op mensen bij wie sprake is van dementie of een hersenbeschadiging heeft een positief effect op het dagelijks functioneren van die mensen. Aandacht voor die omgeving noemen we omgevingszorg.

Omgevingszorg beschouwd de invloed van de omgeving op mensen met een beschadigd brein, waaronder dementie. Mensen met dementie worden in toenemende mate afhankelijk van prikkels uit de omgeving. De prikkelverwerking in het brein is verstoord. Hierdoor iemand met dementie zijn/haar gedrag niet meer uit zichzelf sturen. Gedrag wordt meer en meer bepaald door de omgeving.

Een ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van onbegrepen (probleem)gedrag. Mensen met een beschadigd brein reageren vaak impulsief, reflexmatig en intuïtief op omgevingsprikkels. Bij omgeving kan worden gedacht aan: de fysieke omgeving, werk- en leefprocessen (waaronder de bejegening) en de dag- en tijdsbesteding.

Een omgeving, die is vormgegeven vanuit de ideeën van omgevingszorg, is een omgeving, die

 1. Overzichtelijk, duidelijk en herkenbaar is;
 2. Daardoor begrepen wordt;
 3. Doelgericht gedrag uitlokt;
 4. Zorgt voor de juiste prikkel op het juiste moment;

Door de omgeving en het gedrag methodisch te observeren ontstaat inzicht in ontregelende situaties en storende prikkelbronnen. Dit geeft praktische handvatten voor optimale omgevingszorg: het toepassen van verbeteringen in de leefomgeving van mensen met een beschadigd brein. Het resultaat is een zichtbaar positieve uitwerking op het gevoel van welbevinden en veiligheid. De stress vermindert en niet begrepen (probleem) gedrag neemt af.

Meer info:
breincollectief.nl

Financieringsmogelijkheden

De jobcoaches hebben ruime kennis op het gebied van wet- en regelgeving en de financiering van trajecten. Zij kunnen je alles vertellen of je in aanmerking komt voor ondersteuning van een jobcoach.

Wet Langdurige Zorg (WLZ), aanvraag bij CIZ
De Wet Langdurige Zorg is er voor mensen die intensieve begeleiding en nabijheid nodig hebben. Een indicatie voor dagbesteding wordt afgegeven door het Centrum indicatie Zorg (CIZ).

Sociaal Activering traject, aanvraag UWV
Sociale activering is bedoeld als een voorbereidingsperiode op een betaalde baan met behoud van uitkering. De duur van het traject is maximaal 1 jaar. Dit traject wordt onder andere ingezet om te participeren in de maatschappij, zelfvertrouwen op te bouwen en werkervaring op te doen. Tevens wordt er aandacht besteed aan sollicitatievaardigheden en kan onderzocht worden welke beroepen passend zijn.

Individueel Re-integratie traject (IRO), aanvraag UWV
Het doel van het IRO traject is het verkrijgen van een passende betaalde baan. De jobcoach zal jou begeleiden en ondersteunen bij het vinden en behouden van een geschikte baan.

Persoonlijke Ondersteuning (PO), aanvraag UWV
Indien je een betaalde baan hebt en je hebt hierbij extra ondersteuning nodig dan kun je aanspraak maken op een traject Persoonlijke Ondersteuning/ Jobcoaching. Denk hierbij aan onder andere het trainen van werknemersvaardigheden. Voor meer informatie over dit traject en de eventuele aanvraag kan je terecht bij een jobcoach.

WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), aanvraag gemeente
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO. Deze wet omvat activiteiten die het je mogelijk maken om mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van de gemeente.

Eigen bijdrage
Gemeenten mogen voor de ondersteuning die zij bieden een eigen bijdrage vragen.
Op de website van het CAK kunt u een indicatie krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage.

Beleven in muziek (BIM)

BiM, Beleven in Muziek, stimuleert het ervaren van het lichaam door de muziek te laten voelen. Doelgericht in te zetten voor o.a. contact, communicatie, alertheid, ontspanning, plezier. BiM draagt ook bij aan de muzikale ontwikkeling.

Op speciaal ontwikkelde muziek wordt de deelnemer door de BiM gever aangeraakt met speciale objecten zoals ballen, zacht handschoenen of veren. Ieder muziekstuk heeft zijn eigen bewegingen en objecten. Ook wordt soms gewerkt met etherische oliën.

Methode Heijkoop

De methode Heijkoop helpt een cliënt beter te begrijpen waardoor er passende ondersteuning geboden kan worden. Middels vijf verschillende instrumenten wordt onderzocht hoe een cliënt functioneert. In dit onderzoek zijn verwanten en teamleden intensief betrokken. Op basis van observaties en analyse wordt gezocht naar andere mogelijkheden om met een cliënt om te gaan.

De methode maakt gebruik van vijf instrumenten:
1. Ontdekkend kijken
2. Functioneringsprofiel
3. Constructieve hantering probleemgedrag
4. Relatiedynamiek
5. Videotraining

Ontdekkend kijken
Ontdekkend kijken is een vorm van videoanalyse. Het is het basisinstrument van de Methode Heijkoop. Het instrument helpt begeleiders betekenisvol en onbevooroordeeld naar de cliënt te kijken en maakt hen bewust van de unieke lichaamstaal van de cliënt. Er ontstaat inzicht in de persoonlijke beleving en emoties, de manier van oriënteren, contact maken, communiceren, initiatieven nemen en de manier waarop de client oplossingen bedenkt.

Constructieve hantering probleemgedrag
Dit instrument helpt de begeleider om op moeilijke momenten, al dan niet met probleemgedrag, actief samen te werken met de cliënt. Het helpt de begeleider onderscheid te maken tussen de betekenis van het probleemgedrag voor de cliënt en de emotionele reacties van de begeleider op het probleemgedrag. Als de begeleider inziet wat het probleemgedrag betekent voor de cliënt, kan hij hem/haar helpen daar een andere oplossing voor te vinden.

Functioneringsprofiel
Dankzij het functioneringsprofiel wordt de begeleider zich bewust van de verwachtingen die de cliënt onbewust bij hem oproept. Het geeft de begeleider inzicht op grond waarvan hij de cliënt over- of onderschat. Doordat hij meer inzicht krijgt, kan hij zijn reacties beter afstemmen op wat de cliënt op een bepaald moment aankan. Daarmee voorkomt de begeleider veel stress bij de cliënt en zichzelf.

Relatiedynamiek
Het instrument relatiedynamiek brengt de dynamiek terug in een vastgelopen relatie tussen begeleider en cliënt. Het maakt de begeleider bewust van hoe hij zich opstelt ten opzichte van de cliënt, en van het beroep dat hij daarmee doet op de cliënt. Het omgekeerde geldt ook: hij krijgt meer oog voor het beroep dat de cliënt op hém doet.

Videotraining
Het instrument videotraining helpt de begeleider bij het ontwikkelen en zich eigen maken van relationele kwaliteiten. De begeleider leert zichzelf feedback geven op de relationele kwaliteit die hij zelf heeft uitgekozen. Die gaat hij/zij oefenen in de praktijk, mèt de cliënt. Van die begeleidingssituatie worden video-opnames gemaakt, die na afloop besproken worden.

Bron: Heijkoop-academy

Van de boer

Wij boeren op een ouderwetse, kleinschalige manier op het voormalig eiland Wieringen. De boerderij ligt aan de rand van een vogelgebied en staat op een erf van ongeveer 40 are. De boerderij ligt 200 meter van de weg af en de dichtstbijzijnde buur woont 500 meter verderop.

​Een groot deel van het land ligt direct bij de boerderij. De rest ligt verdeeld in 7 kleine stukjes over het mooie Wieringen. Deze stukken worden voornamelijk gebruikt voor hooi. Het hooi (gedroogd gras) maaien we in het voorjaar en de zomer en daarna staan onze schapen en jongvee op deze landjes. We gaan hier dan iedere dag heen om te kijken of het met het vee goed gaat en om water te brengen.

De nadruk van het bedrijf ligt op de fok van koeien. We hebben ieder jaar ongeveer 35 koeien, volwassen en jongvee. Onze koeien zijn Lakenvelders. De Lakenvelder is een zeldzaam, ouderwets vleesras. In heel Nederland lopen ongeveer nog 2000 van deze koeien. We zijn lid van het stamboek en we doen mee aan het fokprogramma. We houden onze koeien op een natuurlijke manier, de koeien worden zomers door de stier gedekt. De kalfjes worden meestal in het weiland geboren. Ze blijven bij de moeder totdat het weer slechter wordt en ze op stal gaan. Dan pas worden de kalfjes bij de moeders weggehaald. Overtallige dieren, meestal stierkalveren, brengen we op een natuurlijke manier groot. Deze dieren gaan naar een ambachtelijke slager in een dorp verderop.

Het vlees dat wij leveren wordt ‘vlees met een goed verhaal’ genoemd. Dit is eigenlijk een win-win situatie; de mensen kunnen genieten van het mooie landschap met de koeien en kalveren en ze kunnen een lekker stukje van datzelfde vlees halen bij de slager in de buurt. Ze weten dan dat het goed en verantwoord is gegroeid en behandeld.
Wij zijn dan ook nauw betrokken bij de natuur. We hebben veel land met een uitgestelde maaidatum waar de vogels rustig kunnen broeden. De boer is zelf ook vrijwilliger om dit allemaal in kaart te brengen en de vogels in de gaten te houden.

We zijn sinds kort ook bezig om met varkens te gaan fokken. Ook dit is een apart ras, het Pietrain varken. Het Pietrain varken is een goed varken om kleinschalig te houden en zo op een natuurlijke manier een goed stukje vlees te produceren.

Vanaf 2016 hebben een mooie grote groentetuin en in de zomer van 2017 hebben we zelf een kippenhok gebouwd waar nu 40 kippen (voornamelijk Leghorn) in rondscharrelen.

Active Support

Active Support is een ondersteuningsmethodiek speciaal ontwikkeld om cliënten actief te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken zodat ze meer regie over hun leven krijgen. De methode gaat uit van een aantal algemene principes die van belang zijn voor een zo gewoon mogelijk leven:

 • deelnemen aan de samenleving
 • een netwerk van relaties hebben, waaronder familie en vrienden
 • deze relaties moeten van langere door zijn (continuïteit)
 • de kans krijgen om ervaringen op te doen en te leren
 • keuzemogelijkheden hebben en controle over het eigen bestaan
 • een zekere status krijgen en gerespecteerd worden
 • behandeld worden als een individu
Werken met een vertrouwensrelatie

Een cliënt heeft vertrouwen in jou nodig voordat hij een band met je aangaat. Pas als er een wederzijdse band is, kun je hem of haar stimuleren zich open te stellen om op onderzoek uit te gaan, nieuwe ervaringen op te doen, relaties aan te gaan en zich op alle gebieden te ontwikkelen: lichamelijk, cognitief en sociaal-affectief. Een vertrouwensband is dus een belangrijk aspect van de relatie.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Er wordt binnen Esdégé-Reigersdaal gewerkt met ondersteuningsplannen. In overleg met de cliënt en zijn/haar vertegenwoordiger wordt in het ondersteuningsplan een beeld van de cliënt geschetst en van wat hij/zij nodig heeft om prettig te kunnen functioneren. Jaarlijks wordt er geëvalueerd en waar nodig wordt het plan bijgesteld.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Bij haptonomisch verplaatsen staat zelfredzaamheid altijd centraal. Vooral omdat het meer respectvol is voor de cliënt en de zorgverlener. Want te veel doen voor een cliënt in de zorg ontneemt hem zijn mogelijkheden en zijn eigenwaarde. Te veel doen voor cliënten is daarbij onnodig zwaar voor de begeleiders en plaatst hen in een rol waarin geen samenwerking kan ontstaan met de cliënt. Met haptonomisch verplaatsen is de zelfredzaamheid voelbaar, zichtbaar en overdraagbaar. Het biedt praktische vaardigheden om te leren hoe de zelfredzaamheid van de cliënt zo veel mogelijk behouden kan blijven.

Video-interactie training

Door middel van korte video-opnames waarbij de interactie tussen cliënt en (cliënt) begeleider centraal staat proberen we te leren van de situatie, het eigen gedrag en gedrag van cliënt beter te begrijpen om vervolgens de volgende keer daar weer beter mee om te gaan. De video-interactie training richt zich op ‘klein kijken’, waarbij signalen van de cliënt nauwkeurig kunnen worden geobserveerd en geïnterpreteerd. De video-interactie training is gebaseerd op de methode van Heijkoop.

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.

Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving


Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info:

Ga naar de inhoud