“Door een tumor in mijn hoofd werd ik anders. Vroeger zat ik op het VWO, nu werk ik op een AC van Esdégé-Reigersdaal. Ik heb heel erg de drang ‘gewoon’ te worden en dacht: is dit het nou in mijn leven?” Die uitspraak raakte ondersteuner Astrid Snaas van het Skager AC enorm. Ze ging met Karel in gesprek en Pand Raak werd het resultaat.
Iedere donderdagochtend werkt Karel van Haaster in Pand Raak in Schagen. Hij doet er allerlei klussen. Pand Raak is een statig, oud pand waar werkplekken en vergaderlocaties te huur zijn voor onder andere ZZP'ers en flexwerkers. Karel is #TROTS op zijn werk en vertelt daar graag over.
“Wat ik vooral fijn vind is dat mensen hier interesse hebben in mij. Daar word ik blij van. Ze zijn heel relaxed. Soms maak ik een praatje met iemand. Maar ik weet ook dat ik dat niet te vaak moet doen. Ze zijn hier natuurlijk om te kunnen werken.”
Karel werkt in Pand Raak samen met Lonneke Deutekom, een van de eigenaresses. Zij zorgt er voor dat ze tijd heeft voor Karel wanneer hij aan het werk is. “Dat heb ik wel moeten leren, hoor”, lacht Lonneke. “Karel leert van ons, maar wij zeker ook van hem. Zo heb ik wel eens kribbig gereageerd als ik zelf ergens mee bezig was en Karel iets vroeg. Dat werkt dus niet. Het bijzondere was dat Karel even later naar me toe kwam en gewoon zei: ‘Je had niet genoeg aandacht voor me’. Dat vind ik mooi. Moeten wij ook vaker doen. Gewoon zeggen wat er op je hart ligt. Even ergens op terugkomen.”
Opstarten doen Karel en Lonneke altijd samen. Even een kopje koffie en de ochtend doornemen. Daarna gaat Karel vaak naar de markt voor de lunch. Lekker onderhandelen met de marktkooplui. Lonneke: “Schagen is zo’n lekker dorp. Iedereen kent Karel.”
“Dat vind ik fijn”, vult Karel aan. “Dat contact. Dat mensen me aanspreken. Laatst hing er iemand uit zijn autoraam en riep: ‘Meneer van Haaster, u bent wat laat!’ Mooi vind ik dat. Ze nemen me serieus.” Karel leerde de mensen ‘van de donderdagochtend’ kennen door ze te fotograferen en hun pasfoto’s op een A4 te plaatsen met hun namen erbij. Inmiddels wordt het geplastificeerde exemplaar ook gretig gebruikt door nieuwelingen. En zo wordt ondersteuning voor Karel dus op meerdere plekken gebruikt.
Als er tijd over is, houdt Karel zich ook weleens bezig met de vormgeving van flyers voor Pand Raak. Die kunnen dan vervolgens weer geprint worden bij het Tracé, onderdeel van het Skager AC waar Karel ook werkt. Van hout maakte hij een dienblad met opstaande randen en een handvat waarmee hij makkelijk de trap op kan met koffie en thee. En zo is een mooie samenwerking ontstaan waar Karel met recht #TROTS op mag zijn!