Je kind valt van de trap, krijgt hersenvliesontsteking of wordt aangereden op de fiets. Voorbeelden van gebeurtenissen waar de hersenen bij betrokken zijn en waar blijvend letsel kan zijn ontstaan.
Dit hersenletsel kan allerlei gevolgen hebben, zoals:
• problemen op het gebied van leren;
• sociaal niet mee kunnen komen met leeftijdsgenoten;
• gedragsproblemen;
• een verbaal-performaal kloof (denken versus doen);
• woorden niet meer kunnen vinden.
Diagnose
De gevolgen van het letsel kunnen direct na de gebeurtenis tot uiting komen of pas jaren later. Dat komt doordat de hersenen van kinderen in iedere levensfase op een andere manier worden aangesproken. Omdat de gevolgen voor ieder kind anders zijn, wordt de diagnose vaak niet direct gesteld. Wat het ook lastig maakt is dat de gevolgen soms overeenkomen met andere stoornissen en gedragskenmerken zoals autisme. Daarnaast is hersenletsel niet altijd zichtbaar op een hersenscan. Het is van groot belang dat hersenletsel zo spoedig mogelijk wordt vastgesteld zodat de juiste ondersteuning kan worden geboden en het kind zo goed mogelijk kan ontwikkelen.
Tot voor kort was er zowel regionaal als landelijk nauwelijks een passend ondersteuningsaanbod voor gezinnen met kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Het landelijke netwerk Kind & NAH+ heeft Esdégé-Reigersdaal gevraagd om aan te sluiten bij het ontwikkelen van een (ambulant) ondersteuningsaanbod voor deze doelgroep. “Vanuit onze expertise op het gebied van NAH én ambulante ondersteuning van kinderen, zijn we ingegaan op dit dringende verzoek”, aldus Judith Houtsma, projectleider Kind en NAH.
"Onze ambitie is dat alle gezinnen met kinderen met NAH binnen de regio ons weten te vinden"
Wat kunnen we betekenen?
Inmiddels staat er een gespecialiseerd team klaar om deze gezinnen te ondersteunen. Judith: “Onze organisatie is ontzettend rijk aan kennis en expertise, dat komt heel mooi samen in dit team.” In eerste instantie zullen de ondersteuners vooral informatie geven aan het kind en het gezin. “Denk aan kennis over het verloop van het letsel en de mogelijkheden. Oftewel psycho-educatie. Daarnaast kan het expertiseteam ondersteunen op de school van het kind. Door kennis te delen met de leerkracht en de klasgenoten of kortdurende training te geven aan het onderwijspersoneel. Als er intensievere ondersteuning nodig is wordt gezocht naar een passende begeleider.” Het team kan ook ingezet worden bij het zoeken naar passende vrijetijdsbesteding zoals sport of een geschikt logeergezin, om het gezin te ontlasten.
Ook als de ondersteuning goed loopt blijft het expertiseteam aangesloten. “Omdat de hersenen van kinderen continu ontwikkelen, moet de aanpak bij iedere nieuwe levensfase worden herzien”, licht Judith toe. “Onze ambitie is dat alle gezinnen met kinderen met NAH binnen de regio ons weten te vinden.”
Kijk voor meer informatie op www.esdege-reigersdaal.nl/kind-en-nah of mail naar kindnah@st-er.nl.