“Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in”. Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op een markt. Ze verkoopt er producten van en met ‘de meiden van’ Lady Skillz, de plek waar ze werkt.
“Heel lang heb ik thuis gezeten. Ik had vier hernia’s gehad, was afgekeurd en durfde niks meer. Ik kwam mijn huis bijna niet uit. Via MEE kwam ik bij cluster ’t Wad in Den Helder terecht. Eerst kwam er iemand bij me thuis. Om aan elkaar te wennen. Skillz was toen nog in opbouw dus we hadden ook nog geen plek om heen te gaan. Ik ben hier dus eigenlijk vanaf het eerste uur, nu ruim twee jaar. Langzamerhand kwam ik weer meer onder de mensen en kreeg ik weer meer regelmaat in mijn leven. Het gaf me rust.”
Lady Skillz maakt allerlei producten, van keramiek tot glasbewerking, van kaarten tot macrameeën. En alles wordt door de meiden zelf verkocht op markten in Den Helder. Of, wanneer en met wie Lady Skillz op een markt staat, plannen ze niet ruim van tevoren. “Het is net wat we kunnen produceren”, legt cliëntbegeleider Lotte Joor uit. “Het is niet haalbaar om ver vooruit te kijken. Soms gaat de verkoop zo hard en hebben we zoveel bestellingen dat we een markt over moeten slaan. Schrijven we ons weer ergens in dan hebben we voorafgaand weleens een verkoopstop. Anders lopen we het risico achter een lege kraam te staan.”
Brrrrrr. Mensen
Zo’n markt draait overigens niet alleen om de verkoop. Lang niet. Voor Soenita bijvoorbeeld leek daaraan meedoen voorheen een ver-van-haar-bed-show. Mensen die haar aan zouden kunnen spreken. Brrrrrrr. Maar Lady Skillz is van de oplossingen. Dus die vonden ze. Soenita ging achter een tafeltje zitten en maakte ter plekke nieuwe producten. Zo konden bezoekers het werkproces bekijken en kon Soenita zich een beetje ‘verschuilen’. Soenita: “Er kwamen kinderen bij me staan die vragen stelden. Dat vond ik eigenlijk heel goed gaan. Ik voelde me trots. Ik keek ook hoe anderen het deden achter de kraam.” En zo zette Soenita iedere keer een stapje. Tijdens de Kerstmarkt afgelopen december ontpopte ze zich als een ware marktvrouw. De verkoop ging als een tierelier.
Ja, het grootste verschil is dat er alleen vrouwen werken
—
Watermeloenpizza
Lotte: “Na iedere markt trakteren we onszelf op een uitgebreide, gezonde lunch. Eten is sowieso een belangrijk onderdeel van wat we hier met elkaar doen. De een eet te veel, de ander te weinig. Samen gezond eten doet gezond eten. Om de beurt maken we iets klaar. Zomers bijvoorbeeld een watermeloenpizza en ‘s winters een goed gevulde soep. O ja, Soeniet, jij zou nog een keer Surinaams koken!”
Tuttebellerig
Mocht je je afvragen wat er nou zo anders is aan Lady Skillz ten opzichte van andere dagbesteding: ja, het grootste verschil is inderdaad dat er bij Lady Skillz alleen vrouwen werken (er is ook een Skillz voor mannen in Den Helder). En ja, er worden, net als op activiteitencentra producten gemaakt voor de verkoop. Maakt dat uit? Nee. Verre van. Bij Lady Skillz voelt het prima zoals ze het doen. Het doel is niet onderscheidend te zijn, maar om de vrouwen die er komen te bieden wat ze nodig hebben. Waar ze mee vooruit komen.
“Dat er bij Lady Skillz alleen vrouwen rondlopen geeft me een fijn gevoel”, legt Soenita uit. “Het voelt veilig en je hebt het net even makkelijker over bepaalde onderwerpen. Ik durf inmiddels meer te praten en mijn mening te geven. Soms moet ik iets wat gevraagd wordt nog wel even verwerken. Dan kom ik er later op terug. Ik zie hier hoe ze met vrouwen omgaan en hoe er gereageerd wordt. Dat maakt me sterker om verder te leren. Tuttebellerig? Welnee! Hier werken echt wel stoere vrouwen, hoor.”