Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

Ladies, laat die skills maar zien!

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

05-03-2020
Ja, ik wil 3x per jaar het
digitale magazine ontvangen

Meld je aan door hieronder jouw e-mailadres op te geven. Dit adres wordt door ons alleen gebruikt om je ons digitale magazine te sturen. Lees hier ons privacybeleid.

Lees je Bladeren liever op papier? Dat kan ook! Je kunt ‘m gratis afhalen op verschillende locaties of je kunt een abonnement nemen zodat de volgende vier nummers vanzelf naar je worden opgestuurd.

Veel plezier met ons magazine

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op een markt. Ze verkoopt er producten van en met 'de meiden van' Lady Skillz, de plek waar ze werkt.

"Heel lang heb ik thuis gezeten. Ik had vier hernia's gehad, was afgekeurd en durfde niks meer. Ik kwam mijn huis bijna niet uit. Via MEE kwam ik bij cluster 't Wad in Den Helder terecht. Eerst kwam er iemand bij me thuis. Om aan elkaar te wennen. Skillz was toen nog in opbouw dus we hadden ook nog geen plek om heen te gaan. Ik ben hier dus eigenlijk vanaf het eerste uur, nu ruim twee jaar. Langzamerhand kwam ik weer meer onder de mensen en kreeg ik weer meer regelmaat in mijn leven. Het gaf me rust."

Lady Skillz maakt allerlei producten, van keramiek tot glasbewerking, van kaarten tot macrameeën. En alles wordt door de meiden zelf verkocht op markten in Den Helder. Of, wanneer en met wie Lady Skillz op een markt staat, plannen ze niet ruim van tevoren. "Het is net wat we kunnen produceren", legt cliëntbegeleider Lotte Joor uit. "Het is niet haalbaar om ver vooruit te kijken. Soms gaat de verkoop zo hard en hebben we zoveel bestellingen dat we een markt over moeten slaan. Schrijven we ons weer ergens in dan hebben we voorafgaand weleens een verkoopstop. Anders lopen we het risico achter een lege kraam te staan."

Soenita op de kerstmarkt

Brrrrrr. Mensen

Zo'n markt draait overigens niet alleen om de verkoop. Lang niet. Voor Soenita bijvoorbeeld leek daaraan meedoen voorheen een ver-van-haar-bed-show. Mensen die haar aan zouden kunnen spreken. Brrrrrrr. Maar Lady Skillz is van de oplossingen. Dus die vonden ze. Soenita ging achter een tafeltje zitten en maakte ter plekke nieuwe producten. Zo konden bezoekers het werkproces bekijken en kon Soenita zich een beetje 'verschuilen'. Soenita: "Er kwamen kinderen bij me staan die vragen stelden. Dat vond ik eigenlijk heel goed gaan. Ik voelde me trots. Ik keek ook hoe anderen het deden achter de kraam." En zo zette Soenita iedere keer een stapje. Tijdens de Kerstmarkt afgelopen december ontpopte ze zich als een ware marktvrouw. De verkoop ging als een tierelier.

Ja, het grootste verschil is dat er alleen vrouwen werken

Watermeloenpizza

Lotte: "Na iedere markt trakteren we onszelf op een uitgebreide, gezonde lunch. Eten is sowieso een belangrijk onderdeel van wat we hier met elkaar doen. De een eet te veel, de ander te weinig. Samen gezond eten doet gezond eten. Om de beurt maken we iets klaar. Zomers bijvoorbeeld een watermeloenpizza en 's winters een goed gevulde soep. O ja, Soeniet, jij zou nog een keer Surinaams koken!"

Tuttebellerig

Mocht je je afvragen wat er nou zo anders is aan Lady Skillz ten opzichte van andere dagbesteding: ja, het grootste verschil is inderdaad dat er bij Lady Skillz alleen vrouwen werken (er is ook een Skillz voor mannen in Den Helder). En ja, er worden, net als op activiteitencentra producten gemaakt voor de verkoop. Maakt dat uit? Nee. Verre van. Bij Lady Skillz voelt het prima zoals ze het doen. Het doel is niet onderscheidend te zijn, maar om de vrouwen die er komen te bieden wat ze nodig hebben. Waar ze mee vooruit komen.

"Dat er bij Lady Skillz alleen vrouwen rondlopen geeft me een fijn gevoel", legt Soenita uit. "Het voelt veilig en je hebt het net even makkelijker over bepaalde onderwerpen. Ik durf inmiddels meer te praten en mijn mening te geven. Soms moet ik iets wat gevraagd wordt nog wel even verwerken. Dan kom ik er later op terug. Ik zie hier hoe ze met vrouwen omgaan en hoe er gereageerd wordt. Dat maakt me sterker om verder te leren. Tuttebellerig? Welnee! Hier werken echt wel stoere vrouwen, hoor."

Met delen vergroot je kansen

In dit verhaal leerde je iemand met een beperking kennen of iemand die ondersteunt. Delen neemt onbekendheid weg en vergroot kansen op contact en samen optrekken. Doe je mee?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: