Portret van Lisa Kramer op een boomstam bij kinderboerderij de Bongelaar

Beheerder kinderboederijen en hertenkamp - Groen & Doen

De droombaan van Lisa Kramer

Tekst en fotografie: Eric Minten 

17-10-2018
Ja, ik wil 3x per jaar het
digitale magazine ontvangen

Meld je aan door hieronder jouw e-mailadres op te geven. Dit adres wordt door ons alleen gebruikt om je ons digitale magazine te sturen. Lees hier ons privacybeleid.

Lees je Bladeren liever op papier? Dat kan ook! Je kunt ‘m gratis afhalen op verschillende locaties of je kunt een abonnement nemen zodat de volgende vier nummers vanzelf naar je worden opgestuurd.

Veel plezier met ons magazine

Het is misschien het best vergelijkbaar met een enthousiast bespeelde trompet na een les of twee. Met een oorverdovend kabaal brengen de ganzen van Kinderboerderij De Bongelaar hun aanstaande voedertijd onder de aandacht. Lisa Kramer (29), de beheerder van de boerderij, vertelt over haar droombaan. "Ik wil hier nooit meer weg," zegt ze, "Het werk is bijzonder en veelzijdig waardoor geen dag hetzelfde is." 

"Ik doe zoveel verschillende dingen," vertelt Lisa, "ik werk met mensen én met dieren, binnen én buiten, achter de computer én ben lekker fysiek in de weer, het is gewoon perfect." Lisa volgde de opleiding Diermanagement in Leeuwarden. Een opleiding waarmee je alle kanten uit kunt. Van communicatie en voorlichting tot gedrags- en populatieonderzoek in Afrikaanse wildreservaten of, zoals bij Lisa, het beheren van een kinderboerderij. Via verschillende andere kinderboerderijen kwam ze uiteindelijk terecht bij Esdégé-Reigersdaal. "Ik las de personeelsadvertentie en dacht: Dit ben ik!", zegt ze stralend. De rest is geschiedenis. Sinds drie jaar heeft Lisa het beheer over De Bongelaar, De Hanebalk en Het Hertenkamp.

Meerwaarde

Tijdens haar opleiding koos Lisa voor de afstudeerrichting 'Dieren in de zorg'. "Voor mij is alleen met dieren werken niet genoeg," vertelt ze, "dan word ik niet gelukkig, ik wil ietsje meer, dus ook iets met mensen." Volgens Lisa is dat dan ook de kern van haar opleiding. "Je werkt met mensen en voor dieren", legt ze uit. Volgens haar hebben dieren binnen de zorg vooral meerwaarde wanneer ze in contact worden gebracht met mensen die iets met dieren hebben. Mensen kunnen middels dieren dingen leren en zich ontwikkelen. Anderen worden vooral rustig van de aanwezigheid van dieren. Ook wanneer er nieuwe dieren komen zijn er weer volop nieuwe dingen om te ontdekken.

Een schaap knabbelt aan het vest van Lisa
Lisa Kramer op kinderboerderij De Bongelaar

Lisa: "Wanneer dieren ouder worden en komen te overlijden, moeten er nieuwe dieren komen. Dit kan voor cliënten best spannend zijn. Onlangs kwamen er nieuwe wolvarkens, Pjotr en Kristoff. Doordat ze nieuw waren, kenden ze hun plek nog niet. Ze moesten nog leren dat cliënten de baas zijn binnen het varkensverblijf. Daar zijn we toen mee aan de slag gegaan. We hebben de varkens geleerd wat hun plek is door bijvoorbeeld vijf keer per dag het hok in te lopen en niet voor ze opzij te gaan. Zo leerden de dieren wie er de baas is en konden cliënten hen gaan verzorgen."

"Het leren werken met nieuwe dieren geeft cliënten een gevoel van trots"

​Het kunnen werken met Pjotr en Kristoff gaat niet vanzelf. Cliënten moeten wennen aan de harige, 300 kilo zware kolossen die flink kunnen grommen en blaffen (Red. wanneer wolvarkens het ergens niet mee eens zijn maken ze een blaffend geluid). "De nieuwe wolvarkens waren voor sommige cliënten een nieuwe uitdaging", vertelt Lisa. "Stap voor stap leerden cliënten de dieren kennen en konden ze aan met ze aan de slag. Het leren werken met nieuwe dieren geeft cliënten een gevoel van trots."

Liggend wolvarken op Kinderboerderij De Bongelaar
Kristoff het wolvarken

Doordat het verzorgen van dieren heel veelzijdig is, biedt dit uitgelezen mogelijkheden voor cliënten. De grote en kleine uitdagingen die de dieren met zich meebrengen creëren ruimte voor ontwikkeling. Cliënten leren verantwoordelijkheid te nemen en dieren te verzorgen. Daarnaast is er de ervaring een bijdrage te leveren en aan het werk te zijn. Op deze manier kunnen cliënten groeien en draagt het werk bij aan hun zelfvertrouwen. 

Ondertussen heeft Lisa de hogedrukspuit ter hand genomen om de nieuwe stal eens even flink door een sopje te halen. Zodra ze het ding aanzet stuiven de geiten en schapen alle kanten uit. Het nieuwe gebouw staat er nog niet zo lang. "Moet je eens kijken," wijst ze naar de zwarte stipjes op de stalen hekken van de hokken, "vliegenpoep." Met de spuit slechts enkele centimeters verwijderd van het staal probeert ze de boel schoon te krijgen. Tevergeefs.

​In een hok staat Herman, een van de Shetland pony's die even niet op het gras mag. "Deze had een gevoelige hoef en mag daarom niet te veel eiwitten eten", aldus Lisa. In het eerste jaar van haar opleiding werd veel aandacht besteed aan dierverzorging. Ook op dat gebied beschikt Lisa dus over de nodige bagage. Daarnaast is het vooral haar praktische kennis en ervaring waardoor Lisa steeds meer weet van dieren en hun gezondheid. "Soms is het genoeg om alleen even met de dierenarts te bellen", vertelt Lisa. "Dan vertel ik hem hoe de situatie is en komen we telefonisch al tot een oplossing."

Lisa in haar kantoor op De Hanebalk in gesprek met de dierenarts
In gesprek met de dierenarts

"Wanneer ik zie dat cliënten iets nieuws leren,
​geeft mij dat een goed gevoel"

Uitdagingen

Het werken met mensen met een beperking is voor Lisa bijzonder. Het geeft haar veel voldoening om hen te kunnen ondersteunen bij hun werk. "Wanneer ik zie dat cliënten iets nieuws leren, geeft mij dat een goed gevoel", vertelt Lisa. De taken waarbij zij ondersteunt zijn zeer verschillend. Van het knippen van konijnennageltjes tot het bijhouden van dierenlogboeken op de computer. "Ook zijn er soms problemen waar je met elkaar een oplossing voor moet vinden", vertelt Lisa. "Zo onderzoeken jonge dieren veel met hun mond. Hierdoor lijkt het soms alsof ze naar je happen, terwijl dat niet zo is. Cliënten moeten het gedrag van een dier dan leren plaatsen. Wanneer je hiervoor met elkaar een oplossing vindt, kom je samen weer verder en dat geeft een goed gevoel." 

​Ook aan de grotere projecten heeft Lisa met veel plezier haar handen vol. Zo werd er in juni op De Bongelaar een nieuwe stal geopend en is een groot deel van de kinderboerderij op de schop gegaan. Dat had behoorlijk wat voeten in de aarde. Contacten met de gemeente, met cliënten, vrijwilligers, de dierenbescherming en ga zo maar door. "Ik probeer zo'n stal zo goed mogelijk te bedenken," zegt Lisa, "daarom betrek ik er veel verschillende mensen bij. Zelf weet ik namelijk ook niet alles."

Een hoofdbandje met sliertjes houdt vliegen weg en geeft extra comfort

Aan grotere projecten heeft Lisa de komende tijd geen gebrek. Zo zijn er nieuwe verblijven voor de kleine knaagdieren nodig en wordt De Hanebalk volgend jaar verhuisd naar 't Erf en ook dat is een zeer omvangrijke onderneming.

​Ziek en zeer
Wanneer een dier ziek is of bijna dood gaat, neemt Lisa het soms mee naar huis. Dat is prettiger voor het dier dan op de kinderboerderij. "Wanneer ik een dier heb meegenomen en mijn kinderen komen thuis van het dagverblijf, stuiven ze direct op het hokje af," vertelt Lisa, "mij slaan ze dan volledig over. Ze zien me niet staan." Lisa's kinderen zijn door haar werk gewend aan dieren die tijdelijk komen logeren. Ook het sterven van dieren is iets dat haar kinderen al regelmatig meegemaakt hebben. "Op een dag deed ik de deur van het kippenhok open," vertelt Lisa, "een van de kippen was er slecht aan toe en ging bijna dood. 'Oei dat gaat niet helemaal goed, zei ik.' 'Wat is er dan mama, vroeg mijn dochtertje, is hij al bijna aan het doodgaan?' 'Ja, zei ik, die gaat bijna dood.' Toen hebben we samen gezien hoe de kip stierf." 

Toekomst

Over de toekomst kan Lisa kort zijn. Op dit moment heeft ze het gevoel dat ze de rest van haar leven hier wil blijven werken. "Ik snap wel dat ik niet kan weten hoe ik er over tien jaar over denk," zegt ze, "maar op dit moment kan ik geen andere plek bedenken waar ik wil werken." Op de vraag of er dan echt helemaal geen minder leuke kanten aan het werk zitten antwoord ze nuchter: Nee, eigenlijk niet, nou ja, misschien dat het soms regent…

Over de toekomst kan Lisa kort zijn. Op dit moment heeft ze het gevoel dat ze de rest van haar leven hier wil blijven werken. "Ik snap wel dat ik niet kan weten hoe ik er over tien jaar over denk," zegt ze, "maar op dit moment kan ik geen andere plek bedenken waar ik wil werken." Op de vraag of er dan echt helemaal geen minder leuke kanten aan het werk zitten antwoord ze nuchter: Nee, eigenlijk niet, nou ja, misschien dat het soms regent…

Lisa veegt hooi en geitenkeutels bij elkaar terwijl de geiten toekijken
Lekker fysiek bezig zijn

Met delen vergroot je kansen

In dit verhaal leerde je iemand met een beperking kennen of iemand die ondersteunt. Delen neemt onbekendheid weg en vergroot kansen op contact en samen optrekken. Doe je mee?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: