“We zijn verhuisd en gestart, maar we willen nog honderdduizend dingen doen voor het écht af is.” Aan het woord is Rona Snoek, clustermanager van Groen & Doen. Ze heeft het over nieuwbouwlocatie Het Erf in Heerhugowaard. Een zorgboerderij voor dagbesteding midden in de kersverse woonwijk De Draai. In september openden ze de deuren. Meervoud, want eigenlijk zijn het vier locaties die één zijn geworden.
Dertien jaar geleden ontstonden de eerste ideeën om een nieuwe locatie te ontwikkelen voor de ‘buitengroepen’ die op het Reigersdaalterrein werkten. De ruimten van waaruit gewerkt werd voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd; afgeleefd en niet meer schoon te krijgen. Met in het achterhoofd ‘blij worden van buiten zijn’ werd een heel nieuw concept bedacht. Het Erf kreeg langzaam vorm. Het is een dagbestedingslocatie geworden waar ruimte is om 32 mensen een zinvolle dagbesteding te bieden waarbij ‘buiten’ centraal staat. En dat merk je meteen al als je het terrein op komt. De verschillende houten gebouwen doen denken aan een Zweedse boerderij. Er zijn een grote kas, tuinen, een weide, stallen en een volière, maar ook een hoofdgebouw met Theehuis, lokalen voor de verschillende werkgroepen, kantoren en er is een gebouw voor de groep cliënten die intensieve ondersteuning krijg. Rona: “We hebben hier verschillende werkgroepen, afhankelijk van ieders interesse. Maar bij allemaal is het ‘t belangrijkste dat iedereen welkom is en dat iedereen zich er fijn voelt. De gemeenschappelijke deler is dat iedereen hier houdt van buiten zijn."
Tuinieren in een kunstproject
Aan de rand van de belevingstuin is de kas. Hier werkt de tuin- en houtgroep. Er is een flinke moestuin aangelegd in bakken op rolstoelhoogte. Begeleider Katrien Paredis is heel blij met de nieuwe werkplek: "In deze tuin hebben we zon, er groeit eindelijk iets in onze moestuin! En we kunnen hier knap binnen zitten. Dat is met koud en nat weer heel fijn.”
Tijdens de ontwikkeling van Het Erf is over alles nagedacht. Van de materialen waarmee gebouwd is, de uitstraling en de kleuren van gebouwen en muren tot waar welk gebouw staat en waar de ramen zitten.
Je kunt vanuit de ruimte waar je werkt meteen zien wat je gaat doen. Kom je binnen bij de dierengroep dan kijk je naar buiten en zie je, jawel, dieren. Bij de Tuingroep kijk je uit over de belevingstuin. Rona: “Die belevingstuin is aangelegd met hulp van de gemeente Heerhugowaard. Het is een maatschappelijk project, bedoeld om omwonenden elkaar te laten ontmoeten. Het is een speciaal ontwerp van de hand van een kunstenares. De tuin heeft eilandjes zodat je steeds om een hoekje gaat en iets nieuws ziet. Nu is het nog een beetje kaal, maar als de planten gaan groeien kun je hier lekker ronddwalen. We willen dat er van alles te beleven is, kleur en geur maar misschien ook mini-concertjes of een expositie.”
Op kamers
De gebouwen beschikken allemaal over twee of meer individuele ruimtes: studio’s. Speciaal ontwikkeld voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels en afzondering zoeken. Voor de een betekent dat een studio met uitzicht op de groepsruimte, voor de ander is dat een kamer aan het eind van de gang waar je je in alle rust even kunt terugtrekken. Rona: “Omdat we de nieuwbouw zelf hebben ontworpen, hebben we voor iedereen deze studio’s op maat kunnen maken. Er zijn ruimtes met een soort paardenstaldeur die half open kan, bij sommige zit er een raam naast, soms juist expres weer niet. Voor elk wat wils.”
Maurice de Boer (hoe kan het ook anders met zo’n naam) heeft dagbesteding op Het Erf. Hij gebruikt zo’n studio. “Door mijn eigen kamer hier kan ik nu ook tussen de middag hier blijven. Dat wilde ik heel graag. Vroeger kon dat niet.” Begeleider Maaike Booij: ”Voor Maurice was blijven echt heel belangrijk, maar op de oude locatie, de Hanebalk, waren er teveel prikkels. Nu zit hij lekker hier en krijgt hij de rust en ruimte die hij nodig heeft om toch de hele dag te kunnen blijven.” Maurice: ”Ik vind het echt heel fijn hier. Ik kan heel veel werk doen hier. Stront scheppen, fietsbanden oppompen en ik verzorg de vissen.”
Koekenbakkers ontmoeten
Naast een buitenwerkplek was er ook de wens dat Het Erf een kleinschalige ontmoetingsplek zou worden. In eerste instantie voor de verschillende afdelingen van de dagbesteding, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is. De Hoeve is dagbesteding waar mensen intensieve ondersteuning krijgen. Deze kwetsbare groep zit op het terrein, maar heeft zijn eigen gebouw. Doordat ze heel dichtbij de andere groepen zitten, kunnen ze elkaar ontmoeten. “Er ontstaan nu al leuke momenten waarbij cliënten, onder begeleiding, mensen opzoeken in de andere gebouwen, ze groeien in hun contacten”, vertelt begeleider Vince van Santen. Voor een heel ander soort ontmoetingen is er het Theehuis. Hier kun je als voorbijganger een kopje koffie of thee drinken en genieten van een ambachtelijk gebakken taartje (met eitjes van eigen kippen!). Rona kan nog wel wat aanpakkers gebruiken op Het Erf: “Nu is het Theehuis alleen nog maar open op dinsdag en vrijdag, maar in de toekomst willen we uitbreiden. We kunnen ook nog wel een paar cliënten gebruiken die hier aan de slag willen als ober of koekenbakker!”