Portret Marcel Boerrigter

Marcel Boerrigter clustermanager De Rotonde

Verbinding is de essentie

Tekst en fotografie: Eric Minten 

22-10-2019

Steeds zoeken naar mogelijkheden om te verbeteren. Niet omdat dingen niet goed gaan, maar meer als reactie op de potentie die eenieder van ons bezit. Marcel Boerrigter (46) is clustermanager bij de Rotonde. Hij vertelt over het belang van verbinding, over wat hem inspireert en de eigenschappen en waarden die hij belangrijk vindt binnen zijn functie en zijn leven.

“Is dit een mooie kombocht?” vraagt hij. Marcel staat naast zijn mountainbike. Matzwart frame en brede banden met een stevig profiel. De vroege ochtendzon weerkaatst paars in z’n kekke fietsbril, waarachter zijn ogen verholen zijn. Het is stil in de bossen van Bergen. “Zal ik ‘m even een paar keer doen?” vervolgt hij gretig en behulpzaam tegelijk. Fietsen is zijn passie. Op het strand, in bossen en over de bergen. Vooral bergen zijn onweerstaanbaar. In ieder geval voor hem. “Het mooie aan fietsen is dat iedereen z’n eigen verhaal heeft. Je fietst allemaal dezelfde route en toch zijn alle verhalen anders. Dat vind ik mooi. Hoewel fietsen een solistische sport is, brengt het hele gebeuren er omheen mensen bij elkaar. De context van de sport is er een van gemeenschappelijkheid.” Dit laatste is voor Marcel een belangrijk thema: gemeenschappelijkheid. Verbinding vinden in gedeelde waarden.

Bergen - Noord-Holland
Wat nu?

Na de havo diende zich voor Marcel direct de dienstplicht aan. Het was 1992 en hij behoorde tot de laatste lichting jonge mannen die op moest komen voor hun nummer. Een krap jaar later zat het erop. Wat nu? “Kom in de gevangenis werken,” had zijn vader gezegd, “dan zie je later wel weer.” Het werd Zuyder Bos, de penitentiaire inrichting in Heerhugowaard. Marcel omschrijft het als een geweldige tijd. “Het was geweldig om samen te werken met leeftijdsgenoten. We hadden plezier in ons werk en er waren volop mogelijkheden om door te groeien. Ik heb een groei-mindset. Ik geloof in ontwikkeling, leren en verbeteren. Niet in de zin van perfectie, of beter willen zijn dan een ander, maar als de manifestatie van potentie. De tijd in de gevangenis was, in die zin, dan ook bijzonder. Ik was nieuwsgierig en de mensen daar interesseerden mij. Ik wilde weten wie ze waren en wat hen bewoog. Daarnaast probeerde ik samen met collega’s een sfeer te creëren waarin gekeken werd naar dingen die wél mogelijk waren. Ik werkte ook wel eens in andere inrichtingen en daar was de cultuur vrij beheersmatig. Dat probeerden wij anders te doen.”

“Je moet je verbonden kunnen voelen
met de mensen om je heen”

Het zand in de bocht is mul. Onvermoeibaar jaagt Marcel zijn fiets, schuin hellend, door de kom. Hard, met gevoel voor risico. “Kom ik!” waarschuwt hij telkens voordat hij vanuit de dichte begroeiing tevoorschijn stuift. Een enkele keer dreigt zijn voorwiel grip te verliezen in het losse zand. Behendig verandert hij zijn houding om bij te sturen. Zo ziet ervaring eruit. Nadat de bocht een keer of tig genomen is, zit de klus erop. Op naar de volgende bestemming. Terras en cappuccino.

Een fan van relaties

“Als clustermanager moet je een fan zijn van relaties. Je moet je verbonden kunnen voelen met de mensen om je heen. Dat zijn er heel wat: collega’s, verwanten, medewerkers van instanties, cliënten, ondersteunende diensten en ga zo maar door. Daarnaast heb je een rol waarin je invloed hebt op de dingen die gebeuren. Dat gaat volgens mij niet zozeer over leiding geven, maar veel meer over luisteren en aandacht hebben voor mensen. Je bent in een positie om vragen te stellen en er met elkaar iets van te vinden. Die verantwoordelijkheid is leuk omdat je daarmee ook een beetje verantwoordelijk bent voor een ander. Vanuit die positie wil ik graag bijdragen aan de ontwikkeling van mensen. Mensen helpen eruit te halen wat erin zit. Dit proces loopt parallel aan wat een cliëntbegeleider doet. Ook hij of zij probeert een cliënt zo te ondersteunen dat deze kan groeien. Nieuwe dingen kan ontwikkelen. Het aansturen van een proces van ontwikkeling is mooi. Ik probeer een cultuur te bewerkstelligen waarin je het beste uit elkaar wilt halen. De verbinding die je met elkaar hebt, speelt hierin een essentiële rol.”

“Naast het opbouwen en onderhouden van relaties is ook het nemen van initiatief van belang. Voor mij betekent dit dat ik mij richt op het optimaliseren van werkprocessen. Zo kijken we onder andere hoe we met elkaar meer vanuit het cliëntperspectief kunnen denken. We maken ons bijvoorbeeld een voorstelling van wat onze werkwijze betekent voor een cliënt die bij ons komt. Vaak zijn mensen dan verward. De volgorde van gebeurtenissen is voor hem of haar daardoor moeilijk te bevatten. Er zijn allerlei gesprekjes in verschillende kamertjes met mensen die komen en gaan. We kijken hoe we dat proces kunnen verbeteren vanuit het perspectief van de cliënt. Ook de overgang van de behandelomgeving naar de eigen of nieuwe woonomgeving van de cliënt vergt aandacht. Een van de vragen die we daarbij proberen te beantwoorden is hoe we de werkzame principes van de behandeling kunnen overdragen aan de woonsituatie. Ik vind het leuk om naar dat soort processen te kijken, niet omdat het nu slecht gaat, maar om te ontdekken waar het beter kan.

Cruciaal

Initiatief speelt organisatiebreed ook een rol. Ook hierbij gaat het meer om het leggen van verbindingen. Op die manier voorkom je dat je los komt te staan van centrale thema’s zoals bijvoorbeeld werving en scholing. Je zult met clustermanagers, personeelsadviseurs of de Raad van Bestuur in contact moeten blijven. Dan kun je voorstellen doen tot verbetering. Wat mij betreft is dit cruciaal.”

Voel je top

“Een aantal jaar geleden werd ik gevraagd voor ‘Voel je top’. En als ik iets hoor over een berg en een fiets, dan ben ik meteen om. Binnen ‘Voel je top’ kan ik mijn passie delen. Dat kost mij helemaal geen energie. Ik vind het geweldig om bij anderen het enthousiasme aan te wakkeren. En als dat lukt… Zo was er een cliënt op zoek naar een appartement. Hij wilde per se in Heerhugowaard wonen omdat zijn fietsvrijwilliger daar ook woonde. Hij wilde het fietsen niet opgeven. ‘Voel je top’ is in die zin veel meer dan een fietsploeg. Het is een mogelijkheid ergens bij te horen. Volgens mij is dat een behoefte van veel mensen. Gewoon ergens bij horen. Een omgeving hebben waarin je het gevoel hebt welkom te zijn. Binnen ‘Voel je top’ zie ik mensen bijna letterlijk groeien, niet alleen fysiek, maar ook in hun gevoel van eigenwaarde. De succeservaringen binnen de fietsploeg geven zelfvertrouwen. Dat vertrouwen kunnen mensen los van het fietsen gebruiken om andere dingen voor elkaar te krijgen. Daar krijg ik energie van.”

“Natuurlijk zijn het niet alleen maar succesverhalen. Het koppelen van een cliënt en een vrijwilliger kan ook mislukken. Dat is begrijpelijk. De situatie is soms namelijk verdraaid lastig. Want hoe verhoud je je tot iemand die je helemaal niet kent en soms moeilijk begrijpt? Daar helpt een opleiding of een diploma helemaal niets bij. De vraag is of je verbinding kunt maken, of je naast iemand kunt gaan staan en onbevooroordeeld kunt luisteren. Instrumenteel kun je deze vaardigheden wel leren, denk ik. Maar ze integreren is een heel ander verhaal. Dat maakt de zorg een ingewikkeld vak.”

Terug naar de eenvoud

Op Marcels kantoor, op Reigersdaal, kun je er soms één zien hangen, op het prikbord boven zijn bureau: quotes. Zo ook een tekst van C.S. Lewis. Moeilijk leesbaar door een tekort aan toner. Vrij vertaald zegt Lewis: “Je kunt niet terug om het begin te veranderen, maar je kunt wel beginnen waar je bent om het einde te veranderen.”
“Dit soort uitspraken inspireren mij”, vertelt Marcel. “Ik vind het prettig om erdoor beïnvloed te worden, het is een stukje herkenning van dingen die ik zelf belangrijk vind. Ze herinneren mij eraan dat veel kracht in onszelf zit en maken mij bewust van de invloed die we hebben. Ze helpen mij bij mezelf te blijven en na te denken over de vragen als: Waar is het ons nou allemaal om te doen? Wat betekent hetgeen wij doen, voor de cliënt? Door het stellen van de juiste vragen, kom je tot waardevolle antwoorden.”

Quote op prikbord

“Terug naar de eenvoud is, gek genoeg,
soms best ingewikkeld”

“Simon Sinek is daar erg goed in. Hij probeert het ‘waarom’ achter de dingen die we doen te ontdekken. (Waarom jouw ‘waarom’ zo belangrijk is). Met die manier van denken kun je ingewikkelde dingen eenvoudiger maken en dat vind ik heel krachtig. Natuurlijk krijg ik soms terug dat niet alle dingen simpel te maken zijn en dat snap ik. Terug naar de eenvoud is, gek genoeg, soms best ingewikkeld. Toch vind ik het mijn opdracht om steeds weer terug te gaan naar de kern, naar de essentie van onze rol. Eenvoud kan daarbij helpen. Dat is niet spectaculair en beslist geen hogere wiskunde.”

“Verder is voor mij het besef van gelijkwaardigheid fundamenteel. Ik ben niets meer of minder dan de ander. We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig. Vanuit die gelijkwaardigheid geef ik invulling aan mijn rol en kun je over en weer van elkaar leren. Die intrinsieke, onlosmakelijke verbinding tussen mensen, is voor mij de basis. Vanuit dat idee vind ik dat we voor elkaar moeten zorgen. Ons eigen geluk delen met mensen die het niet helemaal alleen kunnen. Daar geloof ik in. En tegelijk zijn ook dingen als humor en relativeringsvermogen onmisbaar. Het zijn tools, net als die waaromvraag. Het helpt je om met elkaar een koers te bepalen en te behouden. Het geeft mensen de mogelijkheid om aan te haken en samen te zoeken naar nieuwe mogelijkheden.”

Delen? Graag!

Lees ook deze verhalen...

Groeten uit...

“Ja, ja, ja”, antwoordt Peter Datema (68) als ik vraag hoe hij erop kwam om Bladeren te benaderen. Peter krijgt ondersteuning vanuit De Zeemeeuw in Den Helder. Hij hield afasie
Lees meer...

Gastdocent Jan Bart

Zijn twinkelende ogen verraden het antwoord op de vraag wat hij van het gastdocentschap vindt. “Ik word er hartstikke blij van!”, aldus Jan Bart. Een aantal keer per jaar staat
Lees meer...

De bananenbus rijdt weer

Peter Harpenau (66) is chauffeur voor de clusters Dac6, De Reiger en Helios. Peter: “Ooit, alweer zes jaar geleden, zong ik het bananenlied voor ze in de bus, zo van:
Lees meer...

De taarten van de Rode Luifel

Handen gewassen, schorten voor en de haren voorzien van een netje: de bakkers van de Rode Luifel zijn klaar vooreen nieuwe dag in de bakkerij. Vandaag op het programma: appeltaarten
Lees meer...

Groeten uit...

“Ja, ja, ja”, antwoordt Peter Datema (68) als ik vraag hoe hij erop kwam om Bladeren te benaderen. Peter krijgt ondersteuning vanuit De Zeemeeuw in Den Helder. Hij hield afasie
lees meer...

Gastdocent Jan Bart

Zijn twinkelende ogen verraden het antwoord op de vraag wat hij van het gastdocentschap vindt. “Ik word er hartstikke blij van!”, aldus Jan Bart. Een aantal keer per jaar staat
lees meer...

De bananenbus rijdt weer

Peter Harpenau (66) is chauffeur voor de clusters Dac6, De Reiger en Helios. Peter: “Ooit, alweer zes jaar geleden, zong ik het bananenlied voor ze in de bus, zo van:
lees meer...

De taarten van de Rode Luifel

Handen gewassen, schorten voor en de haren voorzien van een netje: de bakkers van de Rode Luifel zijn klaar vooreen nieuwe dag in de bakkerij. Vandaag op het programma: appeltaarten
lees meer...
Stappenplan koffiedrinken

Bij mensen met een beschadigd brein, bijvoorbeeld bij dementie, kunnen onnodige prikkels en onrust leiden tot een gebrek aan concentratie of beangstigende situaties. De begeleiding van cliënten met een beschadigd brein is er dan ook vaak op gericht om afleidende en storende prikkels te vermijden. Het herkenbaar maken van activiteiten speelt daarbij een rol. Hieronder een stappenplan voor koffiedrinken. Door consequent het plan te volgen wordt de activiteit ‘koffie drinken’ herkenbaar en voorspelbaar. 

Stappenplan koffiedrinken

1. Koffie/thee kar klaarzetten met alles erop, dit voorkomt veel heen en weer geloop van de begeleider. Heen en weer lopen geeft onnodige prikkels en onrust bij de cliënt.

2. Deuren sluiten en een “Niet storen” bordje op de deur hangen, dit voorkomt dat mensen in en uitlopen.

3. Alles van de kar op tafel zetten, als dan de cliënten aan tafel komen staat alles al klaar. Dus minder prikkels. Begeleiders kunnen zich totaal richten op de cliënt en op het koffie drinken.

4. Cliënten naar vaste plaats aan de tafel begeleiden (eerst afstemmen, contact maken en dan verleiden!), kijk eerst in de ogen van de cliënt : ziet hij/zij je en waar kijkt hij/zij naar en hoe staan de ogen. Maak contact dmv toelachen, aanraken en vervolgens verleiden.

5. Muziek uitzetten (als cliënten niets zeggen, dan zachte muziek), pas uitzetten als iedereen aan tafel zit, omdat de hersenen dan wel bezig gehouden worden met het geluid (geen prikkel leidt tot angst en onrust).

6. Begeleiders gaan aan tafel zitten en blijven zitten. Ze drinken zelf mee (maar houden geen pauze!!). Begeleiders zijn gericht op de cliënten, ze praten niet teveel met elkaar, door zelf mee te drinken stimuleert dat cliënten om zelf ook mee te drinken.

7. Er is een duidelijk begin en duidelijk eind.

8. Na afloop ruimt 1 begeleider de tafel af (eventueel met hulp van een cliënt), een ander begeleidt cliënten naar een andere plaats in de ruimte. Zo worden cliënten geholpen om zich in te stellen op een nieuwe activiteit/nieuwe plaats in de ruimte.

Browsericoon Esédége-Reigersdaal

Browser niet geschikt

De Internet Explorer browser is sterk verouderd en niet in staat om moderne websites als deze correct weer te geven.

   Sommige onderdelen van deze website zullen in Internet Explorer daarom niet goed functioneren.

Voor de beste ervaring gebruik een moderne browser zoals Google Chrome.

Omgevingszorg

Een omgeving, die goed is afgestemd op mensen bij wie sprake is van dementie of een hersenbeschadiging heeft een positief effect op het dagelijks functioneren van die mensen. Aandacht voor die omgeving noemen we omgevingszorg.

Omgevingszorg beschouwd de invloed van de omgeving op mensen met een beschadigd brein, waaronder dementie. Mensen met dementie worden in toenemende mate afhankelijk van prikkels uit de omgeving. De prikkelverwerking in het brein is verstoord. Hierdoor iemand met dementie zijn/haar gedrag niet meer uit zichzelf sturen. Gedrag wordt meer en meer bepaald door de omgeving.

Een ongunstige omgeving speelt dan ook een belangrijke rol bij het ontstaan van onbegrepen (probleem)gedrag. Mensen met een beschadigd brein reageren vaak impulsief, reflexmatig en intuïtief op omgevingsprikkels. Bij omgeving kan worden gedacht aan: de fysieke omgeving, werk- en leefprocessen (waaronder de bejegening) en de dag- en tijdsbesteding.

Een omgeving, die is vormgegeven vanuit de ideeën van omgevingszorg, is een omgeving, die

 1. Overzichtelijk, duidelijk en herkenbaar is;
 2. Daardoor begrepen wordt;
 3. Doelgericht gedrag uitlokt;
 4. Zorgt voor de juiste prikkel op het juiste moment;

Door de omgeving en het gedrag methodisch te observeren ontstaat inzicht in ontregelende situaties en storende prikkelbronnen. Dit geeft praktische handvatten voor optimale omgevingszorg: het toepassen van verbeteringen in de leefomgeving van mensen met een beschadigd brein. Het resultaat is een zichtbaar positieve uitwerking op het gevoel van welbevinden en veiligheid. De stress vermindert en niet begrepen (probleem) gedrag neemt af.

Meer info:
breincollectief.nl

Financieringsmogelijkheden

De jobcoaches hebben ruime kennis op het gebied van wet- en regelgeving en de financiering van trajecten. Zij kunnen je alles vertellen of je in aanmerking komt voor ondersteuning van een jobcoach.

Wet Langdurige Zorg (WLZ), aanvraag bij CIZ
De Wet Langdurige Zorg is er voor mensen die intensieve begeleiding en nabijheid nodig hebben. Een indicatie voor dagbesteding wordt afgegeven door het Centrum indicatie Zorg (CIZ).

Sociaal Activering traject, aanvraag UWV
Sociale activering is bedoeld als een voorbereidingsperiode op een betaalde baan met behoud van uitkering. De duur van het traject is maximaal 1 jaar. Dit traject wordt onder andere ingezet om te participeren in de maatschappij, zelfvertrouwen op te bouwen en werkervaring op te doen. Tevens wordt er aandacht besteed aan sollicitatievaardigheden en kan onderzocht worden welke beroepen passend zijn.

Individueel Re-integratie traject (IRO), aanvraag UWV
Het doel van het IRO traject is het verkrijgen van een passende betaalde baan. De jobcoach zal jou begeleiden en ondersteunen bij het vinden en behouden van een geschikte baan.

Persoonlijke Ondersteuning (PO), aanvraag UWV
Indien je een betaalde baan hebt en je hebt hierbij extra ondersteuning nodig dan kun je aanspraak maken op een traject Persoonlijke Ondersteuning/ Jobcoaching. Denk hierbij aan onder andere het trainen van werknemersvaardigheden. Voor meer informatie over dit traject en de eventuele aanvraag kan je terecht bij een jobcoach.

WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning), aanvraag gemeente
De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de wet maatschappelijke ondersteuning, de WMO. Deze wet omvat activiteiten die het je mogelijk maken om mee te doen in de samenleving, bijvoorbeeld vrijwilligerswerk. Voor meer informatie verwijzen wij je naar de website van de gemeente.

Eigen bijdrage
Gemeenten mogen voor de ondersteuning die zij bieden een eigen bijdrage vragen.
Op de website van het CAK kunt u een indicatie krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage.

Beleven in muziek (BIM)

BiM, Beleven in Muziek, stimuleert het ervaren van het lichaam door de muziek te laten voelen. Doelgericht in te zetten voor o.a. contact, communicatie, alertheid, ontspanning, plezier. BiM draagt ook bij aan de muzikale ontwikkeling.

Op speciaal ontwikkelde muziek wordt de deelnemer door de BiM gever aangeraakt met speciale objecten zoals ballen, zacht handschoenen of veren. Ieder muziekstuk heeft zijn eigen bewegingen en objecten. Ook wordt soms gewerkt met etherische oliën.

Methode Heijkoop

De methode Heijkoop helpt een cliënt beter te begrijpen waardoor er passende ondersteuning geboden kan worden. Middels vijf verschillende instrumenten wordt onderzocht hoe een cliënt functioneert. In dit onderzoek zijn verwanten en teamleden intensief betrokken. Op basis van observaties en analyse wordt gezocht naar andere mogelijkheden om met een cliënt om te gaan.

De methode maakt gebruik van vijf instrumenten:
1. Ontdekkend kijken
2. Functioneringsprofiel
3. Constructieve hantering probleemgedrag
4. Relatiedynamiek
5. Videotraining

Ontdekkend kijken
Ontdekkend kijken is een vorm van videoanalyse. Het is het basisinstrument van de Methode Heijkoop. Het instrument helpt begeleiders betekenisvol en onbevooroordeeld naar de cliënt te kijken en maakt hen bewust van de unieke lichaamstaal van de cliënt. Er ontstaat inzicht in de persoonlijke beleving en emoties, de manier van oriënteren, contact maken, communiceren, initiatieven nemen en de manier waarop de client oplossingen bedenkt.

Constructieve hantering probleemgedrag
Dit instrument helpt de begeleider om op moeilijke momenten, al dan niet met probleemgedrag, actief samen te werken met de cliënt. Het helpt de begeleider onderscheid te maken tussen de betekenis van het probleemgedrag voor de cliënt en de emotionele reacties van de begeleider op het probleemgedrag. Als de begeleider inziet wat het probleemgedrag betekent voor de cliënt, kan hij hem/haar helpen daar een andere oplossing voor te vinden.

Functioneringsprofiel
Dankzij het functioneringsprofiel wordt de begeleider zich bewust van de verwachtingen die de cliënt onbewust bij hem oproept. Het geeft de begeleider inzicht op grond waarvan hij de cliënt over- of onderschat. Doordat hij meer inzicht krijgt, kan hij zijn reacties beter afstemmen op wat de cliënt op een bepaald moment aankan. Daarmee voorkomt de begeleider veel stress bij de cliënt en zichzelf.

Relatiedynamiek
Het instrument relatiedynamiek brengt de dynamiek terug in een vastgelopen relatie tussen begeleider en cliënt. Het maakt de begeleider bewust van hoe hij zich opstelt ten opzichte van de cliënt, en van het beroep dat hij daarmee doet op de cliënt. Het omgekeerde geldt ook: hij krijgt meer oog voor het beroep dat de cliënt op hém doet.

Videotraining
Het instrument videotraining helpt de begeleider bij het ontwikkelen en zich eigen maken van relationele kwaliteiten. De begeleider leert zichzelf feedback geven op de relationele kwaliteit die hij zelf heeft uitgekozen. Die gaat hij/zij oefenen in de praktijk, mèt de cliënt. Van die begeleidingssituatie worden video-opnames gemaakt, die na afloop besproken worden.

Bron: Heijkoop-academy

Van de boer

Wij boeren op een ouderwetse, kleinschalige manier op het voormalig eiland Wieringen. De boerderij ligt aan de rand van een vogelgebied en staat op een erf van ongeveer 40 are. De boerderij ligt 200 meter van de weg af en de dichtstbijzijnde buur woont 500 meter verderop.

​Een groot deel van het land ligt direct bij de boerderij. De rest ligt verdeeld in 7 kleine stukjes over het mooie Wieringen. Deze stukken worden voornamelijk gebruikt voor hooi. Het hooi (gedroogd gras) maaien we in het voorjaar en de zomer en daarna staan onze schapen en jongvee op deze landjes. We gaan hier dan iedere dag heen om te kijken of het met het vee goed gaat en om water te brengen.

De nadruk van het bedrijf ligt op de fok van koeien. We hebben ieder jaar ongeveer 35 koeien, volwassen en jongvee. Onze koeien zijn Lakenvelders. De Lakenvelder is een zeldzaam, ouderwets vleesras. In heel Nederland lopen ongeveer nog 2000 van deze koeien. We zijn lid van het stamboek en we doen mee aan het fokprogramma. We houden onze koeien op een natuurlijke manier, de koeien worden zomers door de stier gedekt. De kalfjes worden meestal in het weiland geboren. Ze blijven bij de moeder totdat het weer slechter wordt en ze op stal gaan. Dan pas worden de kalfjes bij de moeders weggehaald. Overtallige dieren, meestal stierkalveren, brengen we op een natuurlijke manier groot. Deze dieren gaan naar een ambachtelijke slager in een dorp verderop.

Het vlees dat wij leveren wordt ‘vlees met een goed verhaal’ genoemd. Dit is eigenlijk een win-win situatie; de mensen kunnen genieten van het mooie landschap met de koeien en kalveren en ze kunnen een lekker stukje van datzelfde vlees halen bij de slager in de buurt. Ze weten dan dat het goed en verantwoord is gegroeid en behandeld.
Wij zijn dan ook nauw betrokken bij de natuur. We hebben veel land met een uitgestelde maaidatum waar de vogels rustig kunnen broeden. De boer is zelf ook vrijwilliger om dit allemaal in kaart te brengen en de vogels in de gaten te houden.

We zijn sinds kort ook bezig om met varkens te gaan fokken. Ook dit is een apart ras, het Pietrain varken. Het Pietrain varken is een goed varken om kleinschalig te houden en zo op een natuurlijke manier een goed stukje vlees te produceren.

Vanaf 2016 hebben een mooie grote groentetuin en in de zomer van 2017 hebben we zelf een kippenhok gebouwd waar nu 40 kippen (voornamelijk Leghorn) in rondscharrelen.

Active Support

Active Support is een ondersteuningsmethodiek speciaal ontwikkeld om cliënten actief te betrekken bij de dagelijkse gang van zaken zodat ze meer regie over hun leven krijgen. De methode gaat uit van een aantal algemene principes die van belang zijn voor een zo gewoon mogelijk leven:

 • deelnemen aan de samenleving
 • een netwerk van relaties hebben, waaronder familie en vrienden
 • deze relaties moeten van langere door zijn (continuïteit)
 • de kans krijgen om ervaringen op te doen en te leren
 • keuzemogelijkheden hebben en controle over het eigen bestaan
 • een zekere status krijgen en gerespecteerd worden
 • behandeld worden als een individu
Werken met een vertrouwensrelatie

Een cliënt heeft vertrouwen in jou nodig voordat hij een band met je aangaat. Pas als er een wederzijdse band is, kun je hem of haar stimuleren zich open te stellen om op onderzoek uit te gaan, nieuwe ervaringen op te doen, relaties aan te gaan en zich op alle gebieden te ontwikkelen: lichamelijk, cognitief en sociaal-affectief. Een vertrouwensband is dus een belangrijk aspect van de relatie.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Er wordt binnen Esdégé-Reigersdaal gewerkt met ondersteuningsplannen. In overleg met de cliënt en zijn/haar vertegenwoordiger wordt in het ondersteuningsplan een beeld van de cliënt geschetst en van wat hij/zij nodig heeft om prettig te kunnen functioneren. Jaarlijks wordt er geëvalueerd en waar nodig wordt het plan bijgesteld.

Visie Esdégé-Reigersdaal

Bij haptonomisch verplaatsen staat zelfredzaamheid altijd centraal. Vooral omdat het meer respectvol is voor de cliënt en de zorgverlener. Want te veel doen voor een cliënt in de zorg ontneemt hem zijn mogelijkheden en zijn eigenwaarde. Te veel doen voor cliënten is daarbij onnodig zwaar voor de begeleiders en plaatst hen in een rol waarin geen samenwerking kan ontstaan met de cliënt. Met haptonomisch verplaatsen is de zelfredzaamheid voelbaar, zichtbaar en overdraagbaar. Het biedt praktische vaardigheden om te leren hoe de zelfredzaamheid van de cliënt zo veel mogelijk behouden kan blijven.

Video-interactie training

Door middel van korte video-opnames waarbij de interactie tussen cliënt en (cliënt) begeleider centraal staat proberen we te leren van de situatie, het eigen gedrag en gedrag van cliënt beter te begrijpen om vervolgens de volgende keer daar weer beter mee om te gaan. De video-interactie training richt zich op ‘klein kijken’, waarbij signalen van de cliënt nauwkeurig kunnen worden geobserveerd en geïnterpreteerd. De video-interactie training is gebaseerd op de methode van Heijkoop.

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.

Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving


Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info:

Ga naar de inhoud