Ondersteuning LOEK-HAL tijdens proces borstkanker

FC Volendam sleepte Saskia door de moeilijkste periode van haar leven

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

21-06-2019


Ze zou net starten met een werktraject bij LOEK-HAL omdat het niet lekker liep in de baan die ze had en ze iets anders wilde. Haar echtgenoot kreeg al ondersteuning dus ze was er al bekend mee. Dat was mooi meegenomen. Maar toen kwam de pijn op haar borst… "Ik had wel een voorgevoel dat er iets niet klopte", vertelt Saskia Koppes (46). "Het nieuwe bedrijf waar ik zou starten moest ik meteen al afbellen." De rollercoaster startte. Geluk bij een ongeluk dat het contact met LOEK-HAL al gelegd was.

Een afspraak met de huisarts werd uitgebreid met een onderzoek in het ziekenhuis. Meer onderzoeken volgden. De uren bij LOEK werden via een aanvraag bij de gemeente direct uitgebreid. "De eerste afspraken deed ik samen met mijn man Alfons. Ook de uitslag hoorden we samen aan. Ik bleek borstkanker te hebben. Een agressieve vorm." Saskia vloog van afspraak naar afspraak, onderzoeken, een operatie in december, 22 bestralingen vanaf januari en chemo startte al in maart. "Voor die laatste ben ik nog een paar dagen opgenomen geweest omdat ik zo ontzettend misselijk was. Toen kwam er ook nog een diëtiste om de hoek kijken omdat ik zoveel kilo's afviel. Ik verloor mijn haar in anderhalve week. En ook al word je daarop voorbereid, je staat er toch wel even van gek van te kijken."

Een hoofd vol mensen

Alfons maakte voor mij een map om alles te ordenen met tabbladen. De info van de fysyo, mama-care, maatschappelijk werker, oncoloog, diëtiste, fysiotherapeut, het was gewoon zó veel en zo kon ik het overzicht houden." Het klinkt allemaal alsof Saskia en Alfons het samen prima redden in zo'n heftige periode. "En dat is ook zo", vertelt Saskia, "maar zowel voor Alfons als voor mij was het in ons hoofd behoorlijk veel. Ik ben dan ook super dankbaar dat ik met Ellis, een van de ondersteuners van LOEK-HAL, al een klik had voor dit allemaal begon.

Saskia en Alfons

De tijd in de auto van en naar afspraken in het VU gebruikten we om dingen te bespreken en gedeeltelijk verwerken van wat er allemaal gebeurde. We zorgden er samen voor dat ik de nacht voor de operatie al in het ziekenhuis terecht kon zodat ik niet teveel stress zou ervaren en ik kreeg huishoudelijke hulp om zo ook Alfons –die zelf ook wat rommelt met zijn gezondheid- te ontlasten.

Controle pakken

Toen Ellis tussendoor zelf met zwangerschapsverlof ging, kreeg ik andere ondersteuners. Dat had heftig kunnen zijn omdat je samen iets opbouwt, maar ging in goed overleg. Dat is het fijne: je mag bij LOEK-HAL gewoon zeggen als er geen klik is. Ik heb andere ondersteuners dan Alfons overigens. Bewust. Omdat hij en ik onze eigen dingen hebben en dat niet door elkaar moet gaan lopen. 2018 heeft voor een groot deel niet bestaan voor me. Op 20 augustus 2018 had ik de allerlaatste chemobehandeling. Ik was echt zo blij die dag! Ook al wist ik dat het nog niet afgelopen was. Ik krijg nog steeds oncologische fitness, heb een oedeemarm waarvoor ik massage bij een fysiotherapeut krijg en moet hormoontherapie volgen door pillen te slikken.

Ondersteuning LOEK-HAL
LOEK HAL biedt ambulante en gezinsondersteuning in de omgeving Heerhugowaard, Alkmaar en Langedijk aan volwassenen met een licht verstandelijke beperking. Cliënten wonen zelfstandig. Ondersteuningsvragen zijn gericht op netwerk, wonen, werken, vrije tijd en in geval van gezinsondersteuning op opvoeding.
Elk mens is anders en elke ondersteuning dus ook. In overleg met de ondersteuner wordt besproken welke ondersteuning de cliënt zoekt. De ondersteuning wordt gezamenlijk vormgegeven. De ondersteuner en de cliënt spreken bij de cliënt thuis af.

Het is fijn om er met Ellis over te kunnen praten. Dat helpt mee in de verwerking. Ondersteuner Ellis de Ridder hoort het hele gesprek aan en vraagt Saskia of ze nog iets toe mag voegen: "Weet je wat zo tekenend is? Saskia is stukje bij beetje de controle weer aan het pakken. Dat doet ze heel goed. Langzaamaan kunnen we als ondersteuners van LOEK-HAL dus steeds meer naar de achtergrond raken." Maandenlang werd ik geleefd", vult Saskia aan. Sinds september heb ik het gevoel dat ik mijn leven weer een beetje kan oppakken. Voor Alfons is het nog wel zwaar want ik ben anders. Je verliest toch een stukje vrouwelijkheid en daar moet je samen mee om leren gaan. Nu pak ik wel het werktraject weer op met Ellis. Ik ben geen stilzitter en wil ook graag weer aan de slag. Liefst een administratieve functie. En al heb ik de touwtjes graag in handen, ik ben blij dat ik mensen als Ellis naast me heb.

"Langzaamaan kunnen we als ondersteuners van LOEK-HAL dus

steeds meer naar de achtergrond raken"

Warm thuiskomen

"Wat een fijne mensen heb ik om me heen. In het ziekenhuis waren ze heel aardig en waar ik ook heel veel steun ervaar is FC Volendam. Daar ben ik sinds juli 2017 vrijwillig persfotograaf, samen met Alfons. Saskia glimt als ze erover vertelt. "Het is zo fantastisch hoe zij mij hebben ondersteund en nog steeds ondersteunen. Dat sleept me er echt doorheen. Al is er in het afgelopen jaar ook veel langs me heen gegaan. Ik kreeg kaartjes en berichtjes van spelers, ouders en andere mensen die bij de club betrokken zijn spreken mij aan en ook spelers van FC Volendam die nu ergens anders spelen hebben nog steeds belangstelling voor mij en Alfons. Onze foto's worden in plaatselijke kranten geplaatst en onze namen staan er ook nog bij. Het is heel dankbaar werk. Ook toen ik niet in de kou mocht staan na behandelingen waren ze er voor me. Ik mocht warm binnen zitten. Ik ben opgegroeid in de voetballerij. Mijn ouders werkten allebei bij AZ. Als klein meisje kende ik keeper Hans de Koning al. En nu is hij trainer bij FC Volendam! Als ik bij de club kom voelt het als een warm thuiskomen. Aan dit zware traject heb ik ook mooie dingen overgehouden. Mensen om me heen die me veel waard zijn. Graag wil ik alle mensen bedanken die ons steunen, want die mensen ben ik heel erg dankbaar. Net als de mensen in het ziekenhuis."

Een paar uur na het gesprek gaat de telefoon. "Hoi, met Saskia, hoe kon ik nou vergeten te vertellen dat mijn familie ook een hele goede steun voor me was en nog steeds is?! Dat mag niet ontbreken, hoor…" Saskia heeft de controle te pakken. Dat is wel duidelijk.

Delen? Graag!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
Lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
Lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
Lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
Lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: