Esdégé-Reigersdaal heeft een nieuw systeem waarin het zorgdossier van cliënten staat: PUUR. Geen appeltje-eitje om dat in te richten. Want we werken met veel mensen, soms net op een andere manier en we zijn vaak al jarenlang gewend aan een werkwijze. Maak dan maar eens iets waar iedereen blij van wordt. Een van de belangrijke onderdelen binnen dit traject -en ook in het systeem- is dat cliënten kunnen meedenken en –beslissen over wat er over hen in het dossier moet staan. Danny Steen en Ronald Luitjes zijn twee van de cliënten die daarover meedenken. Vanuit hun deelname aan de werkgroep ‘PUUR van jou’ kunnen ze veel over het ontstaan van PUUR en de samenwerking vertellen.
Ronald Luitjes werd een jaar of drie geleden gevraagd voor de functie. Hij was al opgevallen door zijn werkzaamheden bij de cliëntenraad van LOEK Hoorn. “Een nieuwe uitdaging: kom maar op”, was Ronalds reactie. “Projectleider Jelmer de Vries legde ons eerst stukje bij beetje uit wat ‘PUUR van jou’ is en wat we ermee konden. Ook kregen we een presentatie met een nepaccount zodat we het meteen konden zien.”
We zijn nog niet klaar
En wat konden jullie nog bepalen? “Bijvoorbeeld dat mensen die niet zo goed met techniek om kunnen gaan er ook in kunnen. Dat het transparant is en dat we als cliënt alles kunnen zien. Dat de rapportages te allen tijde te zien zijn en niet meer na dertig dagen verdwijnen zoals in het oude cliëntenportaal. Maar er zijn nog steeds wel onderdelen waarvan we zeggen dat het beter kan. We zijn nog niet klaar. We starten nu juist.”
“Het systeem is al wel in gebruik. Eerst heeft een groepje cliënten het uitgeprobeerd en werden de kinderziektes eruit gehaald en sinds april kan iedereen erbij. De werkgroep heeft maandelijks overleg en dan vertelt Jelmer of er nog nieuws is vanuit de ontwikkelaar en welke stappen er worden gezet. Dat is prettig. Het werkt perfect samen. Hij praat in onze taal en zegt soms ook wel dat hij snapt dat we het er niet mee eens zijn, maar dat het nu eenmaal niet anders kan en waarom. De techniek stopt ook ergens. Voor mensen die niet kunnen lezen komt er nog wel een voorleesfunctie bij. En het zou nog mooier zijn als je straks ook kunt inspreken. Voor de mensen die wel kunnen praten, maar niet schrijven.”
"We zijn nog niet klaar. We starten juist."
Geen poespas
“Wat ook veranderd is, is de poespas met inloggen. Dat wilden we nou juist weg hebben. Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar het is wél gelukt het zo makkelijk mogelijk te maken. Nu hoef je maar één keer in te loggen en daarna denkt hij: hé, jij bent het, het zit wel goed. Je ziet in het systeem direct de veranderingen en we kunnen nu zelf ook een reactie geven. Als een ondersteuner er iets in heeft gezet waar ik het niet mee eens ben dan kan ik daar iets van zeggen. Maar we moeten natuurlijk niet blijven heen-en-weren via de computer. We blijven ook in gesprek.”
Neem de tijd
Heb je nog tips? “Een van de onderdelen in PUUR is ‘Dit ben ik’. Aan de hand van een heleboel vragen vertel je wie je bent. Dat invullen hoeft niet allemaal tegelijk en ook niet helemaal. Het is geen afvinklijstje en dat wil ik ondersteuners wel meegeven. Er staan bijvoorbeeld vragen in over waar je blij van wordt, verdrietig of boos. ‘Jeetje, wat een emoties tegelijk. Niet te snel’, denk ik dan. We kunnen later verdergaan en alles rustig terugkijken en aanpassen. Het is wat de titel zegt: puur van MIJ.”
Danny Steen hoorde van een cliëntenraadondersteuner over de werkgroep en gaf aan dat hij ook wel wilde aanschuiven. “Eerst dacht ik wel: wat is dat dan? Ik vond het best spannend en moeilijk en dat heb ik ook geuit. Toen zei Jelmer dat hij dat begreep en dat hij alles rustig zou uitleggen. En dat deed hij ook. Hij weet er alles van en hij is er ook steeds weer bij als we vragen hebben.”
Samen
“Ik woon op Abel Tasman in Heerhugowaard en daar gaan we er samen mee werken: cliënten die dat willen en ondersteuners. Er zijn tablets besteld waarop we alles goed bij kunnen houden. We zetten onze doelen in PUUR en ook afspraken. Die kunnen we terugkijken. Alles staat erin. In de werkgroep heb ik ook gevraagd: mijn broer kan niet lezen, hoe gaat dat dan straks? Daar heb ik zelf ook over na zitten denken. Dat nemen ze dus allemaal mee als ze verder ontwikkelen aan PUUR en dat bespreken ze met het bedrijf dat PUUR heeft gemaakt.”
"Mijn broer kan niet lezen. Hoe gaat dat dan straks?"
Op slot
“Met mijn moeder heb ik ook een familiegroep in PUUR. Maar ik kan daar bijvoorbeeld ook jou in laten zetten. Net wie ik belangrijk vind. En er kunnen ook dingen op slot voor iemand anders. Als ik een gesprek met mijn ondersteuner erin zet waarvan ik niet wil dat mijn moeder het ziet dan kan dat op slot gezet worden.”
Parkeerplaats
“Er staan nog steeds dingen in de parkeerplaats. Zo noemen we dat als we iets willen veranderen of erbij willen en dat niet meteen kan. Ik wil bijvoorbeeld ook dat ik dingen kan printen. En nog wel wat meer. Daar hebben we het later over of dat misschien kan. Ik ben wel #TROTS dat we zo ver zijn gekomen en dat we nog steeds aan het ontwikkelen zijn.”