Een kaas maak je niet in een dag. Die wil een tijdje lekker liggen, af en toe gedraaid worden en de nodige aandacht krijgen. Daar weten ze bij de Klompenhoeve in Egmond alles van. Dennis Klint werkt er nu ongeveer een jaar: “Overal hier op de boerderij zijn we bezig met recyclen. En zo kwam ik op het idee om van de kaasplanken die vervangen moeten worden, serveerplanken te maken.”
“Normaal gesproken in ronde vorm, maar toen het richting kerst ging, werd het de vorm van een dennenboom. Wel even een klusje natuurlijk, met al die hoekjes en puntjes, maar samen komen we er altijd wel. We werken in verschillende fases. Ik zaag vooral, een ander schuurt, er zijn collega’s die de lintjes erom doen en tot slot natuurlijk ons brandlogo. Dan kan iedereen zien dat wij het gemaakt hebben.”
Tijd voor iets anders
“Voor ideeën struinen we altijd het internet af. Pinterest vooral. Dat doe ik samen met mijn begeleider Catelijn. Google heeft zoveel opties. Kijk, zo’n ronde serveerplank kent iedereen op een gegeven moment wel. Dan wil je weer wat anders. En de variatie houdt het voor ons ook leuk. Je probeert er dan toch weer wat extra zorgt in te gooien. Het motiveert als je weer iets nieuws uit kunt werken. En ik ben #TROTS als het resultaat netjes is. Verkopen we de spullen dan is het extra leuk om te horen dat mensen er blij mee zijn.”
“Na zo’n opdracht is het ook wel even klaar, hoor. Het geeft voldoening, maar als je een hele dag gestaan hebt en dat een paar keer achter elkaar, is het fijn om weer iets anders te doen. Nu ben ik bijvoorbeeld weer bezig met vogelhuisjes en bijenhotels. Dat doen we het hele jaar tussen andere klussen door.”
Fijne combi
“De sfeer vind ik heel erg belangrijk. Die is goed hier. Ik werk alleen, maar wel met mensen om me heen. Natuurlijk heb ik ook weleens mindere dagen. Dat merk ik dan ook in mijn productie. Die is dan lager. Maar ik heb ook afwisseling nodig. Daarom werk ik twee dagen in het hout en twee bij het vee. Een fijne combinatie.”