“Op het Horizoncollege deed ik de opleiding tot horeca-assistent niveau 1 en daarna facilitair medewerker niveau 2. En toen… wist ik het niet meer. Twee maanden zat ik thuis en dat was echt niet fijn. Vrij zijn is leuk voor af en toe. Maar ik wilde iets doen.” Remco Glas kwam bij een arbeidsdeskundige van het UWV terecht en werd vervolgens gekoppeld aan jobcoach en trajectbegeleidster Monique Scholten van het CBW (Centrum Begeleid Werken in Heerhugowaard). Een zoektocht resulteerde voor Remco uiteindelijk in een vaste aanstelling bij Stayokay Egmond.
Monique hielp me met werkadresjes en we keken samen rond. Mijn grootste wens was om zelf naar mijn werk te kunnen in Egmond. Daar woon ik. En zo kwam ik uiteindelijk bij Stayokay (een Nederlandse keten van hostels, red.) terecht.” Remco werkte de eerste drie maanden –een proefperiode- als vrijwilliger en daarna ging zijn werk al snel over in een betaalde baan. “Ik zit niet negatief in elkaar dus ik dacht steeds, we gaan gewoon door. Maar het ging toch niet altijd goed”. “Het was best even een zoektocht”, vult Desi Pittana, zijn werkbegeleider vanuit Stayokay aan. “Hij begon ’s avonds in de afwas, maar ik zag dat hij daar niet gelukkig van werd. Ook zijn er veel personeelswisselingen en verschillende managers geweest en dat maakte het er voor Remco niet makkelijker op. Toen heb ik aangegeven dat hij misschien beter met mij kon samenwerken in de housekeeping. In overleg met de jobcoach ben ik nu Remco’s vaste werkbegeleidster en aanspreekpunt geworden.”
De kar ervoor
Hoewel Desi helemaal achter het samenwerken stond, was het voor haar ook wel even wennen. “Het is toch een extra verantwoordelijkheid die je op je neemt. Maar we overleggen goed. ’s Ochtends drinken we eerst een bakkie koffie en nemen we de dag door. Als we klaar zijn met een klus geeft Remco dat vaak door bij de balie, zodat ze het kunnen doorvoeren in het computersysteem. Dan staat ie al snel te teuten, haha. ‘Kom op, we moeten werken!’, roep ik dan. Voor ik het weet staat ie dan alweer achter me. En zo geinen wij de dag wel door. Als ik zijn gezicht eens op onweer zie staan als het te druk wordt, dan zetten we de muziek van 100% NL wat harder en zingen we mee, hè Rem?” Remco: “Een Stayokay is soms best druk. Met de bezoekers vind ik steeds meer zelf een oplossing. Eerst kwamen ze bij de wc’s zomaar binnen als ik daar bezig was. Nu zet ik mijn kar ervoor. Ze vragen nu netjes of ze even mogen.”
Cijferlijst
De rol van het CBW was in eerste instantie om – in opdracht van het UWV- te kijken naar geschikt werk. Remco kreeg een Wajong-uitkering. Vervolgens keek het CBW naar de mogelijkheden voor betaald werk. Dat lukt lang niet altijd, maar bij Remco resulteerde het in een jaarcontract. Het CBW zorgt er verder via ondersteuning van de jobcoach voor dat de baan behouden kan blijven. Ook is er overleg over de loonwaardebepaling. Ieder halfjaar moet Monique verantwoorden aan het UWV wat ze voor Remco doet, moet Remco een soort van enquête invullen over hoe het gaat en wordt bekeken of beide partijen nog gebruik willen blijven maken van de jobcoach van het CBW. Remco: “Dan komt Monique met een hele stapel papier en zeg ik hoe het op het werk gaat en wat ik van de jobcoach vind. Dan ben ik een soort van leerkracht en moet ik cijfers geven. Ook aan Monique. Dan denk ik: zal ik hoog, laag of mwoah. Dat vind ik niet erg om te doen, hoor, maar ik ben er ook niet zo mee bezig. “Ik vind het wel een raar systeem”, aldus Monique. “Dat hij, waar ik bij zit, moet zeggen wat hij van me vindt. Dus ik loop ook weleens weg zodat hij het met Desi kan bespreken.
Matchmaker
Monique: “Het gaat zo goed met Remco dat we inmiddels wat vaker alleen even bellen of appen. Als Remco of de werkgever behoefte heeft iets te bespreken, kom ik langs. En het mooiste aan het verhaal is: na drie jaar is het contract van Remco inmiddels omgezet naar een vaste aanstelling voor drie dagen in de week. We hebben door de jaren heen een patroon met elkaar ontwikkeld dat werkt. En daarbij is het zo waardevol als er een goede koppeling is met de werkplek. Het vergt toch ook wat van een bedrijf. Tijd, vertrouwen en samenwerking zijn nodig van alle partijen. De jobcoach is ervoor om de match te maken en te behouden tussen de cliënten het bedrijf, zodat voor beide partijen een win-winsituatie ontstaat.”
Moeder op de koffie
“De relatie met ouders kan overigens ook erg belangrijk zijn. Voor hen is het toch vaak: waar komt mijn kind terecht? En zij kennen hem het beste. In Remco’s geval houden we elkaar dus goed op de hoogte. Zo was het ook Remco’s moeder die destijds opmerkte dat hij wel erg moe thuiskwam. Dat kunnen wij natuurlijk niet zien. Het avondwerk was te veel voor hem en daar is hij toen in overleg met de werkgever mee gestopt. Remco’s moeder is ook op de koffie geweest bij de Stayokay. Gewoon om even te zien waar Remco mee bezig is. Iedereen voelt zich er nu goed bij.” En Remco? Die is er altijd vrolijk onder. “Vooral op vrijdag”, lacht hij. “Als het bijna weekend is”.