Ze zijn allang geen onbekenden meer bij sociaal cultureel centrum De Brink in Obdam. Je kunt wel zeggen dat ze onderdeel zijn van het meubilair. Achterin een eigen steunpunt waar ze hun eigen activiteiten hebben, klussen doen voor het dorp én de vrijwilligers van De Brink helpen. Wat nog wel een beetje nieuw is, is de bijdrage die de harde werkers van cluster Met Elkaar leveren in ‘De Huiskamer van Obdam’: een plek waar iedereen welkom is voor een koppie, een taartje of een kleine lunch. En dat je om daar te kunnen werken niet per sé een horecabeest hoeft te zijn, leggen Dave, Kevin en Puck graag uit. Zij leveren alle drie een geheel eigen soort bijdrage.
Allround
Dave van der Neut is de horeca overigens niet vreemd: “Ik kom ook al uit de horeca. Ik heb in een café gewerkt in Alkmaar en in de keuken op Reigersdaal in Heerhugowaard. En hier oefen ik gewoon verder tijdens mijn werk. Toen ik hierover hoorde, dacht ik: ‘jazeker, dit wil ik wel’. Op dinsdag- en donderdagmiddag ben ik hier. ’s Ochtends werk ik eerst bij de Dekamarkt. Daarna lunch ik en ’s middags ben ik in De Huiskamer. Ik bedien gasten die koffie en thee willen en… o, ik zal de menukaart even pakken. Kijk, dit is de lijst van wat we allemaal hebben. Die heeft Kevin gemaakt. Mensen kunnen bij mij bestellen en ook met me meelopen om te betalen. De pinkassa kan ik al bedienen. En ik sta ook achter de bar. Eigenlijk ben ik allround. Martha die daar zit, is een van de vrijwilligers vanuit De Brink. We doen het eigenlijk samen, maar nu heeft ze last van haar been dus eigenlijk is ze de opzichter. Dat gaat prima. En als het druk wordt kunnen we altijd op elkaar rekenen. We hebben inmiddels ook bedrijfskleding: een shirt en een schort. Met de keukenwerkzaamheden helpen we elkaar trouwens ook. Wat ik nog wil leren? Ik ga nu oefenen met mooie biertjes tappen.”
"Geef mij maar zoveel mogelijk uitdagingen, maar zet me niet in de bediening of de keuken."
Online
“Dave en ik zijn wel een goed duo”, gaat Kevin Kuiper verder. “We waren al collega’s bij de Deen en hebben hier ook veel aan elkaar. We vullen elkaar aan en spreken elkaar ook aan. Zo kan ik Dave helpen met zijn laptop. Dan neemt hij hem even mee. Ja, geef mij maar zoveel mogelijk uitdagingen, maar zet me niet in de bediening of de keuken. Dat had je niet meteen gedacht op deze plek, hè? Maar ik heb bijvoorbeeld de facebookpagina van De Huiskamer gemaakt. En ik zet er ook nieuwe berichten op. Dan stuurt mijn begeleider Moni een foto die er wel op kan. We verzinnen steeds weer iets nieuws voor op de pagina. Kunnen we dit verhaal er trouwens ook op zetten? Mensen kunnen ook reageren op berichten en je kunt ‘m delen met je vrienden. Zo krijgen we steeds meer bezoekers. Als mensen vervelend zouden reageren is het lastig te zien welke intentie ze precies hebben. Misschien bedoelen ze het wel niet zo vervelend als ik denk. Daar moet ik echt goed naar kijken, anders knikker je er zomaar mensen uit. Maar ik ben niet bang dat dat snel gebeurt. De meesten kijken gewoon wat er gebeurt hier en geven likes.”
“Daarnaast maak ik uitlegkaarten met plaatjes voor nieuwe medewerkers. Waar de kopjes moeten staan bijvoorbeeld of in welk glas de thee moet. Een plaatje met een korte uitleg ernaast. We gaan ook nog flyers maken. Die brengen we rond in de wijk voor meer bekendheid. Hé, de bittergarnituur en de gemengde nootjes staan nog niet op de menukaart zie ik nu. Die moeten we nog even toevoegen. Genoeg te doen. Zo zit ik hier dus altijd met mijn laptop klusjes te doen. Is het rustig dan kan Dave andere dingen doen. Dan roep ik hem gewoon als er mensen komen.”
Backstage
Puck de Boer loopt stage bij De Huiskamer. Ze zit in het laatste jaar van het Heliomare College. De Brink kende ze al omdat ze dichtbij woont. Ze wilde graag kijken hoe het was om hier te werken. “Ik vind het leuk om eten klaar te maken. Brood met frikandel of kroket en soep of appeltaart. Appeltaart vind ik eigenlijk het allerleukst om te maken. Vorige week heb ik daar een stukje van geproefd. En een soepje. Ik kan alles al wel een beetje, maar we zijn nu aan het oefenen dat ik helemaal alleen naar mensen toe kan om te vragen wat ze willen eten en drinken. Dat doe ik nu nog met Moni. Het is fijn als ik mensen al ken die hier komen. Opa is geweest en mijn nichtje. Mijn moeder en de vriendin van mijn moeder. Als ik ze niet ken dan ga ik liever met Moni naar een tafel. Ik vind het nog een beetje spannend om heen te gaan.”
"Of je nou wilt bedienen of beleven: iedereen kan hier komen werken.”
“Soms wil ik even rust. Dan ga ik lekker bij het raam zitten en moet ik weleens gapen. Dan zeggen ze weleens dat ik moe ben, maar ik vind het gewoon lekker om zo te zitten. Er gebeurt veel buiten op straat en ik ken ook heel veel mensen. Ik luister naar het muziekje dat opstaat. Dat is fijn. Dat de mensen hier binnen intussen praten dat vind ik niet erg. Als de stofzuiger maar niet aangaat. Dan worden mijn oren doof.”
Moni Ootes schuift ook nog even aan en vertelt hoe ze met iedere medewerker rustig ‘uitvogelt’ wat past: “We onderzoeken samen wat werkt. We begonnen bijvoorbeeld met hele dagen binnen. ‘Nou, wat moeten we nu weer’, dachten we soms. We werden er zelf helemaal duf van. Toen zijn we een keer een boodschapje gaan doen. We voelden meteen het verschil. Dus nu gaan we af en toe op pad. Er zijn altijd mensen die het even van ons over kunnen nemen. Vlaggetjes maken voor de tosti’s leek me ook een leuke: blijkt Puck helemaal niet van knutselen te houden! Dat bewaren we dus voor een nieuwe medewerker die dat wel leuk vindt. Want of je nou wilt bedienen of beleven: iedereen kan hier komen werken.”
Adres
Dorpsstraat 155 in Obdam
Openingstijden
Van maandag tot en met vrijdag kun je terecht bij De Huiskamer van Obdam in De Brink. Van 10:00 tot ongeveer 15:30 uur (want ze gaan niet meteen dicht als je dan je taart nog niet op hebt, hoor). Je kunt er koffie drinken met een lekker taartje en ze hebben een kleine lunchkaart.