Bezig zijn met een gezondere leefstijl: het loopt als een rode draad door de locaties van cluster ’t WAD in Den Helder. Bewust en onbewust, zonder er constant de nadruk op te leggen. En steeds met de focus op een ander stukje van die leefstijl: of het nou om eten, bewegen of mentale gezondheid gaat. Cynthya en Lotte van Lady Skillz vertellen hoe zij ermee bezig zijn. En zelf mocht ik ervaren hoe yoga voor veel cliënten bijdraagt aan een gezondere leefstijl.
“Op dinsdagochtend ben ik zelf niet bij Lady Skillz, maar ik mag altijd wel meegenieten van de lekkere dingen die ze dan maken. Laatst was er bloemkoolsoep. Tjee, wat was die lekker”, verzucht Cynthya verlekkerd. Cliëntbegeleider Lotte doet op maandag altijd de algemene boodschappen met een van de meiden. Ze bekijkt dan meteen wat ze nodig hebben voor het koken of bakken op dinsdag: “De afgelopen periode hebben we voorbereidingen getroffen voor de opening van ons horecagedeelte. Dus hebben we veel taarten uitgeprobeerd. Die baksels zijn natuurlijk niet helemaal gezond, maar we houden zeker wel rekening met wat erin gaat. Zo hebben we ook een veganistische variant. Dan is er voor iedereen iets te kiezen. Nu we eruit zijn welke taartjes we gaan verkopen, komen we weer toe aan andere dingen. In de zomer maken we weleens een smoothie. Daarbij kijken we ook naar het budget. Veel cliënten hebben een kleinere portemonnee dus willen we ze ideetjes meegeven en laten zien dat je niet per se veel nodig hebt om iets gezonds te maken. Maken we soep dan kijk ik eerst wat er in de bonus is. Daar pas ik het recept op aan. We eten de soep gezamenlijk op en wat er over is delen we uit. Zo krijgt meteen iedereen een goede portie groente binnen.”
Alles op Lotte
Cynthya: “Op dinsdagmiddag gaan we sporten bij Rik Niks op Willemsoord. Of mag ik geen reclame maken? Daar ben ik dus wel bij. We lopen er samen heen en sporten een uur. We doen spelletjes, dat vind ik altijd wel leuk. Kegels omgooien en we hebben een keertje trefbal gedaan. Hard? Nee hoor, ik ben altijd degene die zegt: ‘Alles op Lotte!’ En naast het zaaltje waar we sporten is een ruimte met fitnessapparatuur. Ik heb eens gevraagd of we daar ook een keer mochten uitproberen. Dat doen we nu iedere week. Er is een sportinstructrice bij, Marijke van Sportservice. Meestal zijn we met vier tot zes meiden van Lady Skillz.”
"In de sportzaal moest ik eerst altijd naast Lotte en in de buurt van een muur. Maar met een spel is er zoveel afleiding. Ik voel dan niks meer in mijn hoofd"
Niks in mijn hoofd
En dat bewegen niet het enige doel is, bewijst het verhaal van Cynthya over haar fobie. Het emotioneert haar als ze eraan denkt dus ze geeft het woord aan Lotte: “Cynthya durfde niet te wandelen zonder hulpmiddel. Een fiets bijvoorbeeld. We zijn begonnen met stukjes om het gebouw heen lopen. Met de fiets aan de hand. Daarna gingen we met een groepje naar Willemsoord. Al snel kon ik de fiets naast Cynthya vervangen.” “En nu merk ik dat Lotte al niet meer zo dicht bij me hoeft te lopen”, neemt Cynthya het gesprek toch over. “Ik probeer er niet zoveel aan te denken. En dat is hetzelfde in de sportzaal. Daar moest ik eerst altijd naast Lotte en in de buurt van een muur. Maar met een spel is er zoveel afleiding. Ik voel dan niks meer in mijn hoofd. Eerst belemmerde het me echt in mijn dagelijkse bezigheden. Ik had dit zonder Lady Skillz nooit gekund.” Het besef van wat ze heeft bereikt is duidelijk van Cynthya’s gezicht af te lezen. Trots is ze. En terecht. Sporten is zoveel meer dan bewegen alleen.
Iedere donderdagmiddag geeft Alex in diezelfde sportzaal op Willemsoord yoga aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel.
Loslaten, concentreren, vertrouwen, balans en veilig voelen. Het zijn allemaal termen die voorbijkomen tijdens de anderhalf uur yoga. En wat betreft die laatste: het is best even gek als er ineens een fotograaf en journalist ‘inbreken’ in de les. “Maar dat is ook weer een mooie oefening”, bespreekt Alex terwijl we in een kring om hem heen op een matje liggen. “Vertrouwen krijgen in elkaar en durven loslaten wat er om je heen gebeurt. De eigenaar stapt een enkele keer ook binnen. Dat probeer je natuurlijk wel te beperken, maar het hoort er ook een beetje bij. Daar groeien we van. Je bent met yoga met jezelf bezig, maar eigenlijk is de groep ook heel belangrijk. Hoe je je daarin voelt. Want andere mensen zijn er op allerlei plekken in het dagelijks leven.”
"Mensen staan meestal versteld van wat ze kunnen. Dat geeft vertrouwen"
In de rij voor de kassa
“We doen allerlei verschillende oefeningen, waaronder balansoefeningen. Lang niet altijd makkelijk. Daarom heeft een enkeling er ook een stoel bij staan. Standaard heeft iemand een, of soms twee matjes en vaak ook een kussen. Er kan zelfs een tillift aan te pas komen als dat nodig is. Lukt een oefening niet dan proberen we die op een andere manier. Maar mensen staan meestal versteld van wat ze kunnen. Dat geeft vertrouwen. Zo’n balansoefening kun je ook meenemen in het dagelijks leven trouwens. In de supermarkt in de rij voor de kassa bijvoorbeeld. Wel een beetje onopvallend natuurlijk, anders kijkt iedereen naar je.”
Terwijl we allemaal ons been de lucht in proberen te strekken, praat Alex rustig verder: “We zoeken grenzen op in wat je fysiek aankunt en dat werkt door op andere vlakken. Wat kun je allemaal wél in plaats van letten op je beperking. Lia is er nog niet zo lang bij, maar verbaast zich nog regelmatig over wat ze allemaal kan. De stoel naast haar geeft houvast, maar ze kan hem ook al regelmatig laten staan.”
Mee naar huis
Aan het einde van de ontspannen les laten Judith en Jan beide een oefening zien die ze als fijn ervaren of waar ze trots op zijn. “Ik doe het ook thuis”, merkt Judith op. “Lastig te onthouden? Ik heb het eerder gedaan. Daar is wel wat van blijven hangen. En ook Carolien neemt de oefeningen mee naar huis: “Het helpt te ontspannen. Bijvoorbeeld als ik in bed lig. Dan ga je er bewust even over nadenken en ermee bezig zijn.”
Dankjewel Lia, Hanne, Carolien, Jan, Alex, Judith en Hans voor het bijwonen van de yogales!