Daniel loopt door een tunnel

Trainingshuis 'STAP' in Heerhugowaard

Hink, STAP, sprong naar een leven ‘op jezelf’

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

14-01-2020

Daniël Koenis (25) kan wel zeggen dat hij aardig wat STAPpen gezet heeft de afgelopen jaren. “De naam zegt het al, hè”, lacht hij tevreden. “Ik woonde bij trainingshuis STAP in Heerhugowaard. Een plek waar jong volwassenen leren zo zelfstandig mogelijk te wonen.”

Voor het beeld: STAP heeft acht appartementen, waarvan er twee een aparte slaapkamer hebben en de overige een ruime woon-slaapkamer. Allemaal met douche en toilet en een eigen voordeur. “Toen ik zeven jaar geleden bij Esdégé-Reigersdaal kwam wonen was STAP er nog niet”, gaat Daniël verder. “Er waren twee eengezinswoningen aan het Lindeboomplein waar mensen hun eigen kamer hadden. Ik kende de plek via vrienden en ben er zelf op afgestapt. Het was tijd om op eigen benen te staan. Ik had de mazzel dat er al snel een plek vrij was. Drie maanden later verhuisden we naar de Roze Flamingo en startte STAP.”

Stuk op Latijnse namen

“Op zo’n plek heb je natuurlijk wel regels. Eén ervan was dat je overdag wel iets te doen moest hebben. Ik zat nog op school, tweede jaar op het Clusiuscollege, maar dat ging mis. Ik ben behoorlijk dyslectisch en trok al die Latijnse namen van die planten niet. Na wat verschillende baantjes werk ik nu sinds acht maanden bij een verfgroothandel in Alkmaar. Ook met die STAP hebben ze me geholpen. Ik vind het moeilijk om voor mezelf op te komen, maar heb inmiddels wel meer m’n bekkie staan. Ik zeg nu sneller dat ik het ergens niet mee eens ben en krop het dus niet altijd meer op. Dat zijn ook dingen die ik bij STAP geleerd heb.”

Openstellen

“Maar goed, dat is nu. Toen ik bij STAP kwam wonen, wist ik eigenlijk nog niks. Ik ben met heel veel dingen geholpen. Koken bijvoorbeeld en mijn financiën regelen. Maar ook de was doen, schoonmaken en opruimen. Dat laatste blijft bij mij trouwens wel een dingetje”, lacht Daniël. “Ik was super onzeker en schaamde me eigenlijk als ik iets niet kon. Nu heb ik veel meer vertrouwen in mezelf. Als ik het zo vertel klinkt het misschien allemaal vrij makkelijk en logisch, maar je doet het toch ook niet zomaar, hoor. Je moet je op zo’n plek toch maar even openstellen. En dat heb ik dus wel voor elkaar gekregen. En natuurlijk dacht ik van de ondersteuners ook weleens: ‘pff, komen ze weer’. Maar ik had wel een goede band met ze.”

‘Zout een end op’

“Hoewel ik daar nu niet meer woon, hebben we nog wel eens contact. Dan bellen we even of zegt Leon (Daniëls voormalige persoonlijk begeleider, red.) dat ie pijltjes komt gooien. Darten heb ik hem destijds geleerd. Tijdens het gooien praatten we dan. Zo kon ik mijn ei kwijt. Dat werkt bij mij. Met mijn eerste begeleider Ellen heb ik een keer ruzie gehad. Ik was zo chagrijnig en dacht ‘zout een end op’. Dat moet niet tof zijn als je de deur wordt gewezen. Zij heeft echt zoveel voor mij betekend. Net even langer blijven zitten omdat ze zag dat ik dat nodig had bijvoorbeeld. Dat heeft me heel veel gedaan.”

Geen mens is hetzelfde

Geen mens is hetzelfde en dus is de manier van ondersteunen voor iedereen bij STAP anders ingericht. De een moet leren koken, de ander moet meer ritme in zijn leven krijgen en met geld om leren gaan. Er zijn ook jongeren die hun dag-nachtritme hebben omgedraaid. “Feit is wel dat ze een deel van de dag alleen zijn hier”, vertelt cliëntbegeleider Leon Wakker. “Wij zijn er in principe ’s middags en ’s avonds, maar passen onze tijden wel aan daar waar nodig. We zijn met zijn drieën in het team dus de lijntjes zijn kort. Als iemand de volgende STAP zet richting zelfstandigheid en in een eigen appartement gaat wonen, ondersteunen wij nog ongeveer een jaar vanuit STAP. Daarna gaat de ondersteuning doorgaans over naar onze collega’s van De Pilaar. Tenzij gebleken is dat er juist meer ondersteuning nodig is natuurlijk. Want ook dat kan het resultaat zijn.”

Twee energieleveranciers

“Omdat er geen vervolgwoning beschikbaar was, heb ik iets langer bij STAP gewoond dan de gebruikelijke drie jaar. En hoewel de ondersteuning geleidelijk werd afgebouwd, was de overgang naar mijn eigen appartement in Alkmaar wel even wennen”, geeft Daniël toe. “Ik deed inmiddels al bijna alles zelf natuurlijk, maar toch is het even gek als je ineens maar één of twee keer in de week ondersteuning krijgt. En ook van iemand anders. Die je nog niet kent… Gelukkig was er een klik. Praten helpt bij mij dus ik vind het fijn om iemand te hebben waarop ik terug kan vallen. Zo zat ik hier ineens vast aan twee energieleveranciers. Ik dacht dat Nuon en Eneco samenwerkten. Dat dus. Heel fijn dat er dan iemand is die je helpt.”

Volgende STAP

De volgende STAP? Daniël hoeft er geen seconde over na te denken: “Ik wil nog heel graag terug naar mijn geboorteplaats Langedijk. Hoeft niet met spoed, hoor, maar daar wil ik wel naar toe werken.”

Delen? Graag!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook deze verhalen...

Bladeren per fiets richting Noordkop

De verspreiding van Bladeren naar de bijna veertig afhaalpunten binnen onze organisatie gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor hebben we een aantal fantastische koeriers bereid gevonden. Een van die koeriers is
Lees meer...
Vrouw knuffelt met hond

Documentaire LOEK Hoorn

Ruim vier jaar hebben we er aan gewerkt. Maar dan heb je ook wat zoals ze dan zeggen. ‘We’ zijn Edwin Dekker, ondersteuner bij LOEK en ik, Manon Bruijns, filmer
Lees meer...
Bianca en Ramon

Verder leven met NAH

TROTS? Maak daar maar ape#TROTS van. De tranen komen direct op bij de vraag waar Bianca Schippers zo #TROTS op is: “Zowel op mijn echtgenoot Ramon als op mezelf eigenlijk.
Lees meer...
Locatie foto van Het Erf

Locatie Het Erf

“We zijn verhuisd en gestart, maar we willen nog honderdduizend dingen doen voor het écht af is.” Aan het woord is Rona Snoek, clustermanager van Groen & Doen. Ze heeft
Lees meer...

Bladeren per fiets richting Noordkop

De verspreiding van Bladeren naar de bijna veertig afhaalpunten binnen onze organisatie gaat natuurlijk niet vanzelf. Daarvoor hebben we een aantal fantastische koeriers bereid gevonden. Een van die koeriers is
lees meer...
Vrouw knuffelt met hond

Documentaire LOEK Hoorn

Ruim vier jaar hebben we er aan gewerkt. Maar dan heb je ook wat zoals ze dan zeggen. ‘We’ zijn Edwin Dekker, ondersteuner bij LOEK en ik, Manon Bruijns, filmer
lees meer...
Bianca en Ramon

Verder leven met NAH

TROTS? Maak daar maar ape#TROTS van. De tranen komen direct op bij de vraag waar Bianca Schippers zo #TROTS op is: “Zowel op mijn echtgenoot Ramon als op mezelf eigenlijk.
lees meer...
Locatie foto van Het Erf

Locatie Het Erf

“We zijn verhuisd en gestart, maar we willen nog honderdduizend dingen doen voor het écht af is.” Aan het woord is Rona Snoek, clustermanager van Groen & Doen. Ze heeft
lees meer...

Privacyverklaringen

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: