Verse groente voor de kookworkshop

Vrijetijdsbesteding organiseert kookworkshops

Workshop om van te smullen

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

27-08-2019

Ja, ik wil 4x per jaar het
digitale magazine ontvangen

Meld je aan door hieronder jouw e-mailadres op te geven. Dit adres wordt door ons alleen gebruikt om je ons digitale magazine te sturen. Lees hier ons privacybeleid.

Lees je Bladeren liever op papier? Dat kan ook! Je kunt ‘m gratis afhalen op verschillende locaties of je kunt een abonnement nemen zodat de volgende vier nummers vanzelf naar je worden opgestuurd.

Veel plezier met ons magazine

Ingrediënten

  • Eén enthousiaste kok in Wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard.
  • Bij voorkeur Wijnand (geeft ook les op praktijkschool Focus).
  • Voeg 10 tot 12 cliënten toe, maakt niet uit waar vandaan.
  • Vergeet de vrijwilligers niet (om te mengen).
  • Kom één keer per maand bij elkaar en doe dat in totaal vijf keer.
  • Zet een drankje klaar om vooraf even met elkaar te kunnen bespreken wat er allemaal op het menu staat.
  • Zorg dat Wijnand de verse producten verzameld heeft en voeg wat complimentjes van hem toe.
  • Zo, je kunt nu starten met een geslaagde kookworkshop.

Of het nu is om te leren koken, een keer niet alleen te eten, met verse producten te werken of te genieten van nieuwe smaken: iedereen is welkom bij de kookworkshop die de afdeling vrijetijdsbesteding organiseert. “Mensen kunnen per keer inschrijven of voor alle vijf de workshops in één”, vertelt Elvis die de workshop heeft opgezet. “Iedere keer hebben we een ander thema: Indonesisch, Italiaans, vegetarisch, Hollandse pot en wokken. Wijnand leert de deelnemers hoe ze veilig kunnen werken met een mes, welke producten er worden gebruikt en hoe ze samen iets moois kunnen bereiden. We zitten tot nu toe iedere keer vol en ik vind het mooi dat er totaal verschillende mensen van heel uiteenlopende leeftijden komen.”

Marijke: “We zijn al 35 jaar samen en ik kook meestal. Leo moet ’s middags rusten namelijk. We houden van veel groente en lekker pittig.”

Leo: “Pannenkoeken maken we samen. Marijke maakt het beslag en ik bak.”

Marijke: “Maar eigenlijk hou ik niet zo van pannenkoeken.”

Marijke draagt een ovenschaal met minipizza's
Marijke

De Italiaanse avond wordt er een met minipizza’s, een salade met mozzarella, saté van kipdijfilet, gehaktballetjes en een overheerlijk koffiebroodje. Wijnand vertelt tijdens een kopje koffie of thee wat er gedaan moet worden, laat de hersens kraken door te vragen waarom de gehaktballetjes allemaal even groot moeten zijn, grapt dat wie knoeit vijf minuten extra in de afwas staat en verdeelt de taken. Al snel heeft iedereen zijn rol te pakken en vliegen heerlijke geuren door de keuken. Marijke en Leo storten zich op de balletjes en nemen hun taak zeer serieus. Op de gram af gemeten liggen de balletjes even later zij aan zij in een ovenschaal. Als de salade klaar is en de kipdijfilet gaar, wordt eerst het voorgerecht genuttigd. De tafel is intussen gedekt door Daniëlle. In de keuken vond ze het even te druk.

Dave: “De gado gado van vorige keer heb ik thuis al gemaakt. Ik ken het recept nog uit mijn hoofd. Binnenkort ga ik op mezelf wonen dus dan moet ik wel wat weten natuurlijk.”

Er wordt voor elkaar opgeschept, hier en daar ontstaat een gesprekje over de werkdag en een ander geniet gewoon van het eten. Tijd om uit te buiken is er niet want er moet weer gewerkt worden aan het hoofd- en nagerecht. Binnen no time, met dank aan de goede voorbereiding, staan de andere gerechten ook op tafel. Vol verwachting kan aangevallen worden op weer een heerlijke gang.

Eet smakelijk

Variatietip: vervang vrijwilligers door verwanten.

Met delen vergroot je kansen

In dit verhaal leerde je iemand met een beperking kennen of iemand die ondersteunt. Delen neemt onbekendheid weg en vergroot kansen op contact en samen optrekken. Doe je mee?
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Lees ook deze verhalen...

Portret van Gerda baron de social sofa bij centrum 31

Gerda Baron bij Centrum 31

Het overschrijven van een boek, twee keer per dag rummikub spelen, een cursus keramiek: Gerda Baron (77) deed er, ondanks de teleurstellingen die op haar pad kwamen na haar ongeluk
lees meer...
Paul en Larissa

Stage lopen bij Esdégé-Reigersdaal

Ze volgden allebei de mbo-opleiding en nu ook de hbo-opleiding SMD (Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening). Ze liepen stage op uiteenlopende plekken. Van bewindvoering tot jeugdhulp, van Brijder tot ambulant werk. Ze
lees meer...
Astrid en Susanne

De #TROTS van Susanne en Astrid

“Astrid heeft het het afgelopen jaar niet altijd makkelijk gehad”, schrijft vrijwilligster Susanne Hamans. “Ik ben hartstikke #TROTS op haar. In 2013 ben ik vrijwilligster geworden van Astrid de Graaff.
lees meer...
Portret van Gerda baron de social sofa bij centrum 31

Gerda Baron bij Centrum 31

Het overschrijven van een boek, twee keer per dag rummikub spelen, een cursus keramiek: Gerda Baron (77) deed er, ondanks de teleurstellingen die op haar pad kwamen na haar ongeluk
lees meer...
Paul en Larissa

Stage lopen bij Esdégé-Reigersdaal

Ze volgden allebei de mbo-opleiding en nu ook de hbo-opleiding SMD (Sociaal Maatschappelijke Dienstverlening). Ze liepen stage op uiteenlopende plekken. Van bewindvoering tot jeugdhulp, van Brijder tot ambulant werk. Ze
lees meer...
Astrid en Susanne

De #TROTS van Susanne en Astrid

“Astrid heeft het het afgelopen jaar niet altijd makkelijk gehad”, schrijft vrijwilligster Susanne Hamans. “Ik ben hartstikke #TROTS op haar. In 2013 ben ik vrijwilligster geworden van Astrid de Graaff.
lees meer...