Ingrediënten
- Eén enthousiaste kok in Wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard.
- Bij voorkeur Wijnand (geeft ook les op praktijkschool Focus).
- Voeg 10 tot 12 cliënten toe, maakt niet uit waar vandaan.
- Vergeet de vrijwilligers niet (om te mengen).
- Kom één keer per maand bij elkaar en doe dat in totaal vijf keer.
- Zet een drankje klaar om vooraf even met elkaar te kunnen bespreken wat er allemaal op het menu staat.
- Zorg dat Wijnand de verse producten verzameld heeft en voeg wat complimentjes van hem toe.
- Zo, je kunt nu starten met een geslaagde kookworkshop.
Of het nu is om te leren koken, een keer niet alleen te eten, met verse producten te werken of te genieten van nieuwe smaken: iedereen is welkom bij de kookworkshop die de afdeling vrijetijdsbesteding organiseert. “Mensen kunnen per keer inschrijven of voor alle vijf de workshops in één”, vertelt Elvis die de workshop heeft opgezet. “Iedere keer hebben we een ander thema: Indonesisch, Italiaans, vegetarisch, Hollandse pot en wokken. Wijnand leert de deelnemers hoe ze veilig kunnen werken met een mes, welke producten er worden gebruikt en hoe ze samen iets moois kunnen bereiden. We zitten tot nu toe iedere keer vol en ik vind het mooi dat er totaal verschillende mensen van heel uiteenlopende leeftijden komen.”
De Italiaanse avond wordt er een met minipizza’s, een salade met mozzarella, saté van kipdijfilet, gehaktballetjes en een overheerlijk koffiebroodje. Wijnand vertelt tijdens een kopje koffie of thee wat er gedaan moet worden, laat de hersens kraken door te vragen waarom de gehaktballetjes allemaal even groot moeten zijn, grapt dat wie knoeit vijf minuten extra in de afwas staat en verdeelt de taken. Al snel heeft iedereen zijn rol te pakken en vliegen heerlijke geuren door de keuken. Marijke en Leo storten zich op de balletjes en nemen hun taak zeer serieus. Op de gram af gemeten liggen de balletjes even later zij aan zij in een ovenschaal. Als de salade klaar is en de kipdijfilet gaar, wordt eerst het voorgerecht genuttigd. De tafel is intussen gedekt door Daniëlle. In de keuken vond ze het even te druk.
Dave: “De gado gado van vorige keer heb ik thuis al gemaakt. Ik ken het recept nog uit mijn hoofd. Binnenkort ga ik op mezelf wonen dus dan moet ik wel wat weten natuurlijk.”
Er wordt voor elkaar opgeschept, hier en daar ontstaat een gesprekje over de werkdag en een ander geniet gewoon van het eten. Tijd om uit te buiken is er niet want er moet weer gewerkt worden aan het hoofd- en nagerecht. Binnen no time, met dank aan de goede voorbereiding, staan de andere gerechten ook op tafel. Vol verwachting kan aangevallen worden op weer een heerlijke gang.
Eet smakelijk
Variatietip: vervang vrijwilligers door verwanten.