Verse groente voor de kookworkshop

Vrijetijdsbesteding organiseert kookworkshops

Workshop om van te smullen

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

27-08-2019

Ingrediënten

 • Eén enthousiaste kok in Wijkcentrum De Zon in Heerhugowaard.
 • Bij voorkeur Wijnand (geeft ook les op praktijkschool Focus).
 • Voeg 10 tot 12 cliënten toe, maakt niet uit waar vandaan.
 • Vergeet de vrijwilligers niet (om te mengen).
 • Kom één keer per maand bij elkaar en doe dat in totaal vijf keer.
 • Zet een drankje klaar om vooraf even met elkaar te kunnen bespreken wat er allemaal op het menu staat.
 • Zorg dat Wijnand de verse producten verzameld heeft en voeg wat complimentjes van hem toe.
 • Zo, je kunt nu starten met een geslaagde kookworkshop.

Of het nu is om te leren koken, een keer niet alleen te eten, met verse producten te werken of te genieten van nieuwe smaken: iedereen is welkom bij de kookworkshop die de afdeling vrijetijdsbesteding organiseert. "Mensen kunnen per keer inschrijven of voor alle vijf de workshops in één", vertelt Elvis die de workshop heeft opgezet. "Iedere keer hebben we een ander thema: Indonesisch, Italiaans, vegetarisch, Hollandse pot en wokken. Wijnand leert de deelnemers hoe ze veilig kunnen werken met een mes, welke producten er worden gebruikt en hoe ze samen iets moois kunnen bereiden. We zitten tot nu toe iedere keer vol en ik vind het mooi dat er totaal verschillende mensen van heel uiteenlopende leeftijden komen."

Marijke: "We zijn al 35 jaar samen en ik kook meestal. Leo moet 's middags rusten namelijk. We houden van veel groente en lekker pittig."

Leo: "Pannenkoeken maken we samen. Marijke maakt het beslag en ik bak."

Marijke: "Maar eigenlijk hou ik niet zo van pannenkoeken."

Marijke draagt een ovenschaal met minipizza's
Marijke

De Italiaanse avond wordt er een met minipizza's, een salade met mozzarella, saté van kipdijfilet, gehaktballetjes en een overheerlijk koffiebroodje. Wijnand vertelt tijdens een kopje koffie of thee wat er gedaan moet worden, laat de hersens kraken door te vragen waarom de gehaktballetjes allemaal even groot moeten zijn, grapt dat wie knoeit vijf minuten extra in de afwas staat en verdeelt de taken. Al snel heeft iedereen zijn rol te pakken en vliegen heerlijke geuren door de keuken. Marijke en Leo storten zich op de balletjes en nemen hun taak zeer serieus. Op de gram af gemeten liggen de balletjes even later zij aan zij in een ovenschaal. Als de salade klaar is en de kipdijfilet gaar, wordt eerst het voorgerecht genuttigd. De tafel is intussen gedekt door Daniëlle. In de keuken vond ze het even te druk.

Dave: "De gado gado van vorige keer heb ik thuis al gemaakt. Ik ken het recept nog uit mijn hoofd. Binnenkort ga ik op mezelf wonen dus dan moet ik wel wat weten natuurlijk."

Er wordt voor elkaar opgeschept, hier en daar ontstaat een gesprekje over de werkdag en een ander geniet gewoon van het eten. Tijd om uit te buiken is er niet want er moet weer gewerkt worden aan het hoofd- en nagerecht. Binnen no time, met dank aan de goede voorbereiding, staan de andere gerechten ook op tafel. Vol verwachting kan aangevallen worden op weer een heerlijke gang.

Eet smakelijk

Variatietip: vervang vrijwilligers door verwanten.

Delen? Graag!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
Lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
Lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
Lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
Lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: