Tuinvrijwilliger bij het Erf

Vrijwilliger bij Het Erf

"Er gaat een knoppie om, daar. Ik word helemaal rustig.”

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

07-02-2020

"Het zijn zulke lieve mensen. Ik ben blij dat ik er heen mag. Dat doet echt wat met je. Als ik mijn auto uitstap, lijkt het wel alsof er een knoppie omgaat. Ik word helemaal rustig. Je moet echt ook eens gaan kijken, hoor. Het is zo mooi geworden! En iedereen mag er komen. Haal eens een bakkie in het Theehuis. Ze maken er ook nog lekkere baksels bij."

Roger Franssen doelt op locatie Het Erf in Heerhugowaard, waar hij als vrijwilliger het onderhoud aan de tuinen doet. Al jaren werkt hij zelf in de groenvoorziening bij de GGZ. Maar het aantal uren werd hem te veel. "Een baas vraagt veel van je en nu ik wat ouder en wijzer word en wat last van mijn lijf begin te krijgen, besef ik dat het ook om andere dingen draait in het leven. Even een stapje terug, zeg maar. Wel bezig zijn, maar zonder die druk. Toen ik op zoek ging naar vrijwilligerswerk, wist ik heel duidelijk dat ik mensen wilde helpen. Had me dit jaren terug niet gezegd, hoor. Ik snapte er niks van dat mensen een opleiding in de zorg gingen volgen. Als je jong bent zie je dingen op een heel andere manier. Ik wel in ieder geval."

"Vóór mijn zoektocht kende ik Esdégé-Reigersdaal eigenlijk helemaal niet. Maar via vrijwilligerssites kwam deze organisatie steeds naar voren. Toen heb ik een gesprek gehad met de coördinator en zijn we stapje voor stapje gaan kijken wat ik kon doen en waar. Ze wilde eerst eens kijken wat ik aankon. Dat snap ik wel. Langzaamaan is het werk uitgebreid."

Niks is gek of bijzonder.
Ik heb genoeg gezien in mijn leven

Behalve bij Het Erf, is Roger ook vrijwilliger bij woonlocatie de Linger, ook in Heerhugowaard. Daar is het nu echter wat rustiger vanwege het seizoen en de tuintjes zijn er een stuk kleiner. Bij de Linger helpt Roger mensen individueel met hun planten. Roger: "Ook erg leuk om te doen. Bij de mensen thuis moet je altijd even aftasten. Ik moet hun vertrouwen krijgen, want het is natuurlijk lang niet voor iedereen even makkelijk om de zaken uit handen te geven. Maar als je elkaar eenmaal kent is het top. Samenwerken is toch echt leuker. En ik kan bijvoorbeeld helpen als iemand in een rolstoel ergens niet bij kan. Een takje afknippen ofzo. Reacties die ik dan krijg als 'wow, wat mooi', die doen me veel. Ik vind niet zo snel iets gek of bijzonder trouwens. Dat is een voordeel voor mij hier. Door mijn werk bij de GGZ heb ik genoeg gezien in mijn leven. En ik heb geduld."

"Bij Het Erf werk ik naar vraag. In de periode dat Het Erf in ontwikkeling was, zag je me er veel. Nu het onkruid zo goed als weg is, wordt het iets minder. Ik kan heerlijk mijn gang gaan. Genieten." Roger droomt bijna weg als hij zo'n 'genietmoment' omschrijft: "Als de zon staat te bakken op de schapenwei achterop Het Erf… Je wappert met je handen en… ineens een partij vlinders uit die struiken vandaan! Prachtig."

"Ik heb het schema van de taken in mijn kop zitten, maar ben ook erg blij met de ondersteuners en cliënten die er rondlopen. Ze zijn volgens mij wel blij met me, maar ik ook met hen! Dit wil ik doen tot ik neerval. Het is helemaal goed zo. Samenwerken met cliënten zit er op dit moment niet in. Dat kan – nog – niet. Er is daar veel intensieve ondersteuning. Ik snap dat ze die structuur niet zomaar moeten verliezen. Maar de cliënten zijn wel om me heen en dat voelt echt heel goed."
"Dat betekent overigens niet dat er geen contact is", zegt cliëntbegeleider Mascha Plum even later aan de telefoon tijdens het maken van een foto-afspraak. "Iedereen weet dondersgoed wie Roger is. Tijdens de koffiepauze zit hij er lekker bij. Wat zijn we blij met Roger."

Tuinvrijwilliger bij het Erf

Deel dit artikel…

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
Lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
Lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
Lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
Lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: