Judith en Inge op de tandemdriewieler

Vrijwilliger bij woonvoorziening de Bosgroet

"Ik vind het gewoon oprecht leuk"

Tekst: Titia Geerlink – Fotografie: Eric Minten

10-09-2019

Judith begon al op jonge leeftijd als vrijwilliger bij Esdégé-Reigersdaal. "Ik vind het gewoon oprecht leuk. Meer kan ik er niet van maken."

Ze was 16 en ging op snuffelstage bij woonvoorziening de Bosgroet in Zuid-Scharwoude. Twee weken lang. "Ik wilde de zorgkant op, dit was lekker dichtbij, meer dacht ik er eigenlijk niet over. Het was geen overtuiging of zoiets." Inmiddels is Judith Sponselee 21 … en nog steeds betrokken bij de Bosgroet. Nee, ze werkt er niet. Dat doet ze als verpleegkundige bij Magentazorg. Ze is er vrijwilliger voor Inge Janssen. Samen maken ze het verkeer onveilig op de tandem.

Eén keer in de maand spreken ze met elkaar af en maken ze een ritje op de driewieltandem – met trapondersteuning – van Inge. "Na een maand hebben we elkaar weer mooi wat te vertellen. En houden we het met elkaar vol", lacht Inge. "Omdat ik graag beweeg, maar dat niet altijd lukt, heeft hij een hulpmotor. Ja, dat was in het begin wel even wennen, ja. We vliegen nooit uit de bocht, maar … wel een keer bijna! Nee hoor, Judith is heel voorzichtig." Afspraken maken de twee zelf. Na het welverdiende kopje thee pakken ze meteen de agenda's voor de volgende keer. En als er iets verandert, bijvoorbeeld door het weer, dan bellen ze elkaar even. Inge: "Dan zeg ik: ik ga niet fietsen, maar je mag wel komen."

Geen touw aan vast te knopen

Vaak fietsen de twee richting Geestmerambacht. Dat is dichtbij en je kunt er een mooi rondje fietsen. Judith: "We nemen de rollator mee, zodat we onderweg ook even kunnen afstappen. Met mooi weer gaan we weleens picknicken. Dan heeft Inge vooraf de boodschappen al gedaan met de begeleiding. Super gezellig. Zijn we niet in het Geestmerambacht te vinden dan is er geen touw aan vast te knopen welke kant we opgaan. Dat zien we onderweg wel. Pech onderweg? Eén keer, ja. Toen was de accu kapot. Moesten we ineens wel een héél stuk harder trappen. Meestal fietsen we een uurtje. Dan is het voor allebei ook wel genoeg geweest want dan krijgen we zadelpijn. Dan doen we bij Inge nog lekker een kopje thee."
"Ik vind het gewoon leuk om zo een beetje contact met Judith te hebben", gaat Inge verder. "En op de fiets kunnen we het heel lollig hebben. Of ik dan nog op de weg kan letten? Neeeeej joh, ik niet! Gelukkig kunnen we niet zo snel omvallen omdat het een driewieler is."

Nagels lakken

Hoewel het fietsen door de weersomstandigheden niet altijd lukt, gaan de afspraken wel gewoon door. Judith: "Dan verzinnen we gewoon iets anders. Een korte wandeling, cake bakken, een spelletje, GTST kijken of nagels lakken. Afgelopen najaar vroeg Inge me of ik een keer mijn accordeon mee wilde nemen. Ik had erop gespeeld tijdens de gezamenlijke barbecue op de Bosgroet. Het bleek ook háár lievelingsinstrument. Het waaide te hard om op de fiets te stappen en zo kon Inge het ook een keer proberen. Al is het nog wel een hele tour om dat gevaarte op schoot te zetten. Nu ik dit allemaal opnoem lijkt het wel of we heel vaak iets anders doen, maar dat valt hartstikke mee, hoor. Eigenlijk hebben we vaak wel mazzel met het weer. En het is niet zo dat we met het eerste zuchtje wind al afhaken.

Als het slecht weer is dan doen we wat anders.

Waarom ik dit doe als 21-jarige? Daar kan ik niet echt antwoord op geven. Daar denk ik ook niet over na. Ik vind het oprecht leuk om bij Inge te zijn. Dat gevoel had ik tijdens die twee weken snuffelen al en heb ik na vijf jaar nog steeds. Er hangt hier een fijne sfeer en ik hou van mensen. Mijn werk bij Magentazorg is hiermee niet te vergelijken. Ik vind het mooi dat dit totaal anders is. Volgens mij redden wij het nog wel een tijdje met elkaar!"

Ruim 1000 Vrijwilligers
Judith is een van de ruim 1100 vrijwilligers binnen Esdégé-Reigersdaal. Toen ze begon was ze een van de jongste. Inmiddels zijn er zelfs een paar middelbare scholieren aangehaakt. De oudste vrijwilliger bereikte in januari de 90-jarige leeftijd. Een interview met haar kun je lezen op www.esdege-reigersdaal.nl/verhalen/lies-wesselink-is-90-en-vrijwilligster-bij-muziek-op-wielen.
Meer weten en lezen over vrijwilligerswerk? Neem dan zeker even een kijkje op www.werkenbijesdege-reigersdaal.nl. Daar staan vacatures, de voordeelregelingen en sinds kort ook workshops die je als vrijwilliger kunt volgen.

Delen? Graag!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lees ook deze verhalen...

Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
Lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
Lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
Lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
Lees meer...
Danielle met ballonnen

Trots op werk

"Ik pak ballonnen in, vijfentwintig in een zakje." Daniëlle Kaag heeft de redactie laten weten #TROTS te zijn op haar werk en er graag iets over te vertellen. Ze werkt
lees meer...
Duofiets

Presentiebenadering

Hij werkte 48 jaar in de zorg. Lees die zin rustig nog eens. Acht-en-veer-tig-jaar! En nu is hij met pensioen. Gerrit Lemmen. Zette zich al die tijd in om het
lees meer...
Soenita helpt een mevrouw op de Kerstmarkt

Lady Skillz

"Al die mensen, daar ben ik helemaal niet zo goed in". Soenita Ramlal vertelt het gelukkig met een lach. Want ondanks haar angst voor mensen, staat ze wel regelmatig op
lees meer...
Kees Trommel bij Kasteel Medemblik

Kees Trommel op de fiets

In 2010 werd hij getroffen door een hersenbloeding. Kees Trommel. Hield er afasie en apraxie aan over en raakte halfzijdig verlamd. Hij liet het er niet bij zitten, raapte zichzelf
lees meer...

Voorwaarden abonnement Bladeren

Begrippen

 • Bladeren
  Het tijdschrift met die titel, dat 4 maal per jaar wordt gemaakt en uitgegeven door Stichting Esdégé-Reigersdaal.
 • Abonnement
  Het abonnement is een éénmalige betaling die recht geeft op toezending van 4 opeenvolgende kwartaaluitgaven van Bladeren en heeft daardoor een looptijd van ongeveer één jaar.  

Bepalingen

 • Abonnees kunnen via e-mailadres bladeren@esdege-reigersdaal.nl contact opnemen met de redactie en administratie van Bladeren. 
 • Abonnees kunnen een adreswijziging doorgeven en klachten melden bij het niet ontvangen van Bladeren. 
 • Abonnees zijn verantwoordelijk voor het tijdig doorgeven van een adreswijziging.
 • Indien gewenst kan de verdere toezending van Bladeren worden stopgezet.
 • Er vindt geen terugbetaling plaats voor niet ontvangen nummers bij onjuiste adressering of bij het stopzetten van de toezending.
Privacy
De verkregen adresgegevens worden uitsluitend gebruikt voor het toezenden van Bladeren en ze worden niet beschikbaar gesteld aan derden. Het privacy reglement van Esdégé-Reigersdaal is van toepassing.
Visie Esdégé-Reigersdaal

Esdégé-Reigersdaal is een visie gestuurde organisatie.

Onze visie:
Alle mensen zijn gelijkwaardig, elk mens is uniek.

Daarom heeft iedereen recht op:

 • respect
 • ontplooiing
 • een volwaardige plaats in de samenleving
 • relaties met andere mensen
 • eigen keuze


Dit betekent dat wij:

 • het individu respecteren
 • inspelen op de mogelijkheden van het individu
 • ondersteuning bieden bij het maken van keuzes
 • uitgaan van het gewone en speciale voorzieningen treffen waar nodig
 • ondersteuning bieden bij het aangaan en behouden van relaties
 • gericht zijn op een volwaardige plaats voor het individu in de samenleving

Volwaardig burgerschap van mensen met een beperking vinden wij belangrijk. Daarom werken we mee aan normalisatie en integratie. Mensen krijgen bij ons de ruimte om passende ondersteuning te organiseren. Zoveel mogelijk beslissingen worden genomen in de omgeving van de cliënt, waar immers de ondersteuningsvragen worden geformuleerd. Van medewerkers verwachten we dat ze cliënten vanuit deze visie respectvol ondersteunen.

Totale Communicatie

Totale Communicatie is het ondersteunen en bevorderen van communicatie met diverse middelen zoals foto`s, pictogrammen, gebaren, verwijzers en geschreven taal. Totale Communicatie wordt vooral gebruikt bij mensen met een verstandelijke beperking, kinderen met spraak/taal moeilijkheden en bij mensen met afasie of dementie

Gentle Teaching

Gentle Teaching (McGee, 1992) is een methodiek die veel voorkomt bij het begeleiden van mensen met een verstandelijke beperking. De methodiek is gebaseerd op de Psychologie van wederzijdse afhankelijkheid. Hierbij gaat men ervan uit dat ieder mens de behoefte heeft zich verbonden te voelen met anderen in wederkerige en gelijkwaardige relaties. Bij Gentle Teaching is een veilige en liefdevolle relatie de basis voor de ontwikkeling van de cliënt.

De begrippen die bij Gentle Teaching centraal staan zijn:

 • We respecteren elkaar
 • We accepteren elkaar
 • We proberen elkaar te begrijpen
 • We waarderen elkaar
 • We geven elkaar zelfvertrouwen
 • We proberen elkaar vooruit te helpen
LACCS

Het LACCS-programma richt zich op de kwaliteit van leven van cliënten met EVMB. Binnen het programma wordt er aan de hand van vijf gebieden gekeken hoe goed het leven van de cliënt is. De vijf gebieden sluiten aan bij algemene menselijke behoeften. De gebieden zijn:

 • Lichamelijk welzijn
 • Alertheid
 • Contact
 • Communicatie
 • Stimulerende tijdsbesteding

Door bewust te kijken naar deze vijf gebieden en hoe ze voor een cliënt verbeterd kunnen worden, werken alle betrokken samen aan een goed leven voor de cliënt. Per gebied zijn er een aantal waarden geformuleerd die helpen om concreet te kijken naar de kwaliteit van het leven van de cliënt. De vijf LACCS-gebieden zijn allen even belangrijk.

Het LACCS-programma kenmerkt zich door een zeer cliëntgerichte ondersteuning. De vijf gebieden hebben een directe relatie met het dagelijks leven van de cliënt. Het zien van ontwikkelmogelijkheden, hoe klein dan ook, speelt binnen het LACCS-programma een belangrijke rol.

Meer info: